MENU

Osmý ročník Memoriálu Vojtěcha Plačka

s mezinárodní účastí ovládl pes Awax


Již osmý ročník Memoriálu Vojtěcha Plačka se poslední červnový týden uskutečnil již tradičně v Mladkově v Orlických horách. Třídenní klání obranářského závodu hlídkových psů připomnělo již jedenáct let od úmrtí kynologa Vojenské policie Vojtěcha Plačka, který zemřel při plnění služebních povinností. Závod se koná právě na jeho počest.

Mezi soutěžícími, kterých bylo celkem deset, byli zástupci Vojenské policie, Armády ČR, Policie ČR, Vězeňské služby, Celní správy a Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenské republiky. Na psovody a jejich čtyřnohé svěřence si tentokrát organizátoři z Velitelství Vojenské policie Olomouc připravili osm soutěžních disciplín. Každá byla náročná a prověřila schopnosti psovodů a jejich čtyřnohých svěřenců.

Pro služební psy byl jednou z nejobtížnějších disciplín takzvaný revír. V něm má pes dvě a půl minuty na nalezení hledané osoby v lesním prostředí. Čas běží od jeho vypuštění psovodem. Nechybělo zde ani zadržení pachatele, kdy se pes u hledané osoby posadí, štěkotem přivolá svého psovoda a ten může díky povelům určit, co má pes dále dělat.

Je samozřejmě rozdíl, pokud se hledá ztracená osoba, nebo pachatel trestné činnosti. I tyto situace jsou součástí závodu, kdy kupříkladu agresor vyběhne s cílem napadnout psovoda. Pouze v jednom případě byl služební pes pomalejší, v drtivé většině však by byl pachatel zneškodněn dávno před přiblížením se ke psovodovi.

Memoriál je připomínkou kolegy
„Od úmrtí Vojtěcha Plačka, který byl naším kamarádem, skvělým psovodem a hlavně mentorem s dobrým srdcem, uběhlo již jedenáct let. Tento memoriál je tak i připomínkou těžké ztráty, kterou služební kynologie úmrtím Vojty utrpěla. Zůstane navždy v našich srdcích a já jsem moc rád, že se zde každoročně scházíme a tím i uctíváme tohoto výjimečného člověka,“ uvedl major Petr Gola z Velitelství Vojenské policie Olomouc.

Major Gola přichystal pro všechny soutěžící skvělou atmosféru, zázemí, ale rovněž výtečnou kuchyni, jelikož ani na tu se nesmí zapomínat. Mezi hosty nechyběl ani náčelník Vojenské policie plukovník Miroslav Murček, jenž je autorem nápadu uskutečnit tento závod.

„Po nečekané smrti mého podřízeného a zároveň velkého kamaráda Vojty Plačka jsem přemýšlel, jak si jeho odkaz připomínat, až jsem dostal nápad uspořádat každoroční soutěž kynologů se služebními psy,“ uvedl plukovník Miroslav Murček, náčelník Vojenské policie, který i přes své služební povinnosti se rovněž jako host zúčastnil závěrečných disciplín a po závodu předal věcné dary soutěžícím.

Všichni psovodi uspěli
Závod se podařilo dokončit všem dvounohým, i čtyřnohým účastníkům. V desítce soutěžících nechyběla ani žena, psovodka Simona Janoušková z Chotyně se psem Lukasem.

Absolutním vítězem a držitelem putovního poháru a plakety se stal nadpraporčík Marek Reindl se psem Awaxem z Vězeňské služby, druhou příčku obsadil nadstrážmistr Matůš Hovanec se psem Arnie ze Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenské republiky a třetí příčka patřila podpraporčíkovi Ladislavu Hudci se psem Kurtem z Policie ČR Jihomoravského kraje. Nejposlušnějším psem se stal Messi rotného Pavla Petra z Velitelství Vojenské policie Tábor, který dosáhl na 93 ze 100 bodů.

Všichni účastníci kromě pohárů, plaket, diplomů a uznání svých kolegů získali i dary pro své čtyřnohé svěřence a drobnosti od sponzorů.

Na další snímky se můžete podívat – ZDE.

Text a foto: Michal Voska, Ministerstvo obrany ČR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.