InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Seniorský klub - Betty McDonaldová

    Čtvrtek 23.5 9:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

  • Tvořivý rok - ubrouskování

    Čtvrtek 23.5 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jde do tuhého. Žalobce navrhuje za vraždu manželů v mobilheimu výjimečné tresty

 Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy Teď

    Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy Teď

ČESKÉ BUDĚJOVICE/PÍSECKO – V úterý 30. července u Krajského soudu v Českých Budějovicích pokračovalo hlavní líčení ve věci dvojnásobné vraždy manželů v mobilheimu u Záhoří na Písecku ze začátku loňského roku. Z vraždy a porušování domovní svobody jsou obžalováni Slováci Ján Moncol´a Michaela Krajčová, která měla k zavražděným blízko a jistou dobu pracovala v jejich firmě na prodej bílých elektrospotřebičů v Záhoří. Moncol´a Krajčová se přátelili.


V úterý senát v čele s předsedkyní Olgou Smrčkovou vyslechl soudního znalce z oboru klinické psychologie Václava Šnorka. Pak zazněly závěrečné řeči, ve kterých Krajský státní zástupce Petr Cigánek navrhl výjimečné tresty - Michaele Krajčové jako údajné iniciátorce vraždy 30 let vězení, Jánu Moncol´ovi 28 let odnětí svobody. Motivem mohla být loupež. Obhájci obou Slováků verzi státního zástupce zpochybňují. Rozsudky by měly padnout ve čtvrtek 1. srpna.

Sonda do duše

Odborník na klinickou psychologii Václav Šnorek na začátku jednání řekl, že obžalovaný Moncol´ má poruchu osobnosti se zvýšenou pravděpodobností agresivních vzorců chování a v zátěžových situacích reaguje impulzivně. Poruchu osobnosti vidí soudní znalec i u Michaely Krajčové, která je podle něj emočně nestabilní a citově vyprahlá, což prý může být následek emočního strádání v dětství a také sexuálního násilí, kterého měla být v minulosti obětí v Praze. U obžalované ženy ale vidí Šnorek větší šanci na případnou socializaci ve společnosti. „Ján Moncol´ byl ale při rozhovorech vstřícnější a komunikativnější," řekl znalec, který pak na dotaz předsedkyně senátu Smrčkové zmínil, že neregistroval u obžalovaných pocity viny a lítosti. „Otázka pravdivosti jejich výroků je problematická, protože oba mají zájem na výsledku řízení. Nelze vyloučit, že jednají účelově," uvedl Václav Šnorek.

Důležitá je podle něj otázka, kdo hrůzný čin v mobilheimu v osadě Pazderna naplánoval. Pokud by to prý byla Michaela Krajčová, je pravděpodobné, že se vraždy i účastnila. „Spíš byla aktivní, než že by jen přihlížela," pokračoval Šnorek. Zamyslel se i nad stavem Jána Moncol´a, který popisoval, že při incidentu v mobilheimu bránil svou partnerku před napadením, zatmělo se mu před očima a jednal instinktivně. Václav Šnorek uvedl, že při emočním vypjetí běžně lidé jednají zkratkovitě a zpětně si neuvědomují, co přesně udělali a řekli. Ale v tomto případě prý nemohlo jít o náhodné píchnutí nožem. Výčet zranění manželů byl zdrcující, jen muž měl na hlavně, krku, hrudi a rukou 25 bodnořezných ran. Obhájce Moncol´a Ondřej Šimánek ale připomněl nedávný rozsudek Vrchního soudu v Praze, který v jiné kauze řekl, že i na 13 bodných ran se dá v určitém případě pohlížet jako na přiměřenou nutnou obranu.

Verzí je více

V celém tragickém příběhu jsou nejasnosti a je předkládán hned v několika verzích. Krajský státní zástupce Petr Cigánek má jasno. Na vraždě se podíleli oba, plánovali ji a provedli brutálně. U zavražděného muže se navíc znalci shodli na zvlášť trýznivém způsobu usmrcení, protože 25 ran nožem muselo prý útočníkovi zabrat asi dvě minuty času. Rány podle Cigánkovy závěrečné řeči vykazovaly na těle zavražděného takzvanou vitální reakci, takže musely být zasazovány v době, kdy ještě žil a vnímal je. U zavražděné ženy znalci pojem trýznivá smrt nepoužili, protože zřejmě zemřela krátce po útoku vraha.

Petr Cigánek dodal, že o plánování útoku svědčí fakt, že se po vraždě obžalovaní vydali s ukradenými klíči do bytu manželů v Záhoří, kde sebrali přenosný trezor se 400 tisíci korun. Obžaloba dále popisuje, že si pár s sebou na místo vraždy přivezl náhradní oblečení, aby mohl zašpiněné vyhodit, popsána je i cesta Mercedesem ze slovenské půjčovny na hraniční přechod Starý Hrozenkov, kde si Ján Moncol´ najal odborníka na otevírání sejfů a peníze ve vyměnil za eura. Pak pár pokračoval do Rumunska, kde byl v hotelu v obci Miroslava kousek od moldavských hranic zadrženi místní policií.

Výměnu peněz z trezoru si ve slovenské půjčovně dobře pamatují, protože to prý byla neobvykle vysoká částka. Jenže tady se objevují nesrovnalosti. Ve směnárně viděli s Jánem Moncol´em ještě jiného muže a další auto. To dostává do hry verzi obžalovaného, který tvrdí, že v mobilheimu vraždili ještě dva muži slovenské národnosti. Uvedl je pod přezdívkami Pal´o a Peťo a měli být prý z prostředí slovenského podsvětí. Jedna z přezdívek měla patřit podle obžalovaného Slovákovi Martinu Marčekovi, který má půjčovnu vozů, odkud byl i černý Mercedes, kterým na Písecko přijeli.

Náhoda nebo plán?

Původně obžalovaný Moncol´ vypovídal, že do chatky manželů jeli vyřizovat spory, protože prý Krajčová nedostala za svou práci v rodinné firmě zaplaceno. Navíc chtěli odškodnění za údajné znásilnění, kterého se na Krajčové podle Moncol´a dopustil majitel firmy, když u něj pracovala. Došlo k hádce, konfliktu a zabití kuchyňským nožem, který ležel na stole. Žalobce Cigánek vylučuje, že by manželé v chatce byli podnapilí, jak Moncol´trvdí. Pitva to neprokázala. Stejně tak svědci odmítali, že by byl zavražděný muž schopný v minulosti znásilnit obžalovanou Michaelu Krajčovou a ani ona o tom prý před svými známými nikdy nemluvila. A také se podle Cigánka nepotrvdily informace, že by podnikatel Krajčové dlužil peníze.

Ján Moncol´ se rozhodl první výpověď změnit, když údajně dostal do vazby výhružný dopis od vrahů ze Slovenska. Začal se podle svých slov bát o život, a proto vynesl na světlo světa druhou verzi příběhu se dvěma záhadnými muži. Obžalovaný Moncol´ se svým obhájcem také namítali, že se ze zabaveného Mercedesu ztratila palubní kamera, která podle něj musela před mobilheimem natočit všechny aktéry. Obhájci Ondřej Šimánek a Marie Klinerová pak také zpochybnil tvrzení státního zástupce o předem připravené akci. Kdyby prý oba čin plánovali, vzali by si s sebou zbraně, které měli připravené ve vypůjčeném autě a nečekali by na to, co jim přijde v chatě pod ruku. Mezi nepoužitými zbraněmi v autě byla třeba i Moncol´ova neregistrovaná pistole.

Obhájci se také podivovali, že ve spise podezřele přibyla na poslední chvíli informace od policie, že proběhlo ještě jedno prohledávání rybníka poblíž mobilheimu, kam měl tajemný vrah ze Slovenska odhodit vražednou zbraň, jak tvrdí Ján Moncoľ. Je prý divné, že obžalovaný byl přizván k označení místa, kam sám po činu v tašce odhodil své věci. Při druhém prohledávání už prý nikdo obžalované ani advokáty neinformoval. Další zbraň se v rybníku nenašla.
Dramatickou verzi s dalšími možnými vrahy státní zástupce Cigánek označil za nevěrohodnou, protože s ní Moncol´ vyrukoval až tři čtvrtě roku od zahájení vyšetřování. Obhájci však namítají, že policie jen mávla rukou na dalšími otisky bot mobilheimu, které se nepodařilo přiřadit k nikomu z aktérů incidentu a měly tedy patřit dosud neidentifikovaným vrahům. Ján Moncol´ navíc od začátku tvrdí, že Michaela Krajčová nic neudělala a aktivní byl jen on. Ona sama odmítla vypovídat. Při závěrečných vyjádřeních oba vyslovili lítost nad tím, co se stalo.

Růkojmí?

V závěru pak ještě další a zcela jinou verzi zkonstruovala obhájkyně Krajčové Marie Klinerová. Řekla, že obžalovaná mohla být vlastně rukojmí Moncol´a, který má kriminální minulost a tři roky na Slovensku seděl ve vězení. Klinerová uvedla, že Krajčová mohla nevědomky sdělit Moncol´ovi informace o rodině ze Záhoří a ten toho využil pro získání peněz, které potřeboval pro splácení dluhů. Podle Klinerové šla žena z chatky před vraždou se psy k rybníku, Krajčová ji prý doprovodila, protože ji nezajímalo obchodní jednání, za kterým údajně obžalovaný do mobilheimu jel. Podle posledních výpovědí nabízel podnikateli bílé elektro ze zavřené ubytovny v Rumunsku.

„Když odešla s ženou k rybníku, Moncol´ vysílačkou zavolal další muže. Došlo k bitce a smrti majitele chatky. Když se vracela jeho žena, zabili ji ve dveřích. Je vlastně štěstí, že nezabili také Krajčovou," řekl Marie Klinerová. Recidivista Moncol´ jí pak prý mohl donutit poslouchat jeho pokyny a odjet do Rumunska, aby ji měl pod dohledem a zamezil kontaktu s rodinou a policií. Obhájkyně Klinerová pak také vyloučila, že by majitel firmy obžalovanou znásilnil. Ján Moncol´ to prý zaměnil za jiný případ, který se stal v Praze. „Proč by Michaela Krajčová vraždila kvůli penězům, když z toho stejně nic neměla? Proč by vraždila ze msty, když všichni uvádějí, že měla s rodinou dobré vztahy? Ján Moncol´ uvedl, že do bytu v Záhoří pro trezor jít nemohl, protože byl špinavý od krve. Šla tam Krajčová, která od krve nebyla. A z toho vyplívá, že se toho nemohla účastnit. Po zadržení v Rumunsku byly na tělech obžalovaných nalezeny modřiny, ale vznikly později po vraždě," naznačila Klinerová, že mezi obžalovanými mohlo docházek k fyzickým konfliktům.

Obhájci také připomněli výpověď obchodního partnera zavražděného muže, kterému v den incidentu telefonoval zprávu o dodávce většího množství spotřebičů z Rumunska. Podle svědka byly v telefonu slyšet hlasy dalších lidí a navíc majitel firmy řekl, že je u nich na návštěvě Michaela Krajčová. Kdyby prý šlo o plánovanou vraždu, nenechali by muže jen tak zatelefonovat. Státní zástupce naopak dokládá účast na vraždě tím, že Krajčová zjišťovala u syna zabitých manželů, kdy se chystá odjet z domu. Z dat mobilních telefonů je podle žalobce patrné, že slovenský pár na internetu zjišťoval, co všechno se v Čechách o smrti manželů ví a jak pokročilo vyšetřování.

Ján Moncol´ poslouchal hodnocení soudního znalce i ostrou řeč Krajského státního zástupce Cigánka klidně, přičemž skoro celé líčení hleděl do podlahy. Zato Michaela Krajčová prožívá řízení o poznání emotivněji a kýváním hlavou dává najevo nesouhlas s některými závěry znalců. Státní zástupce Petr Cigánek prohlásil, že by si oba zasloužili doživotí, ale jen kvůli vyjádření znalce z oboru klinické psychologie o možné resocializaci takové tresty nenavrhne.

Diskuse k článku - 5 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • m 

    Reagovat

     

    Tak jen 28 a 27 let, po půlce jsou venku.Hnus.

    Vloženo 1.8.2019 11:47:32

  •  

    Reagovat

     

    Vůbec bych se s nimi nebavila a dala doživotí. To nejsou lidi, ale zrůdy a někdo je chce ještě obhajovat?? Pak se divíte, že extrémistickým stranám přibývají voliči?! (viz třeba rozhovor s panem Veselým - 13 % ? - Bude to víc a víc) .Když se takhle se..reme s lidským póvlem?!

    Vloženo 31.7.2019 12:30:04

    • Jaroslav 

      Reagovat

       

      Bylo by potřeba znovu obnovit trest smrti. Ono by si pak mnoho podobných lidských zrůd rozmislelo, jestli zabijí pro pár korun a nebo jen proto, že měli momentálně potřebu zabíjet.!!!!!

      Vloženo 1.8.2019 07:22:54

  • Tom 

    Reagovat

     

    Mlžení a nesmysly dvou smejdu co se chtěli přiživit na hodných lidech co si nic zlého nezaslouzili a takovejm smejdum se snažili pomáhat a napravit je
    Jaká ze to porucha ? Leda hovno
    Nechtej sedět a právník kterej obhajuje takové svině by mel prožít osud pozůstalých aby se probral
    Znal jsem oba a znám lidi co po nich zůstali
    A za me
    Naše zákony stoji úplně za hovno ale tahle dvě individua at už v lagrech nebo později venku dostanou co si zaslouží
    Tím jsem si jistej
    A advokatum bych vzkázal ze jsou pro nás stejná spina po jejich lzich a nesmyslech při líčení u soudu
    Nebyl jsem primo účasten ani jednoho líčení
    Ale po nich jsem byl se svým velice dobrým kamarádem a vidět ho po každém tom soudě s těmi s.... Me ubiji víc a víc a to nechci ani pomýšlet jak moc zle je jemu a zbytku rodiny

    Vloženo 31.7.2019 11:58:30

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Já myslel, že každý kdo zabije člověka má poruchu osobnosti.

    Vloženo 31.7.2019 01:32:16

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace