Každoroční lidový evergreen Hospoda: Proč nebyl nikdy odvysílán díl věnovaný Václavu Havlovi

Legendární sitcom z poloviny 90. let, ve kterém se setkalo bezkonkurenční herecké obsazení.
Zdroj: Čsfd
Během jednoho natáčecího dne si mohli herci dopřát maximálně tři piva se sníženým obsahem alkoholu.Menzel nemá rád pivo. Musel se tak upravit scénář a rázem se z něj stal vinař.
Hospoda se dočkala dvou řad a dvaapadesáti epizod.Nárožný bavil o přestávkách své herecké kolegy satirickými postřehy o aktuální politické situaci.
+ 5 fotek+ 6 fotek

Celé léto nás zase na televizních obrazovkách baví český sitcom Hospoda. Kdo by neznal legendární popěvek: Do naší hospůdky vedou jen tři schůdky a kupu veselých příhodách štamgastů, kteří se po práci zastaví na nějaké to vychlazené pivečko.

Petra Járková
Petra Járková 25. 07. 2019 16:00

Televizní seriál Hospoda byl v polovině 90. let založen na ikonických hercích a hlavně typickém českém prostředí – hospodě čtvrté cenové kategorie. Ve skutečnosti se ale seriál nenatáčel v opravdové hospodě, ale v barrandovských ateliérech, kde bylo vytvořeno celkem 52 epizod.

Při natáčení samozřejmě došlo k mnoha komickým, trapným i dramatickým situacím, o kterých jste neměli ani potuchy. Pojďme se na ty největší zajímavosti z kultovního seriálu podívat.

Pocta Václavu Havlovi

V první sérii existuje jeden díl, ke kterému byl napsaný scénář, ale nikdy se nerealizoval. Tvůrci našli dvojníka tehdejšího prezidenta Václava Havla a napadlo je natočit jeden díl o něm. Vše se mělo točit okolo toho, že prezident přijde s ochrankou do hospody na pivo zrovna ve chvíli, kdy tam sedí dva čerstvě propuštění vězni, kteří se s Havlem znají ještě z doby jeho pobytu za mřížemi. Začnou ho prosti, aby udělil milost jejich kamarádovi, který má ještě dva roky sedět. Mezi přemlouváním si prezident stěžuje, že ho jeho funkce nebaví a nejradši by se vrátil k přikulování. Milost nakonec napíše na účtenku vypůjčenou od hospodského Duška. Díl byl v natáčecím plánu, ale prezident Havel mezi tím těžce onemocněl a vedení Novy se nezdálo vhodné pustit díl do výroby, takže ho vlastně diváci nikdy neviděli.

Třetí série

Třetí série Hospody se měla natáčet i přes úmrtí režiséra Jaroslava Dudka. Bylo napsáno deset dílů, na sedm z nich si nechala Nova na jaře 2001 vypracovat dramaturgické posudky Gustavem Oplustilem. Samotná dramaturgická schůzka se konala až v roce 2005, kdy bylo od projektu upuštěno, neboť se z osazenstva stali již ctihodní pánové v letech a situace, do kterých by se dostávali, by vyznívaly trapně.

Upravené půllitry

Při natáčení se používaly speciálně upravené půllitry, které měly uprostřed skleněnou výplň, takže zatímco před kamerou vypadal půllitr jako plný piva, ve skutečnosti ho obsahoval jen třetinu. Herci tudíž vypili během každého dílu maximálně tři piva.

Kuchař Kachna

Postava kuchaře Kachny v podání herce Josefa Dvořáka je jemnou parodií na kuchaře Kuřátka ze seriálu Rozpaky kuchaře Svatopluka, kterého hrát také Josef Dvořák.

Role na míru

Jednu z epizodních rolí v seriálu ztvárnil i Jiří Wimmer, který se představil jako reklamový herec, který má na ex vypít pivo. Tato role byla pro něj docela příhodná, protože po celou dobu své bohaté herecké kariéry měl časté problémy s alkoholem.

Kopecký místo Menzla

Postavu dr. Práška měl původně hrát Miloš Kopecký, ovšem zemřel v únoru roku 1996, takže byl do této role obsazen Jiří Menzel.

NA LEGENDÁRNÍ HERCE ZE SERIÁLU HOSPODA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články