Anti-cheatingová opatření podle J. Prokopové

Rozsáhlý text předsedkyně Komise rozhodčích ŠSČR je zaměřen na podvádění v šachu, analyzuje jeho historii, ale hlavně přichází s doporučeními pro rozhodčí a organizátory turnaji všech kategorií, jak nepoctivé hře čelit.

Rady a doporučení najdete zde.

Po zveřejnění práce, která vznikala od roku 2018 v rámci studia sportovní diplomacie u Českého olympijského výboru, bude následovat odborná diskuse. Následně budou doporučení postupně implementována v soutěžích řízených Šachového svazu ČR.

J. Prokopová ve své práci rozlišuje doporučení pro soutěže profesionální, poloprofesionální a amatérské, u týmových soutěží jde pak o rozdělení na profesionální a amatérské. Základním doporučením pro šachové soutěže je oznámení anti-cheatingových opatření předem v propozicích nebo rozpisu soutěží. Vyšším úrovním soutěží je krom jiného společná povinnost zaslat partie na FIDE ke kontrole softwarovým nástrojem profesora Regana či zpoždění online přenosů o 15 minut.

Autorka také navrhuje podobu kontrol pomocí detektorů kovů, které má k dispozici ŠSČR. Detektor přijde ke slovu v případě podezření a vrchní rozhodčí může provést rozumný počet namátkových kontrol před nebo po partii. Tyto postupy byly uplatněny např. během letošního Czech Openu v Pardubicích.

(Průběžně vedoucí hráč A turnaje Czech Openu, Sergej Movsesjan, je pomocí detektoru kovů kontrolován hlavním rozhodčím Ladislavem Palovským.)

Co se amatérských soutěží týče, jedním z hlavních prostředků v boji proti elektronickému dopingu je oznámení o zákazu používání elektronických přístrojů před zahájením kola – mobilních telefonů nebo i chytrých hodinek. S tím souvisí i možnost ponechání elektronických zařízení v zavazadle nebo oděvu, které hráč během partie nepoužívá.

Jakékoli použití elektronického zařízení, nebo zazvonění mobilního telefonu, vede k prohře partie. Předsedkyně Komise rozhodčích ve své ucelené práci klade důraz i na obecná pravidla fair play, logiky a zdravého rozumu. Ta by v šachu měla platit vždy, nejen v boji s nečestnou hrou.

„Při prošetřování případů, provádění kontrol a kontaktu s hráči jedná rozhodčí diskrétně, zdvořile a s úctou. Rozhodčí se aktivně zajímá o potenciálně podezřelé případy a možnost podvádění nebere na lehkou váhu,“ píše Prokopová.

Kompletní text seminární práce Jiřiny Prokopové si můžete stáhnout zde v pdf.

 

(Rozhodčí J. Prokopová s detektorem kovů na turnaji v Řecku, autorem fotografie je Poul Jacobsen.)