Dnes Pondělí - polojasno 23°C
Zítra Úterý - prehanky-dest 22°C
Pondělí 20. 5. 2024
Svátek má Zbyšek
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Výstava Voda a civilizace ode dneška na Kampě. Unikátní projekt ukazuje význam vody pro existenci člověka
Fotografie s popisy budou na Kampě k vidění na velkoformátových v noci nasvícených panelech do 28. května. Foto: archiv

Výstava Voda a civilizace ode dneška na Kampě. Unikátní projekt ukazuje význam vody pro existenci člověka

Příběh vody a její klíčový význam pro život člověka v různých souvislostech – na to upozorňuje výstava fotografií Voda a civilizace, která začala dnes na Kampě. Venkovní expozice ukáže minulost, současnost i budoucnost životodárné tekutiny na Zemi na dvaceti oboustranných v noci nasvícených panelech přístupných 24 hodin denně. Snímky z různých koutů planety a od různých autorů ukazují přehled současné situace ve srovnání s minulostí a budoucností života na Zemi. 

Návštěvníci uvidí fotografie Prahy při povodních nebo tematické záběry z jiných koutů Česka i celého světa. Hlavními partnery výstavy jsou Ministerstvo životního prostředí, hlavní město Praha a skupina Veolia. Organizátorkou a producentkou je Olga Menzelová, společnost Medialogue. Hlavním autorem je český egyptolog a archeolog Miroslav Bárta.

„Myslím, že jde o světově unikátní projekt. Vody oceánů, v nichž vznikl veškerý život na této planetě, pokrývají téměř tři čtvrtiny povrchu planety Země. Pohyb vody na Zemi a kolem ní zásadně ovlivňuje klimatické poměry. Voda je všude kolem nás, obnovitelná a zdánlivě nevyčerpatelná. Často panuje názor, že všichni na ni mají nárok a téměř nic nestojí. Voda také vždy byla, je i bude jedním z hlavních faktorů ovlivňujících každodenní kvalitu našeho života, každého člověka i lidské dějiny,“ říká kurátor a spoluautor výstavy, prof. Mgr. Miroslav Bárta, Dr., archeolog a egyptolog.

Fotografie, které byste nečekali: ryba s igelitem v břiše, ruka od krve i nejstarší vodní zavlažování
ryba-s-igelitem-v-brise Výstava obsahuje četné autorské snímky doplněné o ilustrační fotografie s poutavými popisy. Mezi zajímavosti patří 3D scan hladového kamene, který je dnes pod vodou. (Prostřednictvím tzv. hladových kamenů odborníci zjišťují klimatické extrémy.)

Návštěvníci uvidí unikátní snímky nejstarších závlahových kanálů v Izraeli, ale také kruté dopady plastů v moři na zvířata.

Zajímavostí jsou fotografie českého geografa a hydrologa Bohumíra Janského, který se svým týmem v roce 1999 objevil prameny Amazonky.

Nechybí také historické fotografie, například rytina Karlova mostu z konce 18. století, která ukazuje hromadění ledových ker při povodni.

Součástí výstavy jsou snímky z povodně v Praze z roku 2002, ale také současná fakta i nejaktuálnější výzkumy amerického Scrippsova ústavu, největší oceánografické instituce na světě. Návštěvníci se totiž také dovědí spotřebu vody v českých domácnostech v porovnáním s jinými státy.

Projekt Voda a civilizace si klade za cíl otevřít svým divákům oči a vytrhnout je z letargie zajetých archetypů, že máme vody dostatek. Ukázat vodu jako strategickou surovinu, její množství a dostupnost na různých místech světa a zasadit do souvislostí s různými proměnami životního prostředí.

Péče o vodu bude podle ministra životního prostředí Richarda Brabce hlavním úkolem mnoha následujících generací: „I my v České republice se musíme připravit na dopady změny klimatu. Musíme pečovat o celou krajinu. Změnit složení lesů, obnovovat původní říční koryta a mokřady, vrátit do české krajiny meze a remízky, znovu používat selský rozum. Péče o vodu se musí znovu stát znakem civilizovanosti, takže mezi slova voda a civilizace patří rovnítko,“ zdůrazňuje Richard Brabec.

„Bude líp? Samá voda. Zvládneme to snadno? Samá voda. Dnes, na vrcholu technologického rozvoje lidstva, víme méně než kdy dřív, jestli bude v létě extrémní sucho, povodně, nebo oboje. Environmentální bezpečnost a odolnost se tak i v Praze stává klíčovým tématem. Vítáme proto pomocnou ruku všech, kdo nám pomohou najít způsoby, jak novým výzvám čelit. A informovaná veřejnost je pomocníkem nejdůležitějším. Díky za tuto výstavu!,“ říká Petr Hlubuček, náměstek primátora hlavního města Prahy.

Hlavním partnerem projektu je také společnost Veolia. „Prostřednictvím aktivit v oboru vodárenství, odpadů a energetiky přinášíme klientům z veřejného i soukromého sektoru po celém světě řešení, která usnadňují přístup k základním službám a přírodním zdrojům, umožňují je chránit, efektivně s nimi hospodařit a recyklovat je. Základem našeho podnikání je snižování naší vlastní ekologické stopy i ekologické stopy našich zákazníků,“ uzavírá Philippe Guitard, generální ředitel skupiny Veolia pro střední a východní Evropu.

Fotografie s popisy budou na Kampě v Praze 1 k vidění na velkoformátových v noci nasvícených panelech do 28. května.

Součástí výstavy jsou také speciální dny otevřených dveří v Novomlýnské vodárenské věži v Praze 1 od 11. 5. do 12. 5., 9 – 18 hodin a Podskalské celnici na Výtoni v Praze 2 od 18. 5. do 19. 5., 9 – 18 hodin.

 

 




Autor: TZ, red

Victoria Hanna a Omri Mor oživí dávné hebrejské písně

Včera ve 12:54

Výrazné osobnosti jeruzalémské scény, zpěvačka Victoria Hanna a klavírní virtuóz Omri Mor, se ponoří k pramenům levantské hudby. 

Dudes & Barbies gallery hostí Andyho Franka

Včera v 08:00

Výstava Andyho Franka se bude konat v prostorách Vnitroblocku od 24. května do 26 června. Již druhá autorova výstava v Praze bude největší v jeho dosavadní kariéře.

Praha 13: Výstava osmého ročníku Czech Nature Photo

18. května 2024 v 15:14

Přijďte se podívat na výstavu osmého ročníku Czech Nature Photo, která představuje nejlepší snímky přírody celého světa pořízené fotografy z České republiky a Slovenska. Fotografie ukazují unikátní krásu zvířat, rostlin a krajiny. Hlavním cílem soutěže je vzdělávat veřejnost a motivovat ji...

Výstava: Žijeme lidsky? Svaz československého díla 1914–1948, hnutí za reformu bydlení

18. května 2024 v 10:07

Název výstavy cituje dlouholetého předsedu Svazu architekta Pavla Janáka a vyjadřuje třicetileté úsilí o reformu bydlení. Proti měšťanským pseudohistorickým interiérům, jejichž produkce přetrvávala dlouho do třicátých let 20. století, Svaz usiloval o funkční, jednodušší, zdravější, levnější...

Galerie Na Věky: Bližní

18. května 2024 v 07:22

Nová výstava s názvem Bližní v Galerii Na Věky představí tvorbu současných mladých autorek, které reagují na téma mezilidských vztahů a pečování o ně. Naše rodina, přátelé a osoby nám blízké tvoří neodlučitelnou součást našeho života. Věnujeme však dostatek pozornosti a péče těm osobám, které nám...

Na vysočanské radnici uslyšíte Barokní perly

16. května 2024 v 10:26

Cyklus komorních koncertů na vysočanské radnici v Praze 9 pokračuje 23. května od 19 hodin. Kvarteto Musica Affecta představí Barokní perly.

Festival základních uměleckých škol ZUŠ Open

15. května 2024 v 08:44

Příští týden naplno vypukne celostátní festival základních uměleckých škol ZUŠ Open, který pod heslem ZUŠlechťujeme uměním nabídne od 23. května do 9. června 600 akcí. ZUŠ Open je v počtu účinkujících i rozsahem programu bezesporu největší kulturní událostí v České republice. ZUŠky vedle...

Královny, šlechtičny, měšťanky: kulturní aktivity žen ve středověku

15. května 2024 v 08:40

Od 17. května bude k vidění výstava Královny, šlechtičny, měšťanky: kulturní aktivity žen ve středověku.

Berlín - hlavní město vědkyň

14. května 2024 v 10:23

V prostorách rektorátu Univerzity Karlovy byla včera zahájena výstava Berlín – hlavní město vědkyň. Smyslem výstavního projektuje představit příběhy žen, které se navzdory překážkám staly úspěšnými vědkyněmi.

Výstava: Nové realismy

12. května 2024 v 17:41

Scény z kaváren, zachycení radosti, ale i odvrácené strany života ve městě i na venkově. Ženská emancipace, národnostní menšiny, móda a technologie. To vše ukazuje skrze malbu, sochu, fotografii, film i reklamu výstava Nové realismy v Galerii hl. m. Prahy.

Kreativní dílna v Galerii 9

12. května 2024 v 16:44

Dílna je určena pro všechny, tvoří se zde pro radost, zábavu, štěstí, harmonii, uklidnění. Za krátkou dobu můžete z obyčejných věcí vytvořit neobyčejné, na chvilku se odreagovat od denního shonu, a ještě si odnést vlastní umělecké dílo.

Brucknerova Třetí symfonie živě z Berlínské filharmonie

12. května 2024 v 07:55

Pražský Goethe-Institut poprvé nabídne živý přenos z Berlínské filharmonie: 18. května od 19 hodin si v sále institutu bude možné poslechnout Brucknerovu Třetí symfonii, a to v její původní podobě z roku 1873. Za pultem Berlínských filharmoniků bude stát François-Xavier Roth....

Další články
Nahoru