V Opavě se demonstrovalo za záchranu obchodního domu Breda

20. 5. 2019ČTK Infoservis

Přibližně 500 lidí se dnes v Opavě sešlo na demonstraci za záchranu chátrající budovy bývalého obchodního domu Breda, který je památkově chráněný. Demonstraci svolal na sociálních sítích třiapadesátiletý Roman Ulbrich, který žije v Německu a v Opavě se narodil. Podle pořadatelů je třeba co nejrychleji začít se záchranou objektu, který byl prvním obchodním domem takové velikosti v Československu. V době svého otevření v roce 1928 to byl největší obchodní dům v republice.

Opavský primátor Tomáš Navrátil řekl, že se město bude snažit ve věci angažovat. Neuvažuje ale nyní o tom, že by objekt koupilo. Firma podnikatele Kamila Kolka, která Bredu vlastní, je v likvidaci. Konkurznímu správci se dlouhodobě nedaří objekt za cenu 55 milionů korun prodat. Secesní památku původně nabízel městu. Vedení města chce podle Navrátila pomoci při hledání možného investora.

Kdysi slavný obchodní dům je už několik let uzavřený. Stavba z roku 1927, která vznikla přestavbou původního obchodního domu, chátrá. "Každý si může myslet, že za všechno může Kolek. Mě ale stav Bredy velmi trápí," řekl ČTK podnikatel Kolek. Tvrdí, že se marně snažil roky dohodnout s firmou, která odkoupila jeho pohledávku za budovou. "Nebyla ochota, nakonec Breda skončila v konkurzu," dodal.

Ulbrich konkrétní řešení problémů Bredy nemá, podle něj je hlavním úkolem dnešní akce upozornit na chátrající památku veřejnost.

"Budova Bredy je pro mě srdeční záležitostí. Jednak jako rodilého Opavana, tak jako člověka, který se zajímá o historické stavební památky. Mou představou je, že se u jednoho stolu sejdou odborníci, kteří mohou něco dělat, například zástupci města, památkáři, vlastník," řekl Ulbrich.

"Mrzí mne, že je i v Opavě spousta lhostejných, kteří stále nechápou unikátnost Bredy. Tady přece nejde o počet obchodů a obchodních domů. Nyní je důležité zabránit zbourání a dalšímu chátrání stavby. Později se může začít uvažovat o jejím dalším využití," řekl jeden ze zastánců záchrany objektu Milan Meissner.

Primátor uvedl, že město prověřuje možnost získat dotace v ČR či EU nebo z norských fondů. Jednat chce Navrátil i se zástupci agentury CzechInvest. "Existuje představa, že by budovu mohla využít některá z nadnárodních společností. Pro ni by bylo levnější mít zázemí v Opavě, a ne v Praze," řekl.

Město si podle něj význam památky uvědomuje, momentálně ale neexistuje záměr, že by se stalo investorem. Případná investice by na několik let zablokovala rozvoj města a zastavila jiné investiční projekty, uvedl primátor. "Momentální prodejní cena je 55 milionů korun. Další stovky milionů korun budou potřeba na rekonstrukci. Náš odhad je v rozmezí od 300 do 500 milionů korun," řekl.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK