Doba čtení:1 m, 49 s
Nejsložitější částí prací bylo usazení zhruba dvaadvacetitunové armaturní šachty do místa stávajícího potrubí etylbenzenu. Foto: Sev.en Energy

V Hořanském koridoru proběhla první z letošních rozsáhlých akcí – přepojení potrubí ethylbenzenu, které tudy vede z litvínovské chemičky do Kralup. 

Specifikem této akce bylo, že probíhala na třech místech najednou. Po získání povolení k práci jsme mohli zahájit činnost prakticky v jednom okamžiku,“ informoval Vít Tůma, ředitel projektu výstavby inženýrských sítí Hořanského koridoru.

Čtěte také:
Stroje na šachtě nezůstanou na suchu
Na čistou energetiku počkejte pár století

Dvě místa se nacházela ještě v areálu Vršanské uhelné, zřejmě nejsložitější částí zde bylo usazení zhruba dvaadvacetitunové armaturní šachty do místa stávajícího potrubí. Speciální zařízení je osazeno elektronikou a jejím prostřednictvím může společnost Synthos na dálku sledovat, případně regulovat nebo dokonce uzavřít průtok potrubím. Přímo v Hořanském koridoru pak bylo zapotřebí napojit přeložené potrubí, které až sem vede po povrchu, s jeho podzemní trasou do Kralup.

Velmi náročná byla tato akce, zajišťovaná Metrostavem, i z pohledu koordinace všech činností, protože se na ní podílela ještě celá řada specializovaných dodavatelských firem. Vše probíhalo i v koordinaci se společnostmi skupin. Během prací bylo na nezbytně nutnou dobu potřeba přerušit dálkovou pásovou dopravu, asistenci zajišťovali hasiči Severní energetické i Unipetrolu,“ doplnil Tůma.

Etylbenzenové potrubí je první a současně i nejdelší z přeložek v celém Hořanském koridoru. Dosahuje bezmála pěti kilometrů. Součástí této akce je také jeho čištění a inertizace v úseku z Litvínova až do chemičky v Kralupech nad Vltavou.

Po etylbenzenovodu bude v příštích měsících následovat přeložka potrubí zásobujícího zemním plynem město Most v délce více než čtyři kilometry. Ve druhé polovině roku dojde na přeložky produktovodů společnosti Čepro (dálkovody D102 a D101) a také datových a optických kabelů, které s těmito produktovody souvisejí.

S přípravou území pro přeložky inženýrských sítí se začalo v roce 2015, kompletně by všechny produktovody měly být přesunuty na nové místo v roce 2021. V nejvzdálenějším místě se posunou o více než kilometr. Přeložky umožní pokračování těžby v lomu Vršany v následujících desetiletích.

Mohlo by vás zajímat:
Ze starého lomu je špičkové golfové hřiště
VIDEO: Jezero Most napuštěné za minutu
Po bagrech zůstaly mokřady a čistá voda

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa