InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy obrazů Josefa Synka se křtem monografie

    neděle 19.5 16:00 - Muzeum, Blatná

  • Vlastivědný výlet na Pravětínská lada

    neděle 19.5 7:40 - Volyně – sraz na náměstí Svobody

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bernartický sekáč 2019. Nejlepší sekáči byli z Radvánova, Vimperku a Plzně

  Z dnešní sekáčské soutěže v Bernarticích , Autor: Ivo Bukač

Z dnešní sekáčské soutěže v Bernarticích     Autor: Ivo Bukač

AKTUALIZOVÁNO - 18.5.2019 19:34

BERNARTICE - Louku pod vrchem Posvátný v Bernarticích na Písecku dnes pokosili účastníci osmého ročníku soutěže Bernartický sekáč. Sjel se jich letos rekordní počet - celkem 33 dospělých a jeden dětský závodník Pavel Doubek z Nálesí u Chyšek, který zrovna včera oslavil deváté narozeniny. Budoucí závodníky přivezli i Gajárkovi z Měčína v západních Čechách. Jejich taťka Martin skončil sedmý, ale už i starší děti Martínek a Marianka na louce zkoušeli maličké kosy. Nejmenší Ondra měl aspoň dřevěnou maketu. Další výborný sekáč Josef Morávek, šestý v soutěži, byl nejvzdálenějším účastníkem. Přijel až z Vamberku v Orlických horách. Nejstarší ve startovním poli byl 82 letý Václav Schorník z Bernartic. Sklízel ze svůj grif i kvalitu pokosu velký obdiv. Letos se v soutěži objevilo dokonce i sedm žen, z nichž nejlepší byla tradiční účastnice Marie Tupá z Ratajů. Ta se dostala dokonce do první desítky mezi muže, patřilo jí deváté místo. Vítězství ale prý zajistily geny - první místo a uzenou kýtu si odnášel Václav Hroch mladší z Radvánova. Nejenže jeho dědeček Václav Hroch starší byl dnes pátý a před pěti lety tuto soutěž vyhrál, ale i dědeček z druhé strany Václav Dvořák ze Skoupého patřil ke hvězdám této soutěže a ještě před třemi lety tu jako 83 letý soutěžil.

 

Diplom a cenu za druhé místo si odvezl Ladislav Kubovec do Vimperka a třetí byl František Baloun z Plzně. Výborně si vedly ženy - hned za devátou Marií Tupou byla celkově desátá Julie Konečná ze Záhoří, která strávila profesní život v restauracích v Podolí, na Orlíku nebo v Kostelci nad Vltavou. A jedenáctá byla Marie Krejčová ze Strakonic, která učí na škole v Radomyšli... Cenu za nejkvalitnější pokos si odnesl mladík Josef Losos z Bernartic, který si dával na čas a pohrával si s kosením přes pět minut, zatímco vítěz byl na vylosovaném úseku hotov za málo přes minutu. 

Účastníci přijeli až z Orlických hor, z Plzeňska, z Klatovska, ze Strakonicka, z Českých Budějovic a samozřejmě z píseckého i táborského regionu. Bernartický sekáč už má zkrátka zvuk. Soutěž jako každý rok moderoval předseda zdejšího zemědělského družstva Pavel Novotný a druhý hlavní organizátor - bernartický starosta Pavel Souhrada, se jako už tradičně pustil i do soutěžení. Jeho vyzyvatelem se stal kolega starosta Jiří Lešek z Veselíčka a nakonec byl o pověstný chloupek lepší. Měřil se čas, hodnotila kvalita pokosu a pro ženské nebo seniorské kategorie se používal zvýhodňující koeficient. 

Loňský vítěz Miroslav Šobr ze Strakonic bohužel letos chyběl, údajně kvůli zahraniční dovolené. Ostatní sekáči sportovně přiznávali, že jinak by byl favoritem. Všichni si ale pochvalovali báječnou atmosféru, počasí, stížnosti byly jen na málo vzrostlou a řídkou trávu. Kvalitní trávu bohužel ani ti nejlepší organizátoři nedokáží zařídit.

Na závěr zazněla sekáčská hymna, legendární písnička Evy Pilarové, a nechybělo společné fotografování nadšenců, z nichž mnozí se v nadcházející sezoně potkají na řadě sekáčských soutěží - například už 8. června na Chouzovské kose v Chouzovech na Plzeňsku anebo 13. července na Maxových polích na 11. ročníku Volarského sekáče. 

TOP 10 z Bernartic: 

1. Václav Hroch ml. z Radvánova 1,14 min.; 2. Ladislav Kubovec z Vimperka 1,20; 3. František Baloun z Plzně 1,26; 4. Eduard Šejna z Konopiště u Vlachova Březí 1,29; 5. Václav Hroch st. z Radvánova 1,31; 6. Josef Morávek z Vamberku 1,35; 7. Martin Gajárek z Měčína 1,36; 8. Josef Škala ze Želčan u Plzně 1,38; 9. Marie Tupá z Ratajů 1,44; 10. Julie Konečná ze Záhoří 1,48...

A co jsme zaslechli mezi sekáči a další zajímavosti si už necháváme do středečních novin. 

 

 

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Láďa 

    Reagovat

     

    Soutěž byla perfektní. Nejlepší byl nejmladší účastník Pavel, který pokosil stejný úsek jako dospělý a vydržel s velkou kosou síct až do konce. Poprávu sklidil velký potlesk a uznání za jeho výkon. Nenechal se zahambit. Stejně jako ostatní sekáči, kteří byly také výborní. SUPER!!!!!

    Vloženo 19.5.2019 21:31:24

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace