Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

„Lhář a křivopřísežník,“ peskuje Kalousek Zemana. Veselý ocenil Hamáčkovu sílu

Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
12. července 2019
20:30

Podle místopředsedy ČSSD Ondřeje Veselého páteční jednání v Lánech ukázalo, že Jan Hamáček (ČSSD) je lepší vyjednavač než premiér Andrej Babiš (ANO). Veselý řekl, že Hamáček dokázal s prezidentem Milošem Zemanem dojednat termín odvolání ministra kultury Antonína Staňka i přesto, že měl předseda sociálních demokratů těžší pozici než Babiš. O výsledku jednání se vyjádřilo i několik členů opozice, podle Miroslava Kalouska je Zeman křivopřísežník a bývalý protikandidát Zemana Jiří Drahoš uvedl, že tímto krize nekončí. 

Jan Hamáček dokázal víc než premiér. Přitom na rozdíl od Andreje Babiše neměl žádné trumfy v ruce. Přesto páteční schůzka přinesla aspoň něco konkrétního,“ řekl v pátek ČTK jediný jihočeský poslanec za ČSSD Veselý. Prezident Zeman v Lánech uvedl, že Staňka z pozice odvolá k 31. červenci. Když se sešel ve čtvrtek s premiérem a bavili se o stejném tématu, žádný konkrétní termín nepadl. Pro konec Staňka ve funkci se sociální demokracie vyslovila už v květnu.

Veselý uvedl, že i když Staněk bude jako ministr pokračovat ještě téměř tři týdny, dá se Zemanem vyřčený termín pochopit. „Asi to prezident datoval ke konci měsíce. Navíc předávání ministerstva s sebou nese určitou agendu a je lepší, když je na to prostor a nemusí se to řešit ze dne na den,“ řekl.

Bartoš: Příslib odvolání Staňka krizi neřeší

Opozice na výsledek jednání reagovala na svých profilech na sociální síti. Pozitivní výsledek jednání podle některých hlasů zastiňuje fakt, že si hlava státu ve svém úřadě dělá, co chce.

„Příslib odvolání pana Staňka současnou vládní krizi rozhodně neřeší," uvedl předseda opoziční Pirátské strany Ivan Bartoš.

Někteří dokonce zvolili i ostřejší slova. Miroslav Kalousek (TOP 09) označil prezidenta za lháře a křivopřísežníka. „Ze lži byl Miloš Zeman usvědčen nezávislým soudem nejednou. Přísahal, že bude zachovávat Ústavu, a přísahu porušuje. Prezident republiky je lhář a křivopřísežník, předseda vlády trestně stíhaný StBák. Věřím, že jejich nástupci vrátí svým úřadům důstojnost,“ řekl.

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek se do Zemana opřel Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek se do Zemana opřel | Blesk:Martin Přibyl CNC

Výborný: Mocenské hry a trapný seriál

Předseda lidovců Marek Výborný zase současnou situaci přirovnal k trapnému seriálu. „Je to přímý přenos mocenských her a odnáší to politická kultura, řešení problémů občanů a naší země. Důsledek slabého premiéra. On opravdu není politik, v tom má pravdu,“ pobuřoval se Výborný.

Reagoval i bývalý protikandidát současného prezidenta Jiří Drahoš

Širší vedení sociální demokracie bude v pondělí rozhodovat o dalším postupu strany. ČSSD chce, aby Staňka nahradil Michal Šmarda, což ale není vhodný kandidát podle Zemana. Sociální demokraté proto v pondělí budou možná mluvit i o dalším setrvání ve vládní koalici. Veselý zatím neřekl, jaký je podle něj ideální další postup. „Nebudu teď přes média vysílat nějaké vzkazy. Vše řeknu v pondělí kolegům,“ uvedl Veselý.

jajas ( 14. července 2019 14:54 )

A tys to prošvihla? Tragédie.....!

hejhej ( 13. července 2019 18:45 )

Když arogantní opilec a politický turista Kalousek peskuje pana prezidenta, pak je jasné, že pan prezident má pravdu.

FialovejHnus ( 13. července 2019 10:37 )

Pane Zemane

vaber ( 13. července 2019 09:30 )

ten Míra Kalousek si to nějak s těmi prezidenty křivopřísežníky popletl, Havel přísahal věrnost socialistické ústavě při skládání slibu a Kalousek, protože je spravedlivý, si to popletl a myslel křivopřísežnictví prezidenta Havla a ne Zemana, v Blesku by měli opravit nadpis

ostuda ( 13. července 2019 09:19 )

asi problém s cz psaném, tak po lopatě - mí favoriti nejsou nikdo. můžu rozlišovat akorát tak mezi menšíma a většíma opičákama z toho jejich divadla, v kterém se ale tahá za nitky úplně někde jinde.
a jestli si myslíš, že tam v tomto případě jde o to, kdo bude ministrem kultury, tak ti v dalším životě přeju hodně štěstí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa