Přihlášení

Kdyby tisíc houslistů

13. 6. 2019 | Centrum kultury | Diskuze (0) | Kultura

Poslední červnový den se do Písku sjedou účastníci 32. ročníku Mezinárodního letního kurzu prof. Otakara Ševčíka pro mladé houslisty. Tradice tohoto kurzu byla v Písku založena už v roce 1987, kdy Česká hudební společnost zorganizovala 1. ročník houslového kurzu pro děti a rodiče. V dalším roce se kurz nepodařilo zorganizovat kvůli ubytovacím problémům a v roce 1989 se z týchž důvodů konal v Bechyni. V roce 1990 se natrvalo vrátil do Písku. Termín zůstal od počátku nezměněn – první dva týdny v červenci.

Letos se malí a mladí houslisté budou zdokonalovat ve hře opět v Divadle Fráni Šrámka a koncertovat v Koncertní síni Trojice. Kolik účastníků kurzu letos do Písku přijede, na to jsme se zeptali organizátorky Marie Krejčí.
Letos se nám přihlásilo okolo 20 účastníků.

Vracejí se?
Ano, vracejí. K rekordmanům patří účastnice, která tu byla patnáctkrát. Za těch více než 30 let už ti první účastníci hodně vyrostli. Jedna z nich například dneska sama vyučuje hru na housle a už sem jezdí zase se svými dětmi a žáky.

Je možné spočítat, kolik houslistů kurzy za uplynulých 31 ročníků prošlo?
Počítala jsem to a dostala jsem se k číslu okolo tisíce. Ještě před pár lety nebyl kurz jen houslový, ale také pro klavíristy a to bývaly ročníky s účastí i okolo 50 hudebníků.  

Na jaké lektory se mohou letos děti těšit?
Stejné, jako v předešlých ročnících. Dá se říct, že děti jezdí právě za nimi a kvůli nim. Je to pan profesor Jindřich Pazdera, který kurzy zakládal a vyučuje na nich od úplného začátku v 80. letech. Druhý, který se přidal jen o pár let později, je Jan Drha. Profesor Pazdera učí na Akademii múzických umění v Praze a magistr Drha na konzervatoři v Českých Budějovicích. Korepetitorem bude také letos Matej Arendárik.

Mají kurzy nějaké slavné absolventy?
Byla by jich celá řada. V současné době sotva najdete v ČR významné orchestrální těleso, v němž by jako houslista nepůsobil bývalý účastník píseckých kurzů. Řada účastníků kurzů studuje houslovou hru na českých i zahraničních vysokých školách nebo působí například ve Vídeňské filharmonii.

Konkrétně bych mohla jmenovat Veroniku Peškovou – Jarůškovou, která je členkou smyčcového Kvarteta Pavla Haase. Toto kvarteto patří ke světové špičce. Každoročně uskutečňuje turné, zahrnující nejvýznamnější koncertní síně – Carneggie Hall New York, Wigmore Hall Londýn, Salle Gaveau Paříž a další. Jana Nováková – Vonášková, která vystudovala Royal College of Music v Londýně a je členkou mezinárodně renomovaného Pražákova kvarteta. Libor Meisl je členem skupiny 1. houslí v orchestru Vídeňských symfoniků. Alexej Rosík – koncertní mistr orchestru Opery Národního divadla, Barbora Valečková – členka Vídeňské filharmonie v Praze a tak by se dalo pokračovat ještě hodně dlouho.

Kurz je první dva prázdninové týdny. Co děti dělají, když zrovna nehrají na housle?
Ti malí sem jezdí s rodiči. S nimi pak vyrážení na plovárnu, na výlety po okolí. Ale oni toho volného času zase tolik není. Když nemají výuku s lektory, tak cvičí. Jak v divadle, tak na internátu lesnické školy, kde jsou ubytovaní, mají vyhrazené místnosti na cvičení.  Navíc se v těch dvou týdnech ještě připravují na závěrečný koncert, takže oni opravdu hrají skoro pořád.

Může si veřejnost mladé houslisty někde poslechnout?
Koncerty bývají každoročně v Koncertní síni Trojice  Ten letošní zahajovací bude 1. července v podání profesora Pazdery (housle) a Václava Máchy (klavír). Klavírista Pavel Voráček bude mít koncert 4. července, houslistka Terézia Hledíková a klavírista Matej Arendárik vystoupí 7. července. Devátého července se mohou posluchači těšit na houslistku Barboru Valečkovou, kterou na klavír doprovodí Stanislav Bogunia. Závěrečný koncert účastníků kurzů se bude konat v pátek 12. července. 

 

 

 

 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.