TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  06.05.2019 11:06:31

Česko si připomíná osvobození. Oslav se zúčastnily tisíce lidí


V Plzni v neděli pokračovaly Slavnosti svobody, které připomínají osvobození města v roce 1945. Centrem města projel konvoj téměř dvou stovek historických aut. A ujít si ho nenechalo přes sedmnáct tisíc lidí. Vrcholit budou slavnosti v pondělí u pomníku Díky, Ameriko.

Dobová vojenská technika, historické uniformy, všudypřítomné šeříky a americké vlaječky - tak to v neděli vypadalo v centru Plzně, která se pomyslně vrátila do roku 1945.

 

Účastníky konvoje před samotným rozjezdem kolony nejvíce trápilo, aby vydrželo počasí - a auta jela. V první linii jeli veteráni, kteří západ Čech na přelomu dubna a května 1945 osvobozovali a kteří se i přes pokročilý věk po 74 letech do Plzně vrátili. Připomenout si konec války do Česka přijeli i potomci veteránů.

 

"Můj dědeček byl plukovník Charles Noble, který byl velitelem 16. divize, která osvobodila Plzeň," tvrdí stejnojmenný vnuk veterána Charles Noble.

 

Konvoj vyjížděl z plzeňské Sukovy ulice. Poté obojživelná auta, náklaďáky nebo obrněné transportéry pokračovaly Klatovskou třídou, přes Sady pětatřicátníků a zaparkovaly na náměstí republiky. Tam si potom historickou techniku mohli lidé náležitě prohlédnout. "To měl můj otec, tak se chci podívat, jak to mají v chodu ještě po těch letech," řekl jeden z účastníků.

 

 

 

Na Slavnosti svobody do Plzně každoročně přijíždějí tisíce lidí z celého světa. Akce vyvrcholí v pondělí pietním aktem u pomníku Díky Ameriko.

 

Na květnové dny roku 1945 se vzpomínalo i v Praze -kde přesně před 74 lety vypuklo protinacistické povstání. Boje u Staroměstské radnice a Českého rozhlasu si připomněly desítky lidí.

 

5. května 1945 hlášení rozhlasu spustilo odpor Pražanů. "Český rozhlas hlásil česky šest hodin, a to byla výzva pro nás. My jsme věděli, že Berlín padnul," vzpomíná účastník povstání Emil Šneberg.

 

Rozhlas vysílal nejen v češtině, pouštěl i zakázané písničky. To se ale nelíbilo nacistům, budovu proto obsadili. Při boji o rozhlas mezi 5. a 9. květnem zemřelo 170 lidí. Jejich památku připomínají pamětní desky.

 

 

 

A právě sem každý rok přinášejí květiny a věnce nejen pamětníci, ale i čeští politici. "Není větší oběti, kterou může kdokoliv z nás přinést, než vlastní život. Nesmírně si proto vážím všech lidských obětí v boji o vihohradský rozhlas," řekl předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS).

 

"Tito obyčejní lidé si museli uvědomovat, že je to může stát život. Přesto nečekali na svobodu z rukou jiného, chtěli si jí vzít sami a vrátit tak národu čest a hrdost," uvedl primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

 

5. května se pak boje rozšířily po celé metropoli - vzniklo na dva tisíce barikád, odstraňovaly se německé cedule, vyvěšovaly se české vlajky. K povstalcům se připojili i ruští vlasovci.

 

Před jednotkami SS museli čeští povstalci chránit také budovu Staroměstské radnice. Povstání skončilo příjezdem sovětských tanků 9. května. Zemřelo při něm asi 2 800 Čechů, na sedm stovek sovětských vojáků, tři sta vlasovců a asi tisícovka Němců.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688