Jak jsem si zahrál na Sibylu

1.7.2019 13:09
Pokusme se najít vysvětlení pro nepochopitelné

Na úvod musím předeslat, že rozhodně nejsem zastáncem konspirativních teorií. Mám se za střízlivě uvažujícího člověka, který používá především svou hlavu a sedlácké myšlení. 

Nejsem členem žádné politické stany a netajím se náklonností k praktické politice Andreje Babiše, která nemá z mé strany kořeny v žádné ideologii, ale v naprosto pragmatických krocích této vlády na poli potírání daňových podvodů. Měl jsem možnost pozorovat na vlastní oči důsledky kontrolního hlášení na páchání daňových trestných činů a kdyby tato vláda již nevykonala nic dalšího, na mé kladné hodnocení by to vliv nemělo. Pokusím se v budoucnu tomuto tématu věnovat více, protože si to podle mého názoru právem zaslouží.

K napsání tohoto blogu mne vedou dvě věci :

1. Zdánlivě nevysvětlitelné chování politiků sociální demokracie

2. Fakta zveřejněná na serveru www.investigace.com

Není třeba potřeba detailně připomínat události posledních dnů v domácí politice. Všichni moc dobře vědí, jaké téma hýbe touto republikou. Kupodivu nemám na mysli demonstraci na Letné (o ní si myslím také své, ale to není tématem tohoto příspěvku).

Mám na mysli odvolání-neodvolání ministra kultury Staňka a celý sled událostí kolem této záležitosti, ale především chování špiček ČSSD. Bylo by zbytečné tuto věc dopodrobna znovu popisovat, bylo toho o tom napsáno povolanějšími mnoho a nemíním již napsané hodnotit.

Pouze připomenu, že se mluví o vládní krizi, ústavním puči, ohrožením demokracie a našli bychom další hromadu velmi silných pojmenování.

Co mi však v záplavě komentářů a hodnocení chybí, je hlubší úvaha o tom, co se vlastně děje a především proč. Byly by to samozřejmě také jenom spekulace, ale od renomovaných komentátorů, analytiků a politologů bych čekal nějaký hlubší rozbor příčin chování ČSSD, které je asi nejen pro mne nepochopitelné. Dozvídáme se o neschopnosti ČSSD, její slabotě, o nadvládě prezidenta a další a další nabubřelá pojmenování si jistě každý dosadí sám.

Dovolte, abych se v tomto momentě dopustil myšlenky.

Každý si během posledních pár dnů nemohl nevšimnout, že jednání vrcholných představitelů ČSSD v čele s Janem Hamáčkem je tragikomické. Co platilo ráno, je po obědě minulostí, na stole jsou různá ultimáta, která vzápětí padnou a vysvětlení vedení ČSSD je na úrovni žáka základní školy se známou vygumovanou pětkou v žákovské knížce.

Máme si myslet, že vedení ČSSD je tlupou hlupáků s IQ dementa? Rozhodně ne, ačkoli se spousta komentátorů o něco podobného snaží. Ano, je to rychlé a působivé, koneckonců tak dnes probíhá většina informací. Nejlépe nepřemýšlet a konzumovat, psali to v novinách, tak to bude pravda, případně říkala to Mařka z prasečáku.

Co tedy nutí rozumné a normální lidi chovat se podobným způsobem?

Jedno z vysvětlení si dovolím předestřít. Jedna z možností je, že existuje něco velmi důležitého (o čem my ani možná mnozí další z ČSSD nemají ani ponětí), co nemusí mít s vlastní politikou této strany nic společného.

Může se jednat například o kriminální jednání některých členů strany, může se jednat také o nějaké finance, které příliš nevoní, ale jinak byly dobré a bylo jich třeba hodně. Každá z uvedených možností by rozhodně preference ČSSD nezvýšila. O které záležitosti by se mohlo jednat? Těžko se trefit do černého, ale jmenujme namátkou případ ViktoriaGruppe (neslavné skladování nafty v SRN) a podobných pikanterií bychom našli více. A to jenom z těch známých. Nedělejme si iluze, těch dosud neznámých bude také víc.

Na zmíněných stránkách www.investigace.com autoři popisují zatím dva případy, kdy se jednalo o miliardy korun a přestože policie měla naprosto přesné informace, konala polovičatě a nebo vůbec.

Vzhledem k částkám, o kterých se v uvedených případech jedná, je sotva myslitelné, že by "zůstaly za nehty" těm obyčejným bílým koníkům. V publikovaných článcích jsou také naznačeny konkrétní vazby na konkrétní vysoce postavené politiky. S politováním lze konstatovat, že právě z řad ČSSD.

Pokud někdo ovládá ministerstvo vnitra, má přes veškeré deklarace o nezávislosti různé možnosti a páky, jak některé věci usměrnit. Vím, že nad tímto tvrzením bude mnoho lidí pohoršovat, ale taková je realita, nic si nenalhávejme.

A teď si představme situaci, kdy se vrcholní představitelé ČSSD sami svým politickým jednáním vmanévrovali do kouta, to jsou ta ultimáta a silná vyjádření, ale ve skutečnosti ve své podstatě nemohou současné vládní pozice opustit. Ztratili by možnost věci ovlivňovat, respektive některé záležitosti hlídat a mít pod kontrolou. Prekérní situace.

Proto si vzhledem k výše uvedenému dovolím vyslovit kacířskou myšlenku. 

Po jednání pana prezidenta s Janem Hamáčkem a Andrejem Babišem se dozvíme, že ČSSD netrvá na odvolání Staňka a vše zůstane při starém. jde pouze o to, vymyslet co nejméně směšné odůvodnění. Záměrně nepíši dobré a logické, to neexistuje. 

Obraz ČSSD jako tlupy šašků to sice jenom zhorší, do Sobotkovy maškarády s demisí-nedemisí to nebude mít daleko, ale účel světí prostředky.

 


Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.