Noční můry z temnot: Představujeme tvůrce filmu

Nový hororový snímek natočený podle stejnojmenné knihy spisovatele Alvina Schwartze míří do našich kin. Pracovalo na něm několik scénáristů včetně proslulého Guillermo del Tora. Pojďme se seznámit a poznat režiséra a všechny scénáristy, kteří na filmu spolupracovali.

Režie: Andre Ovredal

Režie se ujal norský režisér Andre Ovredal, ten je ve své zemi známý především reklamními spoty, kterých má na svém kontě přes 200. Při svém studiu režie na Kalifornské univerzitě spolupracoval na režii thrilleru Budoucí vražda z roku 1997. Svůj celovečerní režijní debut měl v roce 2010 s hororovým filmem s prvky fantasy Lovec trolů. Trolové jsou v Norsku legendami a mytologií, stejně jako u nás například čarodějnice, proto film vycházel z pohádek pro děti. Jeho další režijní počin přišel o 6 let později s hororovým snímkem Tajemství smrti slečny Neznámé. Momentálně se jedná o jeho nejúspěšnější dílo. Ve stejný rok natočil i krátkometrážní sci-fi Tunnelen. André se nevěnuje pouze režii, ale spolupracuje také na scénářích. Ty napsal ke svému režijnímu debutu Lovec trolů nebo již zmíněnému krátkometrážnímu sci-fi Tunnelen. Na rok 2020 má naplánovaný další projekt s názvem Mortal, ke kterému připravuje scénář a opět se chopí režie.

Scénář: Guillermo del Toro

Člověk s obrovskou fantazií, tak by se dal popsat režisér a scénárista Guillermo del Toro, který má na svém režisérském kontě 18 projektů a scénář napsal celkem k 23 projektům. Mezi jeho nejznámější režijní počiny patří bez pochyby Hellboy z roku 2004 nebo strašidelně kouzelný Faunův labyrint z roku 2006. I když fantasy je jeho hlavním žánrem, v roce 2013 natočil akční sci-fi Pacific Řím – Útok na zemi. Scénáře rád píše i na zakázky. Například oblíbenou trilogii Hobita má na svědomí právě Guillermo. Napsal scénáře ke všem svým filmům včetně oscarové Tváře vody. Guillermo si odnesl Oscara za režii a nejlepší film roku. Momentálně připravuje dva nové projekty. V roce 2020 se můžeme těšit na drama Nightmare Alley a v roce 2021 live-action verzi Pinocchia od Walta Disneyho.

Scénář: John August

Práce Johna Augusta se stala známou převážně díky spolupráci s režisérem Timem Burtonem. John napsal scénáře k jeho filmům Velká Ryba (2003), Mrtvá nevěsta Tima Burtona (2005), Karlík a továrna na čokoládu (2005) a Frankenweenie: Domácí mazlíček (2012). Mezi svými úspěšnými scénáři má ale i scénář k původním Charlieho andílkům a jeho pokračování, kde hlavní role ztvárnily Drew Barrymore, Lucy Liu a Cameron Diaz. Spolupracoval také s Disneym, pro něž napsal scénář k živé verzi pohádky Aladin, jenž měla premiéru tento rok. V roce 2007 se posadil i na režisérské křeslo, aby natočil svůj debut Devítky.

Scénář: Marcus Dunstan a Patrick Melton

Marcus Dunstan a Patrick Melton jsou specialisté na hororové scénáře. Jejich první zfilmovaný scénář byl k filmu Krvavá hostina z roku 2005. Následně se věnovali scénářům k pokračování kultovní hororové série SAW. Napsali scénáře ke čtvrtému, pátému a šestému dílu. Mezi jejich další projekty patří například horory The Collection, The Collector nebo The Neighbour, všechny tři snímky zrežíroval Marcus.

Scénář: Dan Hageman a Kevin Hageman

Bratři, kteří jsou ve světě scénáristů od roku 2011. Oba měli skvělého učitele, spolupracovali na animovaném televizním seriálu společně s Guillermem del Torem Lovci trolů. Ještě před touhle spoluprací psali scénáře k animovaném seriálu Ninjago. Jejich práce byla tak úspěšná, že si je tvůrci vybrali i pro filmovou verzi Lego Ninjago film z roku 2017. Noční můry z temnot jsou jejich prvním hraným celovečerním snímkem.