Orientační sporty na ČT SPORT v roce 2019

25.4.2019 Jan Picek Převzato z ČSOS

Orientační sporty na ČT SPORT v roce 2019

Za pár dnů začíná hlavní sezóna orientačního běhu v ČR a v červenci a srpnu pak vyráží naše reprezentace na MSJ a MS v OB a MTBO 2019, které se uskuteční v Dánsku a Norsku. Naše hlavní sporty se objeví i na obrazovkách České televize. O tom více už nám poví Ivan Matějů, místopředseda ČSOS, který má spolupráci s ČT na starosti.

Minulý rok byl bohatý na přímé přenosy na ČT Sport – zmiňme, že na obrazovkách se orientační běh objevil ze Světového poháru v Praze, z MČR ve sprintu v Táboře nebo z MS v Lotyšsku. Jaké přenosy se připravují letos?
Letos bude naší stěžejní domácí akcí MČR sprintových štafet, z kterých připravujeme přímý přenos. Uskuteční se v neděli 19.5 a kamery zavedou diváky do lesoparku s vodními prvky na břehu Labe a do přilehlého sídliště Polabiny. Sprintové štafety jsou nejvhodnější formát pro PP, již dvakrát jsme byli se štábem ČT – režisérem Karlem Jonákem, hlavním kameramanem Petrem Brynychem a vedoucím produkce Karlem Vosolem v Pardubicích a běžci i diváci se mají na co těšit...

Už se ví, jak zhruba bude přímý přenos z Pardubic koncipovaný? Bude znovu k dispozici studio, které je téměř pravidelně součástí všech přenosů OB?
PP je na programu ČT Sport od 10,10 hod, v době do 10,25 bude probíhat „Studio ČSOS“, v 10,30 je plánován start hlavní kategorie a 11,45 květinové vyhlášení a konec PP. Komentátorem PP je Petr Kubásek, kterému bude pomáhat Jana Knapová, redaktorem přenosu je pak Jakub Stařík, který bude též uvádět již zmíněné studio. A kdo bude jeho host? Na tom nyní pracujeme, ale určitě si popovídá s šéftrenérem české reprezentace Honzou Šedivým o přípravách a nominaci, s Petrem Klimplem o hlavních akcích ČSOS a WOD 2019, s představiteli OV MS MTBO 2020 a MS OB 2021 o přípravách těchto MS, chceme, aby vystoupil i někdo z Rady pro podporu inovací s výzvou pro kluby na úklid lesa, no ještě máme řadu témat. V rámci studia se odvysílají i sestřihy z MS 2018 v Rize a ze SP OB v Praze. Po závodě pak počítáme s rozhovory s vítězi, s rozborem tratí, s názory trenérů…

Jak bude vypadat zpravodajství a přenosy z Letní olympiády dětí a mládeže Liberci, která se uskuteční v závěru června a OB je opět v programu? Už jsou jasné nějaké první kontury?
Jsme rádi, že orientační běh má na LODM takové postavení, že je jednak již pravidelně na programu a dostalo se mu cti zahajovat i osmihodinový blok, který ČT každý den z dětské olympiády připravuje. Budeme v přímém přenosu hned v pondělí 24. června v době 10,00-12,00 se závodem ve sprintu, který se uskuteční v areálu TUL a přilehlých lesoparcích. Z ostatních závodů, tj. z KT a sprintových štafet počítáme s krátkými dokumenty, které se objeví v denním zpravodajství z LODM.
Závody připravují zkušení pořadatelé z VLI pod vedením Přemka Škody, stavitelé jednotlivých tratí jsou pak Jirka Martan, Michal Horáček a Michal Matějů a nominované děti se mají opět na co těšit.    
   
Vypraví se štáb ČT znovu i na mezinárodní závody typu MS nebo ME?
Ano, počítáme s vysláním dvoučlenných štábů ČT na MS v MTBO do Dánska – redaktor Jan Vařeka, na MS v OB do Norska – redaktor Petr Kubásek a poprvé vyjede i sportovní redakce ČT na MSJ v OB do Dánska - redaktor Jakub Stařík, běhající kameraman Radek Dufek a doprovázet je bude Jana Kubátová. Z MS v Norsku pak zakoupíme celkový dokument, který produkuje pro IOF Karel Jonák, a ještě jednáme o zakoupení dokumentu z finále SP v OB ve Švýcarsku v knock-out sprintu. Je potřeba rovněž uvést, že ve spolupráci s ČAUS realizujeme i 30minutový dokument z ME univerzit, které se uskuteční koncem července na Prostějovsku.
 
Česká televize společně s ČSOS také připravuje dokumenty z téměř všech MČR v OB. Připravují se i letos a jsou nějaké novinky?
V tom pokračujeme v úspěšné spolupráci s ČT, takže z každého MČR v OB připravujeme zhruba 30minutový dokument, který po jeho zpracování bude zařazen v následujícím týdnu do programu ČT Sport. Týká se to tedy MČR ve sprintu v Čáslavi, MČR na KT v Trutnově, MČR na klasice v Jablonci a MČR štafet a družstev v Tisu, které pořádá PGP. Novinkou by mohlo být zařazení více běhajících kamer z trati, to si vzal na starost náš IT úsek, takže se nechme překvapit.
 
Na loňské ZODM v Letohradu byl poprvé LOB v přímém přenosu ČT. Už se ví, jak tomu bude příští rok, kdy se ZODM přesouvá do Karlovarského kraje?
Také tady se jednání s ČT a pořadateli ZODM v Karlovarském kraji vyvíjejí slibně. Došlo již k předběžné dohodě s lyžaři a biatlonisty, takže na programu by se mohl objevit PP ze závodu ve sprintu dne 19.1 odp. v areálu Eduard a možná ještě PP nebo záznam LOB štafet dne 23.1 v areálu Jahodová louka na Božím Daru. Více budeme vědět v průběhu roku, velkou práci zde odvádí Luděk Bartoš - ředitel závodů LOB z MLA.
 
A co stěžejní akce v roce 2020 – MS MTBO a 2021 – MS v OB, které se uskuteční v České republice?
Zde se omezím na stručné konstatování, že se nacházíme ve stádiu příprav jednotlivých TV projektů na tyto mezinárodní akce. U MS v OB máme v plánu dělat PP ze všech finálových závodů, z klasiky, KT i štafet, u MS MTBO bychom rádi uskutečnili alespoň jeden PP ze závodu ve sprintu a přemýšlíme co dalšího, jak z hlediska termínových kolizí, tak finančních náročností.
 
Děkuji za rozhovor!

« zpět