Kodeš: České finále Kvitová-Plíšková by se mi líbilo

7. 7. 2019, 09:37
Aktuality 35
Legendárnímu tenistovi Janu Kodešovi by se letos ve Wimbledonu líbilo české finále ženské dvouhry. Jediný český vítěz mužské dvouhry na londýnské trávě to řekl v All England Clubu, kde předal Heleně Sukové zlatý prsten symbolizující její loňské uvedení do Síně slávy.
Jan Kodeš (© AFP)

Wimbledon má za sebou první týden a v dámské dvouhře jsou čtyři Češky v osmifinále. V pondělí budou hrát dvojnásobná vítězka turnaje Petra Kvitová, Barbora Strýcová a také Karolíny Plíšková a Muchová, které se utkají spolu.

"Přál bych si samozřejmě české finále, Kvitová - Plíšková, to by nebylo špatné. To by se mi líbilo," prohlásil Kodeš na terase vedle centrkurtu. "Myslím, že by nám to všichni záviděli a my bychom si to taky mohli závidět," přidala se Suková.

"Otázkou je, jestli to je možný. Jestli jsou to holky schopný dotáhnout," nadhodil vítěz Wimbledonu z roku 1973. "Rozhoduje hodně faktorů. Může do toho vstoupit déšť a je to i otázka nervů, koncentrace a sebedůvěry, že jsem schopen to dokázat."

Čtyřnásobná vítězka wimbledonské čtyřhry a držitelka tří titulů v mixu Suková nerada tipuje, proto nechtěla předpovídat, jak si Češky dál povedou. "Doufám, že vyhraje ta lepší, aby i na posledním vrcholným místě bylo český jméno," řekla. Z českých hráček má radost i vzhledem k budoucnosti. "Zase to přivede víc dětí, které budou chtít hrát tenis. Když slyšíte, že někdo vyniká ve světě, tak to zkusíte taky."

Kodeš předpovídal, že pokud Kvitová "přežije" první dvě kola, celý turnaj vyhraje. "Dvě kola jsou dostatečnou zkouškou, jak je na tom s rukou, kondicí a sebevědomím. Už vyhrála tři zápasy, tak žiju v domnění, že to je dobrý," řekl Kodeš o vítězce turnaje z let 2011 a 2014. Věří ale také ve formě hrající Plíškové. "Zvládla teď těžký zápas, takže tam platí to samé," podotkl Kodeš.

Pokud Kvitová zkompletuje wimbledonský hattrick nebo získá Plíšková první grandslamový vavřín, tak si nejspíš jednou rovněž navléknou zlatý prsten za uvedení do Síně slávy. "Je tečkou za celým procesem, stvrzením všeho. A pro mě je fajn, že jsem ho dostala ve Wimbledonu. Pro mě to byl turnaj největší z největších," řekla Suková, dcera finalistky wimbledonské dvouhry Věry Sukové-Pužejové.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

35
Přidat komentář
FulnekUltras
by se v Česku jednoznačně stalo sportovní událostí dekády. A s Muškou zase na Moravě. Zítra bude náročný den... ;-)
Reagovat
Torn
Morava je součást ČR.
Reagovat
rybicka
Tak, na Moravě mají lidé někdy malinko jiné pocity, ale ano.
Reagovat
mahycek
Souhasím, Ivana a Martinu jsm sledoval na rakouské TV, hlavně
Turnaj Mistrů v Big Aple v Medisson Squere Garden. To byly
zápasy, ani jsme nedutali s rodiči. Pak V Rudém Právu
napsali, Lendl vyhrává turnaje, ale ne srdce fanoušků.
Dodnes to mám doma, ten titulek z novin.
Reagovat
FulnekUltras
a byla to pravda - Lendla ostatně nijak zvlášť nežrali a dodnes nežerou nikde ve světě, což čecháčkovští antikom-servilové pochopitelně nikdy nepřiznají
Reagovat
Fandina
Lendla si každý váží proto, že byl pracovitý a perfekcionalista. A je tomu tak i v celém tenisovém světě. To jen Čecháček, jako si ty, si myslí opak.

A to samé tenkrát. Lendla každý uznával, navzdory negativní propagandě tehdejšího režimu. Respektive nepropagandě, protože se o něm v média o něm mlčela a když, tak negativně, jak je výše uvdeno. Komunistická média o něm nemluvila, nakonec ho zbavili občanství.
Reagovat
FulnekUltras
až poté, co zažádal o americké - jinak ale už opravdu promiň, Honza tady nahoře je pro mě skoro totéž co Petra
Reagovat
Fandina
A proč to dělali? Proč si nevážili člověka, který byl a dosud je jedním z nejúspěšnějších sportovců světa všech dob? Zdá se ti to normální?

Můj kamarád odešel za příbuznými do zahraničí a občanství ho zbavili hned a sebrali mu majetek. Připadá ti takový režim normální, že brání svým spoluobčanům v svobodném rozhodování?
Reagovat
sojka1
https://www.idnes.cz/onadnes/lide/ivan-lendl-je-uzasny-tata-rika-jeho-dcera-marika.A130417_111133_spolecnost_jup
Reagovat
Dobry-den
Snad to není pro naše hráčky polibek smrti, jako v poslední době už několikrát při vidině českého finále...
Reagovat
jirkaS
bylo někdy cze finále? (GS ženy)
Reagovat
tommr
několikrát se česká hráčka dostala do GS finále proti Martině Navrátilový, ale ta už tou dobou hrála za USA. Ve Wimbledonu se to stalo v roce 1986 kdy Martina Navrátilová (USA)(1) porazila Hanu Mandlíkovou (CZE)(3) ve dvou setech ...
Reagovat
sojka1
ptal se na fi GS, Martina s Hankou prohrala jeste na USO (85) a AO (87), Helenu Sukovou porazila na USO (86)....
Reagovat
jirkaS
no, nevim jak to brát s tou Navrátilovou :-/
Reagovat
tommr
oficiálně sice hrála Navrátilová za USA, ale já osobně si jí sám pro sebe neoficiálně vedu jako českou hráčku ...
Každopádně je velká škoda, že bývalý režim byl tak stupidní a víceméně donutil Navrátilovou a Lendla k emigraci. Je strašný pomyšlení o kolik úspěchů jsme kvůli tomu přišli ... :(
Reagovat
jirkaS
asi mohu souhlasit
Reagovat
rybicka
Souhlasím, jen to lépe snáším a nepřijde mi to dnes už tak strašné.
Reagovat
FulnekUltras
svoboda osobního rozhodování tady tenkrát - a zvlášť pro tyto lidi - byla fakticky mnohonásobně větší než teď, v době bezohledného finančního parazitování na lidské práci i životech vůbec - takže Navrátilová a Lendl se prostě jen sami rozhodli a šli tam, kam je srdce táhlo - howgh - právě pod Honzou, který byl jejich přesný opak, tady už víceméně OT plevelit nehodlám
Reagovat
sojka1
bylo by vyborne, kdyby ses rozhodl neplevelit nikde, svoboda rozhodovani byla nula, nominace kamkoliv, neslo jen o repre, na jakykoliv zahranicni turnaj, soustredeni, pobyt byla schvalovana vsemi temi kovanymi predsedy a svazy, kdo nemel vsude "strycky" a mel je, nedejboze, ke vsemu v emigraci, k tomu "zavadny tridni puvod", ten si neskrtl vubec nebo byl-li fakt dobry, tak smesne ve "spratelenych zemich" (krome absolutni spicky, kterou jste sice dehonestovali, avsak potrebovali do "vykladni skrine socialismu") dokonce konecne postaveni na celostatnim zebricku, moznosti zimniho treningu v krytych podminkach (drive v hodne skromnem poctu), vsechno vcetne materialni podpory vybavenim se odvijelo od nechutne tlacenky a nazvu klubu a pokud neslo o Duklu ci RH, tak kde jsme byli, ze.... nemel kraviny!
Reagovat
annah
Bude mlít dál, je zbytečné to řešit a diskutovat, i když ty jeho s.rance jsou fakt síla. Skoro neuvěřitelné pro nás, kdo jsme totáč zažili.
Reagovat
rybicka
To je marné, marné, marné...
Reagovat
sojka1
uz se to nestane, omlouvam se, to jsem si jen vzpomnela na ta Mezinarodni mistrovstvi Evropy v tenise", co jsme hrali.... :-))))
Reagovat
rybicka
Není proč se omlouvat. Je naopak příjemné pod těmi žvásty najít i normální slova, normální uvažování - bez snahy naštvat co nejvíce lidí. On si stejně vystačí i sám, takže jednou za čas rozumná argumentace není od věci.

Já jen, že je to škoda energie. Ale pokud to uvolní to naštvání, proč ne?
Reagovat
rybicka
?Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci.? ?  Jan Werich
Reagovat
rybicka
* zase otazníky místo úvozovek :-(
Reagovat
sojka1
G.B.Shaw: "Hovoril jsem chvilku s jistym i-diotem a zda se mi, jako bych zhloupl." :-)
Reagovat
rybicka
A teď mi to došlo! To je pravý účel těch příspěvků tady. Máme pomaličku nenápadně zblbnout. Co mi to jenom připomíná ? :-))
Reagovat
FulnekUltras
Podstatné je, že Lendl i Navrátilová se rozhodovali sami za sebe, nikdo je k emigraci nedonutil, jak bylo výše uvedeno. Právě naopak - někteří "soudruzi" jim ve snaze udržet je v ČSSR lezli do prdele, až to důstojné nebylo. Takovými pindy lze zmasírovat pouze ty, kteří to nezažili. O politické "tlačence" v druhém a třetím sledu tehdejších sportovců samozřejmě nepolemizuju.
Reagovat
Fandina
Nemáš pravdu.

https://www.lidovky.cz/sport/ostatni-sporty/k-emigraci-lendla-nemuselo-dojit-tvrdi-kodes.A130319_195948_ln-sport-ostatni_vrb
Reagovat
FulnekUltras
to nijak nevyvrací fakta, která jsem tady výš napsal - navíc klauzule o povinné repre v DC a na OH "Ivankovi" vůbec nevoněla, takže to jenom urychlilo jeho zahnízdění v USA
Reagovat
Fandina
Vyvrací to fakta ve všem, především v tom, jakou trpíš nenávistí k Lendlovi. Ale to je tvůj problém. Užij si to.
Reagovat
Fandina
Svoboda za socialismu prý byla větší než teď. Tak to může říci jen blb, jako FU. Zákon na sebrání majetku, zákon na střílení na hranicích, zákon na trestání, když řekneš něco proti režimu, atd..
Reagovat
peggy
Ve finale se mne bude moc libit Pliskova proti hrace, ktera prevapi.
Reagovat
George_Renel
Komu by ne?:-)
Reagovat
rybicka
Těm ostatním :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist