Případ Juana Josého Coba patří do žánru tragikomedie. Španělský vrchař vyhrál v roce 2011 Vueltu zcela nečekaně. Dokázal v kopcích a také díky bonifikacím v cíli etap porazit Chrise Frooma a Bradleyho Wigginse. Jenže pro Mezinárodní cyklistickou unii a pro antidopingové orgány byl vždy podezřelý a nyní, po osmi letech, se výsledky budou měnit. 

Cobo měl abnormální výsledky biologického pasu. Podle expertů to ukazuje na užívání zakázaných látek. Stejné problémy řešil Roman Kreuziger a vedl spor s UCI, který nakonec vyhrál. Přesněji řečeno, UCI svou snahu o potrestání Kreuzigera vzdala, protože důkazy byly slabé a nechtěla se soudit. Také Cobo se může hájit u tribunálu CAS, jenže to není pravděpodobné. Na to jsou potřeba peníze a zejména kvalitní právní zástupce. Cobo si nyní podle infromací deníku El País vydělává jako instruktor surfování a rozváží mléko. Není bohatý a proto se odvolávat nebude. 

Svět boje s dopingem není spravedlivý, je pokřivený. Je až směšné, že vítězství na Vueltě skončí v rukou Chrise Frooma, který měl opravdový dopingový nález na Vueltě 2017. A na druhé místo se posune Bradley Wiggins, který zneužíval terapeutické výjimky před významnými závody a užíval kortikoidy. Ale zatímco Froome se za pomoci velkého množství peněz dokázal obhájit, vítězství na Vueltě mu zůstalo a může závodit, Cobo ne. Ale takové už právo je. Peníze jsou potřeba.

Nejedná se o obhajobu Juana Josého Coba. Nebo o kritiku samotných biologických pasů. Kritizuji systém, který není spravedlivý a nahrává korupci. Nikdo se asi nediví, že právě Cobo byl usvědčen, ačkoliv nepřímo, z užívání dopingových látek. Jeho kariéra byla jako na horské dráze, v roce 2007 vyhrál Kolem Baskicka, poté výsledky neměl a v roce 2011 nečekaně vyhrál Vueltu. A v dresu Geoxu, týmu, který se dříve jmenoval Saunier Duval, a za který jezdili další velcí dopingoví hříšníci Riccardo Ricco a Leonardo Piepoli.      

Je zajímavé, že zatímco Cobo, Ricco a Piepoli jsou obecně odsuzováni, jejich šéfové působí v nejvyšších patrech cyklistiky i dál. Mauro Gianetti a Matxin Joxean Fernandez působili v Geoxu a nyní vedou UAE Emirates. 

Zatím není jednoznačně rozhoduto, co bude s výsledky Juana Josého Coba a zda se Chris Froome stane vítězem Vuelty 2011. Na to si musíme počkat. Ale na čekání jsme zvyklí. Na současné rozhodnutí jsme čekali skoro osm let. Tak dlouhá doba uplynula od skončení Vuelty 2011. Přitom až v roce 2015 byl Cobův případ otevřen a týkal se výsledků v biologickém pasu z let 2009 až 2011. Ale i to jsou už čtyři roky.

Něco nefunguje. 

Foto Sirotti