VIDEO: Bitva o Rozhlas. Před 74 lety budovu obsadili nacisté, na Vinohradské proběhla pieta

Na Vinohradské třídě před budovou Českého rozhlasu začala pietní akce, která připomíná květen 1945 a Pražské povstání. Česká národní rada vydala přesně před 74 lety prohlášení o konci Protektorátu a o převzetí moci. Rozhlas začal vysílat česky, to se ale nelíbilo nacistům, kteří budovu obsadili. Na pomoc přišly čeští policisté a vypukl boj o Rozhlas, při kterém zemřelo 170 lidí.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 13:26 5. 5. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Žijeme ve světě značně dezorientovaném plném nových nebezpečí. Právě proto naše shromáždění není jen vzdáním holdu památce padlých hrdinů, ale především připomenutím těch pohnutek a motivací, které je přivedli na toto místo, aby zde položili své životy za hodnoty, které byly v jejích očích tak podstatné a měly tak vysokou cenu, že stály za oběť nejvyšší,“ řekl při pietním aktu ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

„V dnešních podmínkách, kdy dochází k obrovské relativizaci ideálů, jejich tehdejší postoje jsou důležitější než kdy jindy,“ dodal Zavoral.

S proslovem vystoupil také šéf Senátu Jaroslav Kubera (ODS). „Dramatické události, a nebylo jich v historii Československého rozhlasu málo, měly společného jmenovatele: boj proti totalitě, boj za demokracii a není větší oběti, který může kdokoli z nás přinést, než položit vlastní život,“ řekl Kubera.

Při pietním proslovu předseda horní komora také varoval před chytračením, sobectvím, demagogií a populismem.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) připomněl odvahu Pražanů a to, že se ještě před koncem války rozhodli bojovat a vzít osud svůj i města do vlastních rukou.

„Západní Evropa už slavila konec války, ale v Praze se stále ještě bojovalo. Desetitisíce lidí se rozhodly vzít osud svůj i osud města do vlastních rukou a přispět k porážce toho zrůdného režimu. Museli si uvědomovat, že je to může stát život, přesto nečekali na svobodu z rukou jiného, chtěli si jí vzít sami a vrátit národu čest a hrdost,“ řekl šéf Prahy ve svém projevu.

Rozbuška povstání

Česká národní rada 5. května 1945 vydala prohlášení o konci Protektorátu a o převzetí moci. V 6 hodin ráno začali pracovníci Rozhlasu vysílat jen česky a hráli zakázané české písně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bojuje se o Rozhlas. Poslechněte si svědectví Otakara Rambouska

To působilo jako rozbuška a začalo Pražské povstání. „Ten den rozhlasový hlasatel Zdeněk Mančal ráno vzpurně řekl: ‚je sechs hodin‘. Od té doby se už vysílalo jenom česky. Samozřejmě Němci chtěli, aby se nadále vysílalo německy, aby se vysílalo o jejich úspěších, o postupu jejich vojsk a tak se snažili získat Rozhlas pro sebe. Boje tady byly opravdu veliké,“ říká Zuzana Foglarová z oddělení komunikace Českého rozhlasu.

Boje o Rozhlas trvaly několik dní. V budově byl tehdy i Otakar Rambousek. „Prošel jsem domem, který přiléhá k Rozhlasu. Na jeho střechu, z jeho střechy jsem se dostal na plochou střechu Rozhlasu a pak jsme prodělali celý ten postup, patro po patru, dolů až do přízemí. Skončilo to asi v půl páté,“ vzpomínal Otakar Rambousek před deseti lety.

Jména těch, kteří při osvobozování Rozhlasu padli, jsou zaznamenaná na pamětní desce u hlavního vchodu do budovy na Vinohradské 12 v Praze.

V květnu 2005 si tyto události Rozhlas připomněl hodinovou rekonstrukcí bojů přímo v ulicích. Podívejte se na dobový videozáznam:

hla, mag, och Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme