Julian Alaphilippe v dojezdu 15. etapy ve Foix ukázal první známky slabosti, ale stále drží solidní náskok 1:35 před obhájcem vítězství Geraintem Thomasem, 1:47 před nenápadným Stevenem Kruijswijkem a 1:50 před agresivním Thibautem Pinotem. O pódium, ale i o celkové vítězství jedou také pátý Egan Bernal (+2:02) a šestý Emanuel Buchmann, který ztrácí pouze 2:14. Sedmý Mikel Landa je silný v kopcích, ale je příliš daleko, na Alaphilippa ztrácí 4:54. 

Ineos má nový plán 

Ineos není tým Sky nejen podle jména, ale ani podle projevu na silnici. Bez Chrise Frooma chybí Ineosu jasný lídr, přesto britská sestava stále může vyhrát a to dokonce se dvěma závodníky. Geraint Thomas ztratil 36 sekund v dojezdu na Tourmalet a ztratil i ve Foix, ačkoliv dokázal i útočit a ztrátu na Juliana Alaphilippa opět snížil. 

Jenže jaký je teď plán Ineosu? Kdo bude útočit? Egan Bernal, nebo Geraint Thomas? Nemůžou udržovat stabilní tempo a čekat, protože nejsou ve vedení. V dojezdu na Prat d´Albis reagoval Egan Bernal na útoky Thibauta Pinota a za každou cenu se ho snažil udržet. Ale nevydržel a dojel s Emanuelem Buchmannem 18 sekund za Pinotem. Jaký bude další postup Ineosu? 

Všichni očekávají další útoky Thibauta Pinota, Mikel Landy a možná dalších závodníků. Egan Bernal má volnost, může si jet svůj závod, ale možná bude muset krýt útoky soupeřů, zatímco Thomas pojede své vlastní tempo a bude čekat na výpadek Juliana Alaphilippa. Tím by se totiž hodně změnilo. Najednou by byl Geraint Thomas ve vedení a mohl by ubránit žlutý dres až do Paříže. Bez velkých útoků. Jenže Ineos nemůže spoléhat na velkou krizi současného lídra závodu. Co když nepřijde?

Navíc na Tourmaletu bylo jasně vidět, že Thomas není v optimální kondici a vysokohorské alpské etapy mohou skončit špatně. Jenže Thomas si stále věří: "Situace je jiná než v minulosti, nemusíme tahat v horách, když to ostatní týmy chtějí. Máme stále super pozici. Každý má své slabé a silné okamžiky a musíme si s tím poradit. Jsem si jistý, že jsme všichni ve skvělé formě a těším se na velká alpská stoupání." 

Ineos má šanci na další vítězství na Tour a to docela velkou. Dva lídři mohou každý použít jinou taktiku. Jenže oproti minulosti nemají nic pevně ve vlastních rukách a to je pro ně velmi nepříjemná změna.        

Vydrží Pinot útočit? 

Hrdinou posledních dvou horských etap byl Thibaut Pinot. Francouzský vrchař vyhrál na Tourmaletu  a ohromně si zvýšil sebevědomí. Proto neúnavně útočil i v neděli na Prat d´Albis. Lídr týmu Groupama - FDJ nejdříve ujel Thomasovi a Kruijswijkovi, ale chtěl se zbavit i zbylých soupeřů a musel několikrát zrychlit, aby utrhl Alaphilippa, Buchmanna a nakonec i Bernala. Podařilo se, ale za jakou cenu? Posunul se o další dvě místa výš a na svého krajan ztrácí už jen 1:50 a na druhého Thomase pouze 15 sekund. Kdyby pokračoval dál v takto agresivním stylu, Tour nejspíš vyhraje. Ale vydrží se silami?  

Pinot nekalkuluje s únavou tolik jako jeho soupeři. Závodí naplno a když cítí příležitost, jde přes hranu. Na italském Giru se po strhujícím útoku Chrise Frooma unavil natolik, že skončil v nemocnici a několik měsíců nezávodil. Vrátil se silnější, ale další velký výpadek je klidně možný. Všichni čekají na chvíli, kdy Julian Alaphilippe vybouchne, ztratí spoustu času a žlutý dres, ale Pinotovi velký výbuch hrozí se stejnou pravděpodobností. Navíc se očekává teplé počasí v Alpách a Pinot má mnohem radši chladno a déšť.  

Sám Pinot si současnou užívá a nebude se držet zpět ani v dalších etapách: "Měl jsem dobré pocity, věděl jsem, že konec stoupání je snazší, tak jsem se zmáčknul ve strmé části. Ale neriskoval jsem, získal jsem čas na soupeře a to je hlavní. Musíme pokračovat. Posouvám se a nejtěžší etapy teprve přijdou. Když máte dobré nohy, je třeba si je užít."  

Stačí Kruijswijkovi pódium? 

Steven Kruijswijk má v horských etapách vynikající týmovou podporu a drží se na třetím místě celkového pořadí se ztrátou 1:47 na Alaphilippa a jen 12 sekund na Thomase. Má velkou příležitost se poprvé dostat na pódium závodu Grand Tour. Ale bude mu to stačit? Už dvakrát skončil čtvrtý, jednou na Giru a jednou na Vueltě. Loni na Tour dokončil na pátém místě. V první desítce dojel už šestkrát. Dostat se konečně na pódium by bylo velkým pokrokem. Jenže na letošní Tour je šance posunout se na úplně nejvyšší příčku. Bude riskovat, nebo se bude snažit uhájit třetí místo? 

Kruijswijk není zrovna typem agresivního závodníka, radši udržuje své vlastní tempo a i když to v dojezdu na Part d´Albis jednou na Thomase zkusil, nepodařilo se mu Velšanovi ujet a poté radši visel za jeho zadním kolem. Jenže když nebude aktivní, můžou se před něj dostat Pinot, Bernal i Buchmann. 

Těžko si představit vývoj, který by na nejvyšší pozici vynesl Stevena Kruijswijka. Nizozemského vrchaře nesmí potkat špatný den a bude muset předvést skvělé výkony ve vysoké nadmořské výšce, aby aspoň udržel top 3 v konečném pořadí.  

Movistar už není nebezpečný

Španělský Movistar se v nedělní etapě rozhodl pro velký útok. Nejdříve odjel Nairo Quintana, v předposledním kopci také Mikel Landa a Alejandro Valverde dojel s Thomasem a Kruijswijkem. Ale Movistar už není favoritem na celkové vítězství. Quintana ztrácí přes osm minut, Valverde pět minut a Landa se sice posunul do první desítky a na sedmé příčce ztrácí 4:54 a v kopcích patří k nejlepším, ale odstup na Alaphilippa a další je už velký. Proto soupeři nereagují na jeho dlouhé úniky. A tak je to vlastně na každé Grand Tour. Landa ztratí hodně času před horami a už není vážným favoritem na vítězství a trochu marně dohání ztrátu v dlouhých únicích.     

Alpy rozhodnou

Pinot a další budou muset útočit v každé ze třech zbývajících horských etap. Moc příležitostí vlastně už není. Úterní etapa do Nimes je rovinatá a ani středeční etapa do Gapu není dostatečně težká. Až čtvrteční královská etapa bude klíčová, protože závodníci musejí překonat tři dvoutisícovky Col de Vars, Col d´Izoard a Col du Galibier. Tato etapa by měla být pro Juliana Alaphilippa nejtěžší, protože měří přes dvě stě kilometrů a tři dlouhé výjezdy mu nebudou vyhovovat.   

Po královské etapě přijdou dvě kratší, ale také nesmírně náročné etapy. 126,5 kilometru dlouhá etapa do Tignes překoná stoupání Iseran tyčící se v ohromné výšce 2751 metr. Ale následuje dlouhý sjezd a pouze sedmikilometrový kopec do Tignes. Když i zde bude Julian Alaphilippe držet žlutý dres, bude mít triumf na dosah. 

130 kilometrů dlouhá 20. etapa končí na 33 kilometry dlouhém stoupání Val Thorens ve výšce 2363 metry nad mořem. Zde už všichni pojedou naplno, už není na co čekat. Jenže stoupání není moc strmé, má v průměru 5,4 %. A bránit žlutý dres nebude tak težké. 

Foto Sirotti