InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert chrámového sboru Prachatice

    sobota 18.5 19:00 - Kostel sv. Prokopa, Strakonice

  • Šperkařský workshop

    sobota 18.5 9:00 - Hospoda Na Nové, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Písek podpořil stavbu osvětlení na fotbalovém hřišti. Nutnost, nebo drahý luxus?

Vedení klubu FC Písek věří, že večerní zápasy za umělého osvětlení zatraktivní tyto sportovní události.  , Autor: Lucie Mužíková

Vedení klubu FC Písek věří, že večerní zápasy za umělého osvětlení zatraktivní tyto sportovní události.     Autor: Lucie Mužíková

PÍSEK – Zastupitelstvo v Písku na svém posledním jednání definitivně rozseklo otázku, jestli město přispěje fotbalovému klubu na stavbu osvětlení na hlavním hřišti v městském sportovním areálu další peníze. Klub FC Písek už dříve dostal od města 5,5 milionu korun, ale musel žádat navýšení o 690 tisíc. V píseckém zastupitelstvu to vyvolalo i řadu negativních reakcí, a když fotbalisté žádali o navýšení příspěvku napoprvé, bod byl odložen. Umělé osvětlení se některým zastupitelům zdálo pro třetí nejvyšší fotbalovou soutěž zbytečné a drahé. Tehdy proslul výrokem pirátský zastupitel Martin Brož, který prohlásil, že by dal fotbalistům čelovky.

 

Žádost byla napoprvé odložena i kvůli tomu, že ji na schůzi nikdo ze zástupců klubu nepřišel obhájit. Na druhý pokus už si funkcionáři čas udělali. Předseda Leoš Gornický připomněl, že při nedávné rekonstrukci hřiště došlo i k položení elektrického rozvodu pro případné osvětlení. „Získali jsme dotaci na vybudování osvětlení, dostali jsme 5,5 milionu od města a započali jsme s realizací akce. Geologickým průzkumem se zjistilo, že navržené řešení není vhodné a musí se použít jiné," obhajoval Gornický potřebuju navýšení částky.

Umělými světly prý chce klub zatraktivnit některé zápasy. V letošním ročníku České fotbalové ligy budou znovu startovat rezervní týmy nejlepších českých klubů, takže například zápasy s béčky Sparty, Slavie nebo Plzně by chtěl Písek hrát v atraktivních časech pod umělými světly. Ta mají navíc prodloužit tréninkové využití hlavního hřiště pro písecký klub, ale i pro mládežnické reprezentace ligové týmy, které do Písku často jezdí během přípravy. Leoš Gornický dodal, že v budoucnu navíc může být umělé osvětlení kritériem pro postup do vyšší soutěže. Svícení má vyjít na 492 korun na hodinu při plném výkonu. „Když budeme svítit na 50 procent, vyjde to 250 korun na hodinu. Když budeme pořádat zápasy, čekáme, že přijde 1000 nebo 1200 diváků. V rámci naší soutěže není 500 korun za světla závratná částka. A když už jsme dostali 5,5 milionu, tak by bylo dobré ještě těch 690 tisíc uvolnit, abychom projekt zrealizovali," žádal Leoš Gornický zastupitele.

Jiří Lejčar z KSČM zmínil, že město věnuje podpoře sportu velké peníze a světla na fotbalovém hřišti skutečně můžou napomoci atraktivitě areálu. „Snažení se zadrhlo v komunikaci. Odpovědi jsme mohli dostat už minule," řekl Lejčar, kterého zajímalo využití osvětlení. Stejně jako starostku Evu Vanžurovou (Pro Písek), která dodala, že náklady půjdou za městem. Dostali odpověď, že svítit by se mělo v rámci tréninků na podzim dvě hodiny denně a ne na plný výkon. Mistrovská utkání bude klub vybírat a tvrdí, že by Písek hrál pod světly zhruba jednou za měsíc. Leoš Gornický k tomu doplnil, že náklady na osvětlení by klub hradil městu z vybraného vstupného.

Michal Horák (Piráti) připomněl, že je nutné také připočítat ceny za údržbu a servis světel. Apeloval na zástupce města a klubu, aby byly důsledně ošetřeny lukrativní pronájmy plochy například reprezentacím a bylo jasné finanční vyrovnání. „Aby to nebylo jako v 90. letech, kdy si jeden nejmenovaný klub nechal platit náklady od města a výnosy si nechával ve své kapsy," dodal Horák.

Miroslav Janovský z uskupení Pro Písek řekl, že sice bude hlasovat pro, ale sám si myslí, že osvětlení není nezbytné. „Pro soutěž ČFL je to vysoce nadstandardní věc. Nemyslím si, že je tak strašně důležitá. Atraktivitu areálu to zvýší, ale asi to není tak zásadní. Pořád si myslím, že částka není tak vysoká, aby se nedala sehnat formou dotací nebo úvěru. Od půlky minulé soutěž bylo zjevné, že nikdo nespadne a nebylo o co hrát. A o postup Písek rozhodně nebojoval. Možná se dalo ušetřit i na platech hráčů, kteří mají s Pískem společné jen to, že oblékají jeho dres. A příští sezónu už budou možná zase někde jinde," myslí si Janovský. Názor změnil jeho kolega z koalice Pro Písek Tomáš Franců, který nakonec uznal, že jde o investici do městského majetku. Pirát Josef Soumar tlumočil usnesení finančního výboru, který transakci nedoporučil.

V závěru ještě místostarosta Petr Hladík (KDU-ČSL) řekl, že cena za svícení se bude muset odrazit ve výsledné částce pronájmů plochy. „Bude to muset někdo platit a pravděpodobně to bude ten, kdo tam bude hrát," doplnil.

Návrh na zvýšení městské dotace o 690 tisíc nakonec prošel 18 hlasy. Proti byli tři zastupitelé, čtyři se zdrželi. A ve sportovním areálu už probíhá čilý stavební ruch. Klub oznámil, že práce mají trvat dva až dva a půl měsíce. Světla dodá na zakázku německá firma. Až budou světla hotová, budou předána do majetku města.

 

Diskuse k článku - 16 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  • Hanzlík 

    Reagovat

     

    Asi aby návštěvníci hotelu Areny viděli na terase na své piva. Restaurace má otvírací dobu do 22 hodin a ještě kolikrát o půlnoci jsou na terase lidi a řvou a dělají bordel. Takže do toho jdou prachy?Jednou jsem tam ubytoval známou a celou noc se nevyspala kvůli tomu.

    Vloženo 30.7.2019 10:01:57

    • jk 

      Reagovat

       

      Taky si myslím, že je to osvětlení pro hosty Arény, aby si viděli do sklenice.

      Vloženo 30.7.2019 10:08:00

  • sport 

    Reagovat

     

    Fanouškům basketballu by se náramně hodili sedačky ve sportovní hale, aby nemuseli sedět na zemi.
    Každý sport by měl být podporován, ale nejdříve si je třeba ověřit skutečnosti. Období, kdy se hraje fotbal je světlo
    a nikoho tam večer nevidíte trénovat, hrát. Asi čekají až se setmí.

    Vloženo 30.7.2019 07:16:25

  • kjik 

    Reagovat

     

    1000 nebo 1200 diváků? To je vtip dne.

    Vloženo 29.7.2019 19:02:55

    • Divák 

      Reagovat

       

      Přesně tak. 1200 diváků přišlo, když se hrál pohárový zápas proti prvoligovému Zlínu. Gornický si akorát dělá legraci ze zastupitelů. Cirkus pokračuje...

      Vloženo 29.7.2019 23:25:38

      • na palici 

        Reagovat

         

        goro, to co tady říkáš, tomu ani sám nevěříš !!!! 1000 diváků, moc se na to těším !!!!! a že světla budou " možná" měřítkem vstupu do vyšší soutěže ? neskutečný blábol, zatím platí sportovní výkony a tabulka a kdyby to Jirny neohlásili, tak tu hrozila divize, prober se !!! a že to bude pro mládež ? to si taky počkám, protože až se bude svítit, tak to hřiště už bude zničený a za další už malý děti budou v tělocvičnách !!!!! to jsou argumenty jako noha, divím se, že vám na tohle zastupitelstvo skočilo

        Vloženo 3.8.2019 09:49:58

    • sorry 

      Reagovat

       

      v fc písek se to poslední dobou vtipy jen hemží, starej Nousek prohlásil, že do 2 let bude v písku druhá liga, jak to dopadlo všichni víme a místo toho aby z fotbalu odešel jak několikrát vyhlásil, instaloval na trenérské křesílko svého synáčka. o jeho " schopnostech" jsme se měli možnost přesvědčit už loni na podzim, dostal šanci i na jaro a dopadlo to neskutečným průšvihem..... a jak dál, Nousek ml. nadále na lavičce a starší ješita donekonečna bude škodit píseckému fotbalu....a to mi ale zase moc vtipné nepřipadá...

      Vloženo 4.8.2019 14:23:07

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Věta p.Janovského, větší žvást jen tak nevyplodí,doufám. Proč jste pro, když o smysluplnosti nejste přesvědčený?Z městského se investuje snadno,co? Teď já tobě,příště ty mně?

    Vloženo 29.7.2019 18:56:50

  • Divák 

    Reagovat

     

    Tím se zvýší atraktivita, že se bude občas hrát pod umělým osvětlením? To asi těžko. Až začnou něco hrát, tak jim tam přijde víc než 120 lidí. Voknem vyhozené peníze, které se daly investovat daleko lépe.

    Vloženo 29.7.2019 14:20:47

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace