InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vlastivědný výlet do Vitic

    sobota 27.4 8:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně – sraz před starou radnicí

  • Mladfest – hudební festival s výstava ZUŠ, promítáním filmů a trhy

    sobota 27.4 9:00 - Mladějovice, tvrz

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Další pokus o oživení singltreku v Píseckých horách ztroskotal na kůrovcové kalamitě

 Ilustrační foto singltrekové dráhy, jak by mohla vypadat i v Písku.

Ilustrační foto singltrekové dráhy, jak by mohla vypadat i v Písku.

PÍSEK – Cyklisté se nevzdávají. Už podruhé se pokusili rozvířit debatu o sjezdových drahách pro cyklisty v Píseckých horách, pro kterou se vžil název singltrek. Novou žádost na město poslaly kluby Galaxy Cyklošvec Stevens, Biketime Bulls Písek a Spolek Jihočeských cyklistů. Chtějí vybudovat asi 15 kilometrů dlouhý okruh v severní části Píseckých hor. „Původně byly navrženy dvě varianty umístění okruhu, a to v jižní části v oblasti lesa od Semic až k obci Kukle, a v severní části od oblasti U Honzíčka až k místu U Hromové jedle. Po konzultaci s vedením Lesů města Písek byla vybrána varianta umístnění této stezky v severní části," stojí v žádosti, pod kterou jsou podepsáni cyklisté Jakub Otmar a Petr Juřiček. Debata se znovu rozproudila i na posledním zastupitelstvu města.

 

Jenže Lesy města Písku jsou v tuto chvíli proti, stejně jako odbor životního prostředí. „Vzhledem ke kalamitní situaci nebývalých rozměrů Lesy města Písku nedoporučují výstavbu jednosměrných stezek pro terénní cyklistiku na území Píseckých hor," vyjádřil se jednatel městských lesů Václav Zámečník. Vedoucí odboru životního prostředí Miloslav Šatra vyjmenoval okolnosti, které brání stavbě dráhy. Zmínil, že záměr je v rozporu s územním plánem nebo nařízením o stanovení přírodního parku. Popisuje, že na stezku by bylo nutné se dívat jako na stavbu bylo by potřeba řešit její dopad na životní prostředí, živočichy a výkon práva myslivosti v lokalitě. Neopomíná ani kůrovcovou kalamitu.

Jaký je záměr

„Jedná se o nový záměr přírodních cyklistických stezek pro terénní cyklistiku. Návrh koridoru vychází z podrobného průzkumu území trvajícího čtyři dny. Oba okruhy mohou existovat samostatně, ale jsou vzájemně propojeny. Návrh koridoru neřeší nástupní místa ani návaznosti na jinou doprovodnou infrastrukturu, jako jsou parkoviště, sociální zázemí a podobně. Sjezdové trasy jsou schopny ovšem schopny fungovat i bez této infrastruktury s napojením z města Písek, jednoznačně je však vhodné se dále zabývat alespoň systémovým řešením doprovodné infrastruktury," stojí v dokumentu, který pro cyklisty vypracoval stavitel tratí Roman Kalabus.

Starostka Eva Vanžurová (Pro Písek) připomněla, že Písek rozjel více podobných akcí – třeba volnočasový park Oldřichov nebo stezku drahokamů na Živci. „Nejsem proti singltreku, ale v současné době je dobré tuto aktivitu odložit, abychom neměli rozjeté tři nebo čtyři akce najednou," uvedla. Opoziční zastupitel za ANO Jiří Hořánek zase řekl, že když v minulosti bylo pro zamítnutí singltreku důležité stanovisko správce lesa a mělo by se o něj město zajímat i tentokrát.

Proč ne v Písku?

Pirát Josef Soumar ale dodal, že dráhy se budují i v chráněných krajinných oblastech. „Teď je singltrek vyjetý v Píseckých horách načerno. Nepředpokládám, že by jezdce městská policie chytala do sítí a honila se s nimi po lese. Je těžké posoudit, zda jsou tyto lokality vhodné. Je to druhý největší objekt lesů v rámci držby municipality hned po Brně, Písečáci jsou na Písecké hory náležitě hrdí. Singltrek ale může být jedna z aktivit, která by přilákala nové turisty," myslí si zastupitel.

K podporovatelům patří i Tomáš Franců (Pro Písek). „Tato kompromisní varianta v severovýchodní části mezi Honzíčkem a Hromovou jedlí se mi zdá jako vhodná. Podporuji to, protože někteří aktivisté si v lese udělali jisté úpravy sami. Domnívám se, že právě kvůli existenci nebezpečí by se tomu měla dát pravidla. Sportoviště se v lesích běžně budují, zájmu je třeba jít naproti a řešit ho. Neměli bychom ale chtít sedět na více židlích najednou," souhlasil s tím, že by měl Písek nejprve dokončit započaté projekty.

Kůrovec má přednost

Mezi kritiky záměru se pak přidali například Jiří Lejčar z KSČM, Marek Anděl z uskupení Písek sobě a Josef Keclík z ANO. Další z Pirátů Tomáš Posekaný jim vysvětloval, že singltrek je jedna z nejlepších možností, jak dostat do Písku návštěvníky. „Stezky jsou i v oblastech, kde se lpí na životní prostředí. Co se týče plánů v Oldřichově, určitě se tento záměr nedá srovnávat se singltrekem. Terén je tam pro to nevyhovující," řekl Posekaný. Místostarosta Ondřej Veselý z ČSSD ho ujišťoval, že deset kilometrů stezek do Písku žádné turisty nepřitáhne. „Původní projekt v celých Píseckých horách byl obyvateli výrazně odmítán, od té doby pokračují snahy o nějakou menší stezku. Snad si nikdo nemyslí, že sem někdo přijede na deset kilometrů dlouho cestu a bude tu přespávat. Možná někdo, kdo pojede kolem, si to projede, a bude pokračovat pryč. Nechci říct, že je původní projekt mrtvý, ale nebyla síla ho prosadit. Teď se kloním k odložení, kůrovcová kalamita na nás dopadla velkou měrou. Nebyl bych pro úplné zamítnutí, ale pokračovat se dá v momentě, kdy dokážeme dát lesy do kupy," řekl Veselý.

„Divil bych se, kdyby komise životního prostředí nebo správa lesů byly pro singltrek. To by ti lidé neseděli na svých místech. Singltrek není stezka k plynové lávce, ale je to sportoviště jako každé jiné. A proti nim spousta lidí vystupuje. Proti stavbám, jako střelnice a dráha na Hradišti, už v minulosti vždycky někdo protestoval. Nepřemýšlejme tak, že nám něco životní prostředí nedovoluje. Lesy to unesou, unesou to i ty srnky. Kalamita je velký problém, ale musíme si říct, jestli budeme přírodu zavírat, nebo regulovat. Podporuji singltrek, ale Písecké hory teď podléhají kůrovcové kalamitě. Jsem pro odložení a byl bych rád, abychom se k tomu vrátili. Třeba tu v dalším volebním období bude sedět více cyklistů," řekl zastupitel Michal Turek z ČSSD.

Chybí nástupní místa

Michal Horák z Pirátské strany pak návrh cyklistů kritizoval. Podle něj v něm chybí řešení logistiky a nástupních míst na stezky, kam se dá třeba dojet auty. Cyklista Petr Juřiček, velký propagátor myšlenky singltreku, mu odpověděl, že by měly být trasy určené hlavně pro Písečáky, kteří si do lesa dojedou na kole po vlastní ose. „Nám jde o to, abychom my, Písečáci, měli kde jezdit. Myslím si, že i kdyby byly podmínky v Píseckých horách optimální, tak zástupci lesů budou stejně proti. A nechci to proti nim mířit nějak osobně. Teoreticky se dá z mého pohledu budovat i dnes," myslí si Petr Juřiček.

„Nedokážu říct, jak dlouho bude trvat kůrovcová kalamita," uvedl Václav Zámečník, jednatel Lesů města Písku. „Každým rokem je ro horší a horší, trvá to už tři roky. Škoda, že Pirátská strana nevyužila pozvání na prohlídku lesů. Když se po nich fyzicky projdete, vidíte desítky náklaďáků, které z nich jedou. Je to velký objem práce. Vzhledem ke kalamitní situaci bych singltrek nedoporučoval. Sám na kole jezdím a na singltreku jsem byl. Na nějakém kompromisním řešení kolem Honzíčka a lomu jsme se shodli, ale nedovedu si to teď v lese představit. Nechme tomu chvíli vývoj, třeba se za dva nebo tři roky něco změní," podotkl Zámečník.

Dagmar Švecová ze spolku Voda a zeleň v Písku byla překvapená, že se projekt singltreku vrátil v tichosti a rovnou je projednávám v zastupitelstvu. „V minulosti o tom byla debata a rozhodli jste se to neschválit. Strategie města by myslet na lidi, kteří chtějí mít zónu klidu. Troufám si říct, že je nás většina obyvatel Písku, kteří to nepodporují. Lesy nás ochlazují a měli bychom je spíš chránit. Nechápu, proč se tady o tom vůbec mluví, když odbor životního prostředí má spoustu připomínek. Životní prostředí potřebujeme všichni, singltrek jen úzká skupina lidí," tvrdí Dagmar Švecová.

Schváleno 18 hlasy nakonec bylo usnesení navržené starostkou Evou Vanžurovou, aby se věc odložila do doby vyřešení kůrovcové kalamity.

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace