Další obec na Olomoucku omezuje odběr vody

blank

Slatinice omezují odběr z obecního vodovodu kvůli suchu a úbytku podzemní vody. Po Drahanovicích jde o další obec v regionu, která k tomuto kroku přistoupila. Lázeňského areálu ve Slatinicích se to ale netýká, vrty s léčebnými prameny mají zatím vody dostatek. Hlavní zdroj v obci zásobuje pitnou vodou zhruba 1600 obyvatel.

„Stalo se nám už poněkolikáté, že tím, jak lidi začali napouštět bazény, zalévat zahrádky a podobně, tak nám téměř vypustili vodojem. My jsme málem nestihli dočerpávat,“ uvedl starosta Slatinic Ondřej Mikmek. Někteří obyvatelé obce sice mají vlastní studnu, ale někteří jsou již několik měsíců bez vody. „Když jsem si třeba chtěla napustit do sudu na zalévání zahrádky, tak jsem to musela hlídat, jenom po troškách, ale pak už to vyschlo úplně,“ sdělila obyvatelka obce Vlastimila Heckelová.

Místních lázní se ale nedostatek vody nedotkl. Vrty s léčebnými prameny jsou dostatečně hluboké. Vedení lázní plánuje strategicky vybudovat další vrt. Napouštět bazény a zalévat pitnou vodou vůbec nesmí obyvatelé Drahanovic na Olomoucku. „V momentě, kdy spoluobčané začnou napouštět bazény, tak se může stát, že voda dojde,“ sdělil starosta Tomáš Kröner.

Osm z deseti lidí v naší zemi očekává zhoršení situace se suchem v příštích 20 letech v případě, že by se stát aktivně nevěnoval řešení. Podle respondentů patří k nejpravděpodobnějším dopadům sucha zvýšení ceny vody a potravin, úbytek vody v potocích, řekách, mokřadech či rybnících, zvýšené množství požárů nebo neúroda.

Téměř 77 procent respondentů si přeje, aby sucho aktivně řešil stát. „Kroky státu v této oblasti podporuje více občanů než například řešení nízkých platů,“ řekl sociolog a spoluautor výzkumu Tomáš Chabada. O výsledcích průzkumu informovali loni v září vědci z katedry environmentálních studií Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Scroll to Top