InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ivana Říhová: Muzeum v proměnách času (1967-2024) – historická přednáška

    Úterý 21.5 17:00 - Strakonice, Šmidingerova knihovna

  • Klub deskových her

    Úterý 21.5 18:00 - Čajovna Na Půdě, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V Milevsku začala nejnavštěvovanější výstava roku

Letošní absolventi prvního stupně výtvarného oboru se svými pedagogy a starostou Ivanem Radostou.  , Autor: L. Kolářová

Letošní absolventi prvního stupně výtvarného oboru se svými pedagogy a starostou Ivanem Radostou.     Autor: L. Kolářová

MILEVSKO - Ve čtvrtek 9. května odpoledne byla v milevské Galerii M hlava na hlavě. Otevírala se nejnavštěvovanější výstava roku - každoroční přehlídka prací žáků výtvarného oboru Základní umělecké školy v Milevsku. Tentokrát se mohla milevská umělecká škola chlubit dvojnásob. Kromě nadaných výtvarníků se na vernisáži představilo žesťové trio ve složení Matyáš Bauer, Jiří Jindra a Martin Pich. Po třech skladbách v jejich provedení bylo zřejmé, proč byli nejlepší v kraji a třetí v republice na soutěži základních uměleckých škol. Milevskou ZUŠ vedle 150 žáků výtvarného oboru navštěvuje také kolem 250 žáků na oboru hudebním.

 

Ředitel základní umělecké školy Vladislav Horek představil pedagogy, kteří se dětem na výtvarném oboru věnují. Jsou to zástupce ředitele školy Pavel Pich, Lenka Lešňovská a Jana Pichová, která se kvůli onemocnění vernisáže zúčastnit nemohla. Zastoupila ji dcera Pichových Blanka, která ve výtvarných třídách také vypomáhá. Hostem vernisáže byl starosta města Ivan Radosta, který je sám aktivní muzikant a k výtvarnu se vyjádřil, že člověk musí pokorně obdivovat to, co sám neumí. "Ve výtvarném umění se neodchází do důchodu, je to láska na celý život," poznamenal.

Spolu s pedagogy školy pak starosta předal pamětní listy letošním absolventům prvního stupně výtvarného oboru, absolventka druhého stupně Phuong Trang Nguyen bohužel chyběla, protože se připravuje na maturitu. S jejími obrazy se ale Pavel Pich starostovi pochlubil. Phuong Trang, kterou ve škole překřtili na Verču, je velmi nadaná a chce se výtvarnu v budoucnu věnovat. Absolventi se společně vyfotili na památku.

Škola letos zaznamenala i mezinárodní úspěch, a to díky práci Nikoly Blažkové z Milevska, jejíž linoryt Červená Karkulka uspěl v soutěži ex libris na Slovensku. V Milevských novinách úspěšnou dívku představíme více. Pavel Pich zmínil, že v tomto školním roce se ve třídách věnovali kromě kresby, malby a keramiky také tvorbě trojrozměrných objektů. Na výstavě jsou k vidění zajímavé trojrozměrné práce. "Touto technikou jsme letos dávali nový život různým recyklovatelným materiálům. Pro děti je to zajímavé, když pracujeme ze všech stran," popsala Lenka Lešňovská. A u jednoho takového dílka stála rodina známého milevského sportovce Martina Komárka. Do zušky chodí oba chlapci Komárkových a Míša se rodičům právě chlubil obsahem Zimní krabice, kde je šikovně ztvárněná lanovka a dokonce pohyblivý lyžař.

Maminka úspěšné Nikoly Blažkové pak možná bezděčně naznačila, proč je výtvarný obor v Milevsku tak oblíbený. "Do výtvarky chodí všichni rádi, jsou tam na ně moc hodní," řekla Simona Blažková. A proč je nejnavštěvovanější tato výstava, je jasné. Zdařilé práce dětí chtějí vidět rodiče, babičky, dědečkové, ale i další příbuzní a příznivci milevské školy. Výstava teď v Galerii M potrvá do 29. května.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace