Ilnur Zakarin (Katusha Alpecin) vyhrál první opravdu vysokohorskou etapu italského Gira. Ruský cyklista byl členem velkého úniku a byl nejsilnější, druhého Mikela Nieveho (Mitchelton - Scott) porazil o 35 sekund. Na třetím místě dojel Mikel Landa (Movistar), který zaútočil v dlouhém cílovém stoupání a hned za ním skončil mimořádně silný Richard Carapaz (Movistar). 

Primož Roglič (Jumbo - Visma) a Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) se navzájem hlídali a nechali si ujet spoustu soupeřů. Ztratili 2:57 na vítěze. Velkou smůlu měl Miguel Angel Lopez (Astana). Jeho tým připravil první velkou selekci v kopci, ale mechanická závada ho odsunula na jedenácté místo se ztrátou 4:19. Další špatný den měl Simon Yates (Mitchelton - Scott). Odpadl brzo a dojel s odstupem 5 minut. 

Jan Polanc (UAE Emirates) udržel růžový trikot, před Rogličem vede o 2:25, třetí je nyní Ilnur Zakarin se ztrátou 2:56. 


Vývoj etapy

I ve 13. etapě Gira ujela velmi početná a silná skupina. Hned čtyři závodníky zde měl tým Trek - Segafredo, včetně Baukeho Mollemy. Tři jezdce zde měl Movistar, stejně jako Astana a dva uprchlíci byli z celku Bahrian Merida. Dal se proto očekávat velký útok hlavních favoritů. 

Ve skupině pracovali hlavně jezdci týmu Trek - Segafredo. Gianluca Brambilla pracoval pro Mollemu a také pro Giulia Cicconeho. Právě Ciccone sbíral vrchařské prémie, vyhrál na Colle de Lys a na Pian del Lupo a vrátil se do vedení vrchařské soutěže. 

V hlavním poli pracoval tým Jumbo - Visma a udržoval odstup na čelo kolem dvou minut. Ale 66 kilometrů před cílem, ve výjezdu na Pian del Lupo, zaútočila Astana a Primož Roglič okamžitě zůstal ve skupině sám. Z první skupiny se vrátil pomáhat Dario Cataldo (Astana) a později také Andrej Zejc (Astana). 

Jan Polanc měl už na Pian del Lupo problémy, ale po sjezdu se dokázal s celou skupinou vrátit  k hlavním favoritům. Tato početná skupina následně zpomalila a umožnila úniku opět nabrat nějaký čas. 

V dlouhém cílovém stoupání Lago Serrù se čelní postupně skupina zúžila na pouhou čtveřici cyklistů. Giulio Ciccone pracoval pro Baukeho Mollemu a drželi se i Zakarin a Nieve. Už 16 kilomerů před cílem zaútočil Mikel Landa a nikdo nedokázal, nebo nechtěl reagovat. Na baskického vrchaře počkali uprchlíci Hector Carretero (Movistar) a Andrej Amador (Movistar) a pomáhali mu vzdálit se od soupeřů. 

Landův útok způsobil problémy Simonu Yatesovi, který odpadl ze skupiny hlavních favoritů. Ani Jan Polanc se neudržel. Obrovskou smůlu měl Miguel Angel Lopez, lídr Astany musel měnit kolo 12,5 kilometru před cílem a propadl se až za skupinu s Yatesem a Polancem. 

V tomto okamžiku se naháněly čtyři skupiny. Čelní s Mollemou a Zakarinem, druhá Landova, třetí s Nibalim, Rogličem a dalšími a čtvrtá s Yatesem a Polancem. velký rozdíl byl především mezi první a druhou skupinou, 9 kilometrů před koncem to bylo 1:45. 

Na závodníky čekalo posledních 6 těžkých kilometrů. 5 kilometrů před cílem nastoupil Ilnur Zakarin a zbavil se Mollemy. Udržel se pouze Mikel Nieve. 4 kilometry před cílem zkusil zaútočit Vincenzo Nibali, ale všichni soupeři se ho drželi. Na další útok Rafala Majky (BORA - hansgrohe) a Richarda Carapaze už Roglič a Nibali nereagovali. Hlídali se pouze navzájem a nechali ostatní odjet. 

Zakarin se zbavil Nieveho 2 kilometry před cílem a dojel s náskokem 35 sekund. Ruský vrchař získal už druhou etapu na Giru v kariéře. 

Mikel Landa udržel vysoké tempo a dojel třetí se ztrátou 1:20. Pouze 18 sekund za ním dojel Richard Carapaz, který dokázal ujet Rafalu Majkovi o 29 sekund a ukázal, že je vážným kandidátem na konečné pódiové umístění.

Roglič a Nibali dojeli spolu se ztrátou 2:57. Miguel Angel Lopez bojoval, ale v závěru stoupání už neměl síly a ztratil 4:19. Největším zklamáním byl výkon Simona Yatese, britský cyklista zaostal o 5 minut a vypadl z výčtu velkých favoritů na celkové vítězství.


Polanc stále růžový

V celkovém pořadí se toho změnilo hodně. Jan Polanc udržel dres lídra závodu, druhý Primož Roglič na něj ztrácí 2:25. Na třetí místo poskočil Ilnur Zakarin. Rus má odstup 2:56. Bauke Mollema si také polepšil, na čtvrté příčce ztrácí 3:06. Páté místo udržel Vincenzo Nibali, ztrácí 4:09. 

Richard Carapaz poskočil o dvě místa na šestou pozici s odstupem 4:22. Majka je nadále sedmý a o třináct příček si polepšil osmý Mikel Landa. Do první desítky se dostal Pavel Sivakov (Ineos) a je novým lídrem soutěže do 25 let. Top 10 uzavírá Lopez, +7:48. 

Foto Lapresse