Smutná zpráva z ragbyového mlýna. Zemřel "Pan ragbista" Pavel Valášek

RK Petrovice Praha s lítostí sděluje smutnou zprávu, že v pondělí 29. dubna 2019 po těžké nemoci ve věku 78 let zemřel  bývalý reprezentant a mistr sportu, který celou svoji kariéru působil v dresu RC MOTORLET a v RK Petrovice  Pavel Valášek.

Pavel Valášek odehrál v  úspěšných letech tuzemského ragby v šedesátých letech minulého století v útočné řadě československého reprezentačního týmu osm mezistátních utkání.

"Odešel nám kamarád, příkladný sportovec, ragbyový reprezentant a mistr sportu, ale také zpěvák a rovný člověk, kterého měl každý rád. Bylo nám velkou ctí a potěšením, že jsme mohli s ním se smát a prožít kus svého života," píše se v nekrologu RK Petrovice Praha.

V čele party ragbistů, lyžařů, cyklistů a florbalistů, kteří tvořili z ragbyového klubu Motorlet klub RADOST i ostatních společenství (Spoje, METEOR), exceloval zejména svojí vitalitou   a bojovností. Nerad prohrával, zato rád popil dobrého vína a rád si zazpíval moravské písničky. Jeho pohyb na hřišti byl učebnicovou ukázkou hry tříčtvrtky. Proto také předvedení základních ragbyových dovedností v příručce Ragby ze šedesátých let bylo nafoceno s ním a s Petrem Turynou, kteří v té době byli v reprezentaci. Svou zkušenost často využíval i jako útokovka.                                               

Pavel Valášek byl oporou všem. Hlavní oporou byl však spoluhráčům v Motorletu a v Petrovicích. Uměl         na hřišti bojovat a stejně tak vynikat při „třetím“ poločase. Znal moravské písničky od začátku do konce. Vždy správně nasadil výšku a tóninu písničky. Měl silný a jasný hlas. Takovým byl   i člověkem. Jasným, silným a veselým.                                                                                                    

Na lyžích a na kole byl nepřekonatelný, hlavně svým pamatovákem na cesty odkud a kam vedou. Byl vůdčí osobností. Proto také vznikl povel: „Jede ti!“ Jako senior udivoval svojí vitalitou a šikovností při florbale v tělocvičně i při fotbálku na hřišti v Petrovicích, až do osudného pádu na namrzlých schodech v metru o Vánocích před deseti roky. Pak už jen bojoval sám se sebou za pomoci své obětavé ženy a kamarádů.

Bude nám chybět. Čest jeho památce.                                                                                                

                                                                             Ragbisté z Motorletu a Petrovic                                  


Rozloučení s Pavlem Valáškem se koná v úterý 7. května 2019 v 10 hodin  ve Vinohradské obřadní síni na Vinohradském hřbitově (nad Strašnickým krematoriem).

(pv, RK Petrovice Praha, SportovníListy.cz &  Českéragby.cz, foto: archív RK Petrovice)

Odvrátí fotbalový svaz pohromu?

2.6.2024 09:00:00

Pořádná finanční rána hrozí fotbalovému svazu. Poté, co se vzdal řízení nejvyšší ligové soutěže, je pro něj MOL cup, který pořádá klenotem. Což je ale bohužel něco, co svaz příliš neumí. Nejde z...