InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert chrámového sboru Prachatice

    sobota 18.5 19:00 - Kostel sv. Prokopa, Strakonice

  • Šperkařský workshop

    sobota 18.5 9:00 - Hospoda Na Nové, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kolem peněz na práci Naděje ve vyloučených lokalitách bylo v Písku rušno

Budova Naděje ve Svatoplukově ulici v Písku.  , Autor: Petr Eliáš

Budova Naděje ve Svatoplukově ulici v Písku.     Autor: Petr Eliáš

PÍSEK – Jedním z nejožehavějších bodů květnového jednání píseckého zastupitelstva byla žádost neziskové organizace Naděje, která chtěla od města navýšit dotaci na činnost o 390 tisíc korun. Vyvolalo to celou řadu rozporuplných názorů - některým zastupitelům se zdál nárůst značný, jiní zastupitelé poukázali na to, že to není nic proti 15 milionům, vyhozeným za nerealizovaný projekt bazénu.

 

Naděje o navýšení dotace požádala na konci března. Oblastní ředitel organizace Daniel Svoboda to obhajoval tak, že náklady na činnost každoročně rostou a týká se to především ubytoven ve Svatoplukově ulici v Písku a v Purkraticích, kde se zvyšují nároky na mzdy pracovníků.

„Od roku 2015 zůstává dotace ve stejné výši, nicméně aktivity Naděje se nezmenšily, ba naopak. Náklady na službu se průběžně zvyšují. Minimální mzda vyrostla z 8500 korun na více než 12 tisíc korun. Ceny energií a služeb stále stoupají. Situace není únosná," řekl k žádosti organizace písecký místostarosta pro sociální oblast Petr Hladík z KDU-ČSL.

Kolik město dává

Oblastní ředitel Naděje Daniel Svoboda vypočítal, že město Písek dává na činnost dlouhodobě částku dva miliony korun na práci s dětmi z vyloučených lokalit, práci s rodinami a provozování dostupného bydlení. „V roce 2015 jsme ze dvou milionů dávali na ubytovny asi 600 tisíc korun, dnes vynakládáme 1,2 milionu. Je to způsobeno zvýšením minimální mzdy. Nutnost dotovat ubytovny znamená ztrátu financí na poskytování sociální práce. Udržení provozu ubytoven je pro nás na hraně. V příštím roce by to už bylo velmi složité," řekl Svoboda.

Starostka Eva Vanžurová (Pro Písek) řekla, že práce Naděje je nezastupitelná a v Písku a řeší spoustu problémů. Marek Anděl z opozičního hnutí Písek sobě ale namítal, že lidé v ubytovnách Naděje nechodí do práce a nevydělávají si. „Zvedly se i sociální dávky a ještě kde co, takže příjmy klientů také rostou," naznačoval Anděl, že by měla Naděje chtít více peněz spíše po klientech. Daniel Svoboda mu odpověděl, že Naděje ubytovává většinou problematické rodiny, které jinak nemají kam jít. „Nejedná se o nájemní bydlení, takže nemají nárok na příspěvky na bydlení, ale jen na doplatky, které se naopak snížily," uvedl. Marka Anděla to ale neuspokojilo a podotkl, že kdyby tito lidé pracovali, tak pobírají mzdy, které rostou. Navíc když je na trhu velká poptávka po pracovní síle. „Pokud nejsou schopní práce, mají asi nějaký invalidní důvod a ten se také zvyšoval," doplnil Anděl.

Sociální problémy

„Jsou to rodiny zatížené sociálními problémy, většina mužů nepracuje. Buď nechtějí, nebo nemohou," přiznal Daniel Svoboda. Řekl, že romští občané nejsou přijímáni na pracovních místech, která by jinak mohli zastávat. „Jde o celospolečenský fenomén. Je část lidí, kteří nejsou uplatnitelní na trhu práce. Z nějakých důvodů toho nejsou schopní. Buď nemají dovednosti a vzdělání, nebo mají psychiatrické choroby. Jde o nějaké procento lidí, které není schopno se zařadit," připomněl Svoboda.

Vedoucí sociálního odboru městského úřadu Michaela Baslerová uvedla, že Naděje vykonává preventivní práci, kterou nikdo nechce dělat. „Pokud Naději nedáme prostředky, lidé budou na ulici. Pak se můžeme dočkat toho, co se děje v Ústí nad Labem a Mostě. Když se mají přidat peníze na opravu hřiště, tak tu o tom není žádná diskuze. Přijde mi divné, že se tu takto debatuje o lidech, kteří si to nezaslouží. Je mezi nimi navíc i spousta dětí," prohlásila Michaela Baslerová.

Zastupitel za KSČM Jiří Lejčar řekl, že teď už mají dotace pro Naději nějaký systém. „Já bych v těchto ubytovnách nechtěl pracovat. Pokud tam pak lidé neplatí nájem, skončí pod mostem. A pak se o ně bude město muset postarat," komentoval situaci Lejčar. Při debatě zaznělo, že Naděje v Písku má rozpočet 8,7 milionu korun, které se skládají z dotace Evropské unie, ministerstva práce a sociálních věcí a města.

Peníze na hlídače

Zastupitel za hnutí ANO Lukáš Nebes se pozastavil nad tím, že navýšení dotace chce Naděje použít hlavně na hlídače areálů. „Není možné, aby to v rámci probační služby nebo obecně prospěšných prací vykonávali lidé z ubytoven?" ptal se zastupitel. Dostal vysvětlení, že to nelze. „Využíváme je na úklid a podobně. Pokud by dozor v ubytovnách dělali sami obyvatelé, vnímáme to jako střet zájmů. Vztahy jsou příliš provázané na to, aby byl hlídač objektivní a řešil věci úměrně pro všechny stejně," myslí si Daniel Svoboda.

Místostarosta Petr Hladík k tomu dodal příklad ze zahraničí, kde v jednom městě zjistili, že podporovaná sociální služba je stála třetinu nákladů, než které je potřeba vynaložit na zajištění lidí na ulici. „Vůbec nemluvím o tom, že by děti z těchto rodin skončily v nějakých ústavech a to jsou další nemalé náklady. Jsem pro navýšení dotace a vůbec to nesouvisí s tím, jestli jsem měl nějaký pracovní vztah s Nadějí. Pokud se práce s dětmi nebude provozovat, budeme se za pár let divit," tvrdí místostarosta.

Josef Soumar (Piráti) se pak ptal, jaké konkrétní služby budou za oněch 390 tisíc navíc poskytnuty a zlepšeny. Dověděl se, že asi 80 procent půjde na navýšení mezd hlídačů, případně na správce a údržbáře. V Purktaticích a Svatoplukově ulici prý údržba stojí 400 tisíc ročně. „Když jsme minule neměli problém s vyhozením 15 milionů z rozpočtu města, měli bychom mít odvahu na to dát tyto peníze na humanitární službu," narážel Jan Adámek z uskupení Pro Písek na známou kauzu píseckého bazénu, kde vyletělo 15 milionů komínem jen za projekty a přípravy pod lesnickou školou, kde se nakonec stavět nebude.

Pro navýšení dotace Naději nakonec hlasovalo 17 zastupitelů, dva byli proti a šest se zdrželo. Návrh byl schválen.

 

Diskuse k článku - 25 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2 3  | Starší příspěvky »
  • Romy 

    Reagovat

     

    Mne by zajimalo, proc se tem Romum treba neda prace domu? Kompletovat propisky, motat vence, prece i mentalne postizeni vyrabi pekne vyrobky - kvetinace, keramicke dekorace do zahradek, cokoli jednoducheho. Roznaset letaky by take mohli... Nemusi se jen vymlouvat, ze je nikdo nechce zamestnat. A davky bych jim dala, az neco odpracuji, jak se o ne stat postara v duchodovem veku, kdyz nepracuji a nesplni podminku pobirat starobni duchod? A cim jim vznika narok na jakekoli davky? Prispevek na uhli, na vybavicku pro dalsi mimino, na spotrebice, na leky???

    Vloženo 5.6.2019 10:58:16

    • Roman 

      Reagovat

       

      Když celý život zvládnou nedělat, tak se jim vypočítá důchod z průměrného platu. Takže budou mít větší důchod, než lidi, kteří dřou od tmy do tmy

      Vloženo 5.6.2019 12:56:38

  • dosti rozladěný rodič 

    Reagovat

     

    K tomuto všemu se mohu jen přidat, mám tři děti nechtějte vědět kolik nás stojí pro ně na rok škola a naši těžce zkoušení dostanou na dítě od státu 30.000 Kč na rok. A další příspěvky na uhlí, pračky a další věci. Tak se nedivme, že jsou lidi nasr....... !!!! Nám za darmo také nikdo nic nedá. Tak je nažeňte dělat a přestaňte se jich zastávat. Mám mezi nima několik kamarádů , ty ale chodí do práce a chovají se slušně - bohužel je jich málo. Tak prosím Naději, aby se jich tak nezastávalo a radši jim práci sehnalo je jí v současné době docela dost.

    Vloženo 4.6.2019 09:52:56

    • VV 

      Reagovat

       

      Dodám, že všechny kroužky mají taky placené.

      Vloženo 4.6.2019 11:20:41

  • Občan Písku 

    Reagovat

     

    Nechápu zastupitelstvo. To se teď bude rozhodovat podle klíče: vyhodili jsme 15 miliónů za bazén, tak můžeme vyhodit i další miliony za nesmysly?

    Vloženo 3.6.2019 18:15:11

    • jkjk 

      Reagovat

       

      Stále je co vyhazovat a z cizího krev neteče.

      Vloženo 3.6.2019 18:29:41

  • Volfgang Albert 

    Reagovat

     

    Přispěvěk byl skryt administrátorem, protože porušoval Pravidla pro vkládání příspěvků!

    Vloženo 3.6.2019 17:14:04

    • Roman 

      Reagovat

       

      Upřesním: na nemocné děti sbíráme víčka od pet lahví

      Vloženo 3.6.2019 17:32:30

  • Hanka 

    Reagovat

     

    Možná by neškodila exkurze zastupitelů do tohoto domu a mohli by se osobně obyvatel ptát, proč nechodí do práce.

    Vloženo 3.6.2019 13:32:41

    • Brož Martin 

      Reagovat

       

      Chodím tam docela často, pár klientů tam má od nás internet, a už jen z toho důvodu jsme proti navyšování peněz.

      Vloženo 3.6.2019 14:03:39

      • Honza 

        Reagovat

         

        Tak to klobouk dolů že to někdo řekne naplno. Protože logicky se nabízí to, co tu někdo napsal: Kdo nepracuje ať nejí. Ale naše ministryně práce Maláčová i celá její socdem vyznávají naopak: Kdo nepracuje, ať se aspoň nají. Kdo to má ale živit?

        Vloženo 3.6.2019 14:53:03

    • občan Písku 

      Reagovat

       

      Kdo ze zastupitelů se tam šel podívat? Proč si dělat problémy. To je vtip ta vykonaná preventivní práce? Uveďte tu preventivní práci - jako co?

      Vloženo 3.6.2019 17:14:32

      • Roman 

        Reagovat

         

        Mě by zajímala ta věc s těmi taxíky na nákupy a popojezdy po hernách. Je mi naprosto na blití, když ty chudáky bez práce potkám v Kauflandu, celé ověšené zlatem a špekem, jak nakupují za tisíce, nasedají do taxíků a hurá domů. Již jsem viděl i situaci, kdy spolu dva chudáčci nakupovali a pak si každý sednul do svého tága. Svět se zbláznil

        Vloženo 3.6.2019 17:31:13

        • Satelit 

          Reagovat

           

          Taxi doveze před Kaufland 3 osoby a jdou rovno do bankomatu a potom do bistra Nakoupí a taxi odveze domu.

          Vloženo 3.6.2019 22:38:54

« Novější příspěvky 1 2 3  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace