V Brně studují čínští fotbaloví rozhodčí, praxi získávají v jihomoravských nižších soutěžích

Na nezvyklý jev si zvykají fotbalisté v nižších soutěžích na jihu Moravy. Některé jejich zápasy řídí namísto starých známých tváří rozhodčí odlišní na první pohled. Na Masarykově univerzitě v Brně totiž letos studuje 18 sudích z Číny, kteří praxi získávají právě pískáním okresních soutěží. Jde o studenty pekingské sportovní univerzity, se kterou navázala spolupráci brněnská Fakulta sportovních studií.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozhodčí (ilustrační foto)

Rozhodčí (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

„Přišli z nějaké trochu jiné kultury, jsou pokornější, řekl bych, že chtějí něčeho dosáhnout. Je to pro ně nová kultura, nový svět, snaží se učit, snaží se připravovat v angličtině, snaží se nějakým způsobem posunout,“ říká o čínských fotbalových rozhodčích proděkan Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity Oldřich Racek, sám bývalý prvoligový sudí.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Brně studují čínští fotbaloví rozhodčí, praxi získávají v jihomoravských nižších soutěžích

Důvody proč se studenti z východu Asie vydali pískat nižší soutěže v České republice vysvětluje jeden z nich Čang Ťia-ning.

„V Číně máme pouze čtyři úrovně soutěží, fotbal tam není na moc dobré úrovni. Studujeme tedy něco, co u nás chybí,“ říká Čang Ťia-ning.

Podle proděkana Racka mají čínští sudí oproti těm českým jiné zvyklosti jenom v některých detailech.

„S nimi přijel i učitel, který je tam rozhodčím v profesionálních soutěžích. Když jsme analyzovali některé situace, tak ten jejich výklad, nebo ten pohled na ten fotbal, mi přišel takový posunutý dá se říct o dva roky pozadu. Oproti tomu, jaké máme pokyny my v rámci UEFA,“ vysvětluje Racek.

Pro čínské rozhodčí musela Masarykova univerzita připravit speciální studijní program v souladu s jejich studiem na univerzitě v Pekingu.

„Absolvují spoustu času nějakých praktických cvičení plus teoretických cvičení plus nějakých analýz herních situací v rámci výuky. Většinou to bývá pondělí úterý více než půldenní program. S tím, že na konci týdne absolvují svoje praxe v řízení utkání,“ říká Racek.

Při samotných zápasech pak bývají nasazováni asijští rozhodčí ve dvojicích, které doplňuje jeden český asistent. Číňané si zkoušejí role hlavních i čárových sudích.

Krejčí v Bologni nehraje a může si v létě hledat nové angažmá. Ve hře je i návrat do Česka

Číst článek

„V rámci praxe potřebujeme, aby všichni ti rozhodčí dá se říct odřídili stejný počet utkání v různých soutěžích. Někteří na tom jsou samozřejmě lépe, někteří těch utkání nemají odřízených tolik. A střídají se jako asistenti a rozhodčí,“ uvedl Racek.

Především jako hlavní rozhodčí musejí čínští studenti komunikovat s hráči. Podle Čang Ťia-ninga se nakonec s hráči vždy pochopí.

„Myslím, že v angličtině se nějak domluvíme. Většina hráčů jednoduché angličtině rozumí. A my jsme se naučili některé české vulgarismy, aby nám nemohli nadávat,“ říká Čang Ťia-ning.

Masarykova univerzita chce s pekingskou školou spolupracovat i nadále a podle Oldřicha Racka je možné, že čeští studenti budou také létat na východ a studovat v rámci jiných oborů. Mohli by tak využívat možnosti obrovského areálu čínského kampusu.

David Nekvinda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme