Dobrodružný sci-fi seriál Hvězdná brána (Stargate SG-1) odstartoval v roce 1997 dlouholetou zdařilou éru. Úspěch seriálu Hvězdná brána byl opravdu velký, a proto bylo rozhodnuto, že v roce 2004 vznikne první vedlejší produkt z tohoto světa, zvaný Hvězdná brána: Atlantida. Seriál se odehrává v galaxii Pegas a zachycuje dobrodružství expedice vyslané do antického města Atlantida. Od odvysílání poslední epizody uplynulo bezmála deset let. Jak po takové době vypadají představitelé hlavních rolí?

11ROBERT PICARDO (65 let) – RICHARD WOOLSEY

Robert Picardo ve světě Hvězdné brány ztvárnil postavu Richarda Woolseyho. Tato postava nebyla zpočátku moc oblíbená a našich hrdinům dokázala pěkně zavařit. Postupem času jsme však zjišťovali, že Woolsey nemá špatné srdce. Nejvíc se ukázal ve finální sérii Atlantidy, kde se ujal jejího vedení.

Představitel Richarda Woolseyho, Robert Picardo, je americký herec a částečný zpěvák. Picardo je herec spíše vedlejších rolí. Vidět jsme jej mohli např. v kultovní sci-fi sérii Star Trek nebo v hororové komedii Gremlins 2 (1990). V posledních letech jsme jej mohli vidět hostovat v seriálu Chirurgové (2005), ale také The Flash (2014) nebo The Orville (2017). Robert Picardo má dvě dcery, Ginu a Nicky.

10AMANDA TAPPING (53 let) – SAMANTHA CARTEROVÁ

Geniální plukovník Samantha Carterová se zdánlivě nekonečnými znalostmi fyziky, programování, elektrotechniky atd. Samantha nás provázela všemi deseti řadami Hvězdné brány a nespočetněkrát zachránila tým SG-1 a celou Zemi. Její charakter byl velmi úspěšný a důležitý nejen pro příběh ústředního seriálu, ale také pro spin-off Hvězdná brána: Atlantida a později i pro druhý spin-off Hvězdná brána: Hluboký vesmír.

Amanda Tapping je velmi úspěšnou herečkou, co se sci-fi žánru týče. Mohli jsme ji vidět ve větších rolích v seriálech Lovci duchů (2005) a Svatyně (2008). Zdá se, že herečka disponuje stejnými znalostmi jako Samantha Carterová v Hvězdné bráně, jelikož vypadá i po deseti letech od ukončení seriálu pořád stejně. Skoro jako kdyby vynalezla stroj času.

9DAVID NYKL (52 let) – DR. RADEK ZELENKA

Český rodák David Nykl ztvárnil doktora Radka Zelenku, který i v seriálu pocházel z České republiky. Představitel doktora Zelenky patřil k první vlně emigrantů po sovětské invazi do Československa. Nyklovi emigrovali do Kanady, kde herec strávil většinu života a kde také narazil na životní příležitost, tedy na roli doktora Zelenky.

Nykl pobývá většinu času v Kanadě. Do České republiky se však rád vrací a dodržuje naše tradice, přesto, že žije v jiné zemi. V letošním roce by se měl podle dostupných informací objevit v krimikomedii Vánoční řezy. O filmu z české produkce se však příliš nemluví, a tak je jeho budoucnost nejasná. David je trojnásobným otcem a v současné době jej můžeme znát především ze seriálu Arrow (2012), kde ztvárňuje postavu Anatolije Knyazeva.

8PAUL MCGILLION (50 let) – DR. CARSON BECKETT

Dobráka Carsona Becketta ztvárnil skotský herec Paul McGillion. Doktor Carson Beckett byl s námi od samotného začátku. Osudnou se stala Beckettovi 17. epizoda 3. série s názvem Neděle, kde Beckett přijde tragicky o život. Naštěstí jej nevidíme naposled a v dalších řadách můžeme vidět jeho „repliku“.

Paul pochází z velmi početné rodiny (je šestý ze sedmi dětí). Od roku 2010 je ženatý s Courtney Armstrongovou, se kterou má také syna. Jedná se především o herce vedlejších a hostujících rolí. V seriálu Hvězdná brána: Atlantida zprvu také pouze hostoval, avšak poté byl povýšen na jednu z hlavních postav.

Za zmínku stojí rozhodně snímek Snídaně pro psy (2007) režírovaný Davidem Hewlettem (Rodney McKay), kde si zahraje po boku právě zmíněného Davida H. a dalších herců, které můžeme znát ze série Hvězdná brána. Paul zde ztvární postavu Ryana.

7JEWEL STAITE (37 let) – DR. JENNIFER KELLEROVÁ

Sedmatřicetiletá kanadská herečka Jewel Belair Staite se v seriálu Hvězdná brána: Atlantida objevila jako sympatická, mladá doktorka Jennifer Kellerová, pro kterou měl slabost chytrák Rodney McKay. Jewel se objevila v mnoha známých seriálech a filmech, jmenovitě např. seriál Firefly (2002), Lovci duchů (2005), Zločin (2011) nebo snímek Serenity (2005). V roce 2015 se herečce narodil syn Wilder C. Ritchie a o rok později se podruhé provdala za svého dlouholetého přítele Charlieho Ritchieho. Na fotce výše, můžeme vidět Jewel spolu s Paulem McGillionem – hereckým kolegou a kamarádem.

S herečkou se pojí i jedna malá zajímavost. V seriálu Hvězdná brána: Atlantida vystupuje pravidelně zhruba od konce 3. série. Doktorka Jennifer Kellerová však nebyla první role, kterou v seriálu Hvězdná brána: Atlantida ztvárnila. Herečka se objevila již v epizodě Instinkt (7. epizoda 2. série), kde ztvárnila wraithské děvče jménem Ellia.

6RAINBOW FRANCKS (39 let) – PORUČÍK AIDEN FORD

Kanadský herec s pozoruhodným jménem pochází z poměrně slavné rodiny. Otec, Don Francks, byl herec a hudebník, zatímco matka, Lili Francks, je tanečnice. Rainbow má také starší sestru, Cree Summer, která je úspěšná herečka a zpěvačka. Ani Rainbow nejde proti proudu a stal se také hercem a hudebníkem. Nejvíce jej proslavila role poručíka Aidena Forda v seriálu Hvězdná brána: Atlantida. Od konce působení v Hvězdné bráně jeho herecká kariéra polevila a Rainbow se začal věnovat především hudbě. V posledních letech jej však můžeme vidět v seriálu The Umbrella Academy (2019).

5TORRI HIGGINSON (49 let) – DR. ELIZABETH WEIROVÁ

Málokdo nebyl smutný, když jsme v seriálu přišli o jednu z hlavních postav, doktorku Elizabeth Weirovou. Sympatická Torri Higginson se proslovila díky roli v sci-fi seriálu a televizních filmech TekWar. Její celé jméno zní Sarah Victoria Torri Higginson. Herečka se nepohybuje pouze před kamerou, ale vystupuje také na jevištích divadel. O osobním životě kanadského herečky je toho známo jen velmi málo. V posledních letech jsme ji mohli vidět např. ve sci-fi seriálu Dark Matter (2015), kde ztvárnila roli velitelky Delaney Truffaultové.

4RACHEL LUTTRELL (48 let) – TEYLA EMMAGAN

Rachel Luttrell je kanadská herečka původem z Tanzanie. Hostovala v mnoha seriálech, jmenovitě např. Čarodějky (1998) nebo Arrow (2012). Mezi její doposud největší roli patří stále Teyla Emmagan ze sci-fi seriálu Hvězdná brána: Atlantida (2004). V roce 2007 si zahrála ve snímku Snídaně pro psy, stejně jako Paul McGillion a další herci z Hvězdné brány. Film režíroval její kolega David Hewlett.

Herecká kariéra Rachel Luttrell není příliš hojná, většinou se objevuje v epizodních či hostujících rolích. Naposled jsme ji mohli vidět v komediálním seriálu Jak přežít rozvod (2014). Od roku 2006 je provdaná za kaskadéra Loyda Batemana, se kterým má dvě děti – Cadena Dara Batemana a Ridleyho Ashe Batemana.

3JASON MOMOA (39 let) – RONON DEX

Jméno, které dnes zná snad každý. Jason Momoa je herec, který po ukončení Hvězdné brány: Atlantida neotálel a svou hereckou kariéru posunul zase někam dál. Znát jej můžeme např. z úspěšného fantasy seriálu Hra o trůny (2011), kde se objevil jako Khal Drogo nebo seriálu Frontier (2016), kde ztvárňuje hlavní roli Declana Harpa.

V posledních letech se stal Jason Momoa tváří filmového Arthura Curryho neboli Aquamana. Nejprve jsme jej mohli na chvíli zahlédnout ve snímku Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti (2016). Poté o rok později v týmovce Liga spravedlnosti (2017) a v loňském roce se konečně Aquaman v podání Jasona dočkal první sólovky.

Za zmínku stojí také snímek Barbar Conan (2011), kde herec ztvárnil hlavní postavu – Conana. Mimo herectví se Jason Momoa věnuje také modelingu, působí jako producent a režisér, dobrým příkladem je tzv. dramatický road movie snímek Cesta do Palomy (2014). Od roku 2017 je ženatý s americkou herečkou Lisou Bonet, se kterou má dvě děti.

2DAVID HEWLETT (51 let) – DR. RODNEY MCKAY

Neuvěřitelně chytrého a věčně nervózního odborníka na astrofyziku, naquadah, antické technologie a systém hvězdné brány, ztvárňuje kanadský herec David Hewlett. Herec pochází z Velké Británie, avšak většinu života strávil v Kanadě a USA. Zajímavé je, že David nemusel být vůbec hercem, nýbrž počítačovým specialistou. Sám sebe herec popisuje jako počítačového nerda.

Nakonec se však David rozhodl kráčet cestou herectví, za což můžeme být jedině vděční. První větší role přišla roku 1996, kdy se objevil v kanadském seriálu Traders (1996). Zahrál si také v hororovém snímku Kostka (1997). David má na svém kontě i několik scénáristických a režisérských kousků, mezi ty nejznámější však patří již zmiňovaný snímek Snídaně pro psy (2007).

Tento snímek David sám napsal a zrežíroval. Výjimečné na něm je to, že v něm vidíme mnoho známých tváří z Hvězdné brány. Ve filmu si dokonce zahraje Davidova sestra, Kate Hewlett, která si zahrála Davidovu sestru i v seriálu Hvězdná brána: Atlantida. Nejen v tomto snímku se setkávají herci z Hvězdné brány. V roce 2012 vznikl krátkometrážní kanadský seriál State of Syn, kde můžeme vidět daleko více hvězd ze seriálu Hvězdná brána, včetně Davida Hewletta.

Herec byl dvakrát ženatý. Poprvé s kanadskou herečkou Soo Garay, se kterou se roku 2004 rozvedl a podruhé s Jane Loughman, se kterou je šťastně ženatý od roku 2008. S Jane má David syna Sebastiana F. L. Hewletta. Naposled jsme mohli Davida vidět např. v oscarovém snímku Tvář vody (2017) nebo v sci-fi seriálu Dark Matter (2015), kde se opět setkal s hereckými kolegy z Hvězdné brány.

Celé jméno Rodneyho McKaye zní Dr. Meredith „Rodney“ McKay. Představitele této role, Davida Hewletta, můžeme sledovat na jeho youtubovém kanále dHewlett, kam pravidelně přidává nová videa. Najdete tam také záznamy ze streamů s jeho synem. Hewlettova videa jsou vtipná a energetická, což krásně potvrzuje jeho dřívější prohlášení, že sám sebe považuje za počítačového nerda.

1JOE FLANIGAN (52 let) – MAJOR JOHN SHEPPARD

Dvaapadesátiletý Joe Flanigan je spíše seriálovým nežli filmovým hercem. Před kamerou se pravidelně začal objevovat v 90. letech minulého století. Dodnes je však znám díky ikonické roli majora Johna Shepparda v seriálu Hvězdná brána: Atlantida. Joe byl rolí Johna Shepparda natolik uchvácen, že chtěl po ukončení Atlantidy značku Stargate odkoupit (spolu s několika dalšími lidmi) od studia MGM. To se mu však bohužel nepovedlo a seriál tak bohužel další pokračování nedostal.

Joe je vášnivým lyžařem, o čemž svědčí i fakt, že v roce 2006 získal v lyžování speciální cenu. Od roku 1996 byl ženatý s Katherine Kousi, se kterou má tři děti: Truman Flanigan, Fergus Flanigan a Aiden Flanigan. Pár se v roce 2014 rozešel. Co se týče herecké kariéry, není Joe příliš aktivní. V posledních letech jsme jej mohli vidět např. v seriálu Tým SEAL (2017), kde si zahrál epizodní roli. Joe hrává v divadlech a je velmi aktivní na sociálních sítích. Sledovat jej můžete, jak na Twitteru, tak i na Instagramu.

Nakonec si dovolím zmínit ještě jednu zajímavost, a to tu, že většinu Wraithů, kterou jsme v seriálu Hvězdná brána: Atlantida viděli, ztvárnil herec James Lafazanos.

Mohlo by vás také zajímat: 

Co dnes dělá SG-1 aneb jak dnes vypadají představitelé ze seriálu Hvězdná brána?

Co říkáte na proměny herců a hereček od poslední série seriálu? Kdo se podle vás změnil nejvíc a kdo naopak vůbec? Uvítali byste, kdyby měla Atlantida závěrečnou šestou sérii? Dejte nám vědět váš názor dolů do komentářů!

-reklama-