Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Pracovat může v dnešní době každý zdravý a silný Rom, říká Milan Ferenc, předseda Sdružení Romů severní Moravy

10. července 2019
Čtení na 2 minuty

Rodinu Ferenců zná snad každý obyvatel Karviné. Sedm bratrů začalo po revoluci v roce 1989 podnikat v restaurační a stavební činnosti. Byť se ze začátku kvůli romskému původu potýkali s nedůvěrou lidí, u podnikání vydrželi. A co víc, s každou další otevřenou restaurací postupně zapojili celé své rodiny.

Hlavou společnosti s příznačným názvem Septima je nejstarší z bratrů Milan Ferenc. Karviňan z pozice předsedy Sdružení Romů severní Moravy navíc v kraji zastává zájmy této menšiny. Zároveň se ale nebojí některé její zástupce i kritizovat.

„Nevidím důvod, proč by někteří mladí, silní zástupci z řad Romů neměli být schopni si sami vydělat na bydlení,“ říká dlouholetý organizátor Romského festivalu.

Začněme právě Romským festivalem. Ten jste letos zorganizovali v Karviné již podvacáté. Jak složité ale bylo připravit jeho první ročník?

Po revoluci nastalo období, kdy na různých místech vznikaly různé festivaly. A my si řekli, proč by jeden neměli mít i Romové. Oslovili jsme už jako fungující sdružení ministerstvo, město a kraj a všichni tomu byli naklonění. Pokud si ale vzpomínáte na dobu konce devadesátých let, byla to éra skinheadů. S prvním romským festivalem hrozilo, že přijdou. Museli jsme zapojit policii.

A stalo se něco, musela policie zasahovat?

Nestalo. Ani tehdy, ani v dalších letech. Jde o festival, kde se každoročně schází ke třem tisícům Romů z Karviné, okolních měst, ale i z Brna, Prahy a Slovenska. Policie na něm nikdy nemusela zasahovat. To nás těší…

… Města v posledním roce zavádějí takzvané bezdoplatkové zóny, ve kterých noví nájemníci nemají možnost žádat o doplatky na bydlení. Je to pro Romy problém?

Myslím, že žijeme v době, kdy každý může pracovat. A nevidím důvod, proč i z našich řad by si mladí a silní lidé nemohli vydělat na bydlení. Na druhou stranu ale vnímám, že jsou rodiny, kde jsou staří lidé nebo rozdělené domácnosti, kde to bez pomoci nejde. Tam je podpora potřebná.

CELÝ ROZHOVOR ČTĚTE NA IDNES.CZ

 

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon