Hlavní obsah

Gruzínci protestují proti Rusku před parlamentem v Tbilisi, desítky zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tbilisi
Aktualizováno

Při potyčkách během protestu před gruzínským parlamentem v Tbilisi bylo ve čtvrtek večer zraněno a hospitalizováno 39 policistů a 30 demonstrantů. Oznámil to podle agentury AFP poradce gruzínského premiéra Mamuka Bachtadze.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při protestech ve Tbilisi bylo zraněno přes 70 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Pobouření vyvolala návštěva ruského komunistického poslance Sergeje Gavrilova, který během jednání meziparlamentní unie pravoslavných usedl do křesla předsedy gruzínského parlamentu a pronesl projev v ruštině. Gruzínští opoziční poslanci hlasitými protesty zasedání přerušili a další jednání zmařili.

Gruzínská opozice tvrdí, že Gavrilov bojoval v roce 2008 v rusko-gruzínské válce, to však poslanec popírá. Do předsednického křesla usedl proto, že ho tam organizátoři pozvali.

Foto: Zurab Tsertsvadze, ČTK/AP

Demonstrant zraněný při potyčkách před gruzínským parlamentem

Před gruzínským parlamentem se kvůli návštěvě Gavrilova sešly ve čtvrtek tisícovky lidí. Davy se pokusily proniknout do parlamentní budovy, čemuž bránily pořádkové síly, které použily slzný plyn. Podle informací agentury Reuters použily k rozehnání davu i gumové projektily a vodní dělo. Protestující zase házeli lahve a některým policistům vzali ochranné štíty a strhli helmy.

Po několikahodinových střetech mezi protestujícími a policií byly desítky osob převezeny do nemocnic se zraněními od gumových projektilů a kamenů i s podrážděním od slzného plynu, informovala agentura Reuters.

Útok na parlament následoval poté, co vypršelo hodinové ultimátum opozice, aby kvůli skandálu odstoupil předseda parlamentu Irakli Kobachidze, ministr vnitra Giorgi Gacharia a šéf tajné služby Vachtang Gomelauri.

Gavrilov pak musel s celou ruskou delegací rychle odjet na letiště. Cestou po něm radikálně naladění demonstranti házeli vejce, vylíčila agentura Interfax. Gruzínský server Civil oznámil, že napětí v Tbilisi trvalo celou noc. Policie v ulicích dál zasahovala proti skupinám demonstrantů, ráno v centru města vyrostla barikáda. Na centrální Rustaveliho třídě byla doprava obnovena až po rozednění.

Foto: Roxana Tanasachi, ČTK/AP

Demonstrace před gruzínským parlamentem

Prezidentka Salome Zurabišviliová v reakci na nepokoje tvrdě odsoudila Moskvu, jejíž „pátá kolona“ je podle ní za incidenty zodpovědná. Označila Rusko za „nepřítele a okupanta“ a uvedla, že incidenty před parlamentem vyvolala ruská „pátá kolona“ s cílem vyvolat v Gruzii rozkol. Oznámila, že přerušuje státní návštěvu Běloruska a vrací se do vlasti. Zahraniční cestu se rozhodl přerušit i šéf parlamentu Irakli Kobachidze, jehož demisi protestující požadovali.

Šéf opozičního Sjednoceného národního hnutí (UNM) exprezidenta Michaila Saakašviliho Grigol Vašadze oznámil, že v pátek večer se bude před budovou parlamentu demonstrace opakovat.

Ruská diplomacie tvrdí, že radikální gruzínská opozice zneužila pobytu ruských poslanců k vyvolání nepokojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám