Kde začíná americký pravicový extremismus? V nemoderovaných internetových diskusích

To, jak se se z internetových extremistů stávají extrémisté skuteční, ukazuje diskusní fórum 8chan. Aktivní na něm byl terorista stojící za jedním z víkendových masakrů v USA – a nebyl první.

Komentář Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo webu 8chan

Logo webu 8chan | Foto: 8chan

Diskusní web 8chan se stal útočištěm pro ty skupiny, které jiné weby vypudily – od extrémní pravice přes konspirační teoretiky po incely, kteří viní ženy a společnost obecně ze své neschopnosti najít si partnerku.

Právě na něm zveřejnil svůj záměr krátce před činem terorista, který v texaském El Pasu zavraždil dvaadvacet lidí. Fórum je spojené i s dřívějšími letošními útoky v kalifornském Poway a v Christchurchi na Novém Zélandu.

Mexiko považuje střelbu v El Pasu za teroristický čin. Chce vědět, jak útočník sehnal zbraň

Číst článek

8chan, který patří mezi takzvané imageboardy – primárně anonymní obrázková fóra – se od mainstreamovějších diskuzních platforem jako Reddit liší tím, že je skoro absolutně nemoderovaná. Objevují se na ní ty nejextrémnější názory a texty, uživatelé na ní sní o nadvládě bílé rasy a gratulují masovým vrahům. Podobná je v tom sociální síť Gab, na které působil další ze strůjců nedávných amerických masakrů.

Mimo provoz

Fórum je aktuálně mimo provoz – po útoku přišlo o svého poskytovatele webhostingu. Službu mu vypověděla i firma Cloudflare, která 8chanu zajišťovala „zálohu“ síťové infrastruktury třeba v případě přetížení hlavních serverů. Ta je přitom známá důrazem na poskytování služeb komukoliv bez ohledu na obsah.

Novozélanďané začali odevzdávat zbraně zakázané v reakci na útok v Christchurchi

Číst článek

Výjimku udělal Cloudflare v případě 8chanu teprve podruhé. Poprvé to bylo před dvěma lety, kdy odmítl dál poskytovat služby otevřeně neonacistickému webu The Daily Stormer. „I když 8chan svým odmítáním moderovat svou nenávistnou komunitu neporušil literu zákona, vytvořil prostředí, které se těší z porušování jeho ducha,“ napsal k aktuálnímu kroku šéf Cloudflare Matthew Prince.

Širokou svobodu slova ve Spojených státech 8chan neporušuje. Prince sám očekává, že jeho rozhodnutí toho příliš nezmění: vždycky se nejde někdo ochotný poskytovat podobným webům prostor. Zatímco se od 8chanu se jeho zakladatel distancoval, nynější správci slíbili, že budou hledat cestu, jak pokračovat.

Svoboda, nebo cenzura?

V případě Cloudflare jako vždy vyvstává otázka, jestli jde o nepřípustnou cenzuru. Mají soukromé firmy, které fakticky spravují internetovou infrastrukturu, právo kontrolovat obsah? Cloudflare, který svůj pohled na téma popisoval na blogu, je jen jedním z řady poskytovatelů, byť velkým. Čím víc se ale firma blíží k postavení monopolu, tím je téma ožehavější.

Střelecké útoky v USA vyvolaly protesty. Stovky lidí ve Washingtonu demonstrovaly kvůli kontrole zbraní

Číst článek

V Česku se to nedávno probíralo v souvislosti s Tommym Robinsonem, postavou z evropské krajně pravicové scény, která si dnes v Británii odpykává trest za pohrdání soudem. Za pouhé napsání jeho jména na Facebook byli někteří – ale ne všichni – uživatelé dočasně zablokováni.

To překvapilo i místní internetové publicisty. Pokud je platforma tak všudypřítomná jako Facebook a dostává se tak do pozice „veřejné služby“, jsou podobné kroky výstrahou pro liberály i konzervativce.

Nijak neregulované weby jako 8chan jsou ovšem opačným extrémem. Platformy, které se dříve takřka absolutní svobodou slova chlubily, jako Twitter a Reddit, svoje pozice postupně opustily a rasismus, antisemitismus nebo osobní výhrůžky začaly postihovat.

Ta místa, která zbyla, jsou dokladem toho, kdo takovou svobodu v praxi využívá: konspirátoři, neonacisté a podporovatelé teroristů. Jejich hnutí se dlouho považovalo za „ironický“ fenomén vlastní internetu – jak ale ukazuje 8chan, extremističtí diskutující svoje slova neváhají proměnit v činy. Důsledky zažívají poslední dobou ve Spojených státech prakticky denně.

Michal Zlatkovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme