Pokud se rodičům, kteří bydlí v obci aspoň rok, narodí dítě, dáme jim deset tisíc korun,“ řekl Dušan Horák (55, SNK), starosta Mutěnic. Tím přitom podpora ještě nekončí. „Když pak dítě nastoupí do první třídy a absolvuje ji v naší obci, dostane rodina další dva tisíce,“ dodal starosta.

Podobnou metodu využívají i v Dambořicích, další obci na Hodonínsku. „My za narození dítěte vyplácíme našim občanům osm tisíc korun, další čtyři tisíce přidáváme v roce života a když jde dítě do první třídy, tak dalších 1500 korun,“ vypočítal podporu starosta obce Zbyněk Pastyřík (38, SNK).

Štědré Chvalovice

Libovat si mohou obyvatelé Chvalovic na Znojemsku, bohaté obce, která z hazardu dostává přibližně 80 milionů korun ročně. „Místním rodinám, kterým se narodí dítě, dáváme 30 tisíc korun,“ řekl místostarosta Robert Vlk (44, Nez.).

Všechny tyto obce si libují, že opatření nese ovoce. „Mladí u nás zůstávají a neodcházejí jinam. Populace nám tak nestárne, ale průběžně se doplňuje. Díky tomu se nemusíme bát například o zavření škol,“ zní jednohlasně.

O školy se nebojí

„U nás je to tak, že jsme měli dříve v každém ročníku jednu třídu, nyní máme dvě,“ kvituje Horák. Obdobně mluví i v Dambořicích. „Máme tady v přepočtu na počet obyvatel nejvíce dětí na Hodonínsku. Z toho máme velkou radost,“ ujistil Pastyřík.

Obyvatelé měst na jižní Moravě mohou tohle jen závidět. Jak pro Blesk.cz potvrdili mluvčí radnice z Brna, Znojma, Břeclavi, Vyškova či Kyjova, tak města peníze dětem nevyplácí a ani o tom neuvažují.

VIDEO: Nejčastější pověry o těhotenství, kterým stále věříme.

Video
Video se připravuje ...

Nejčastější pověry o těhotenství, kterým stále věříme. Health is wealth / titulky Adam Balažovič