Juniorky míří na MS do Kalifornie

Tým reprezentantek pod vedením Petra Mindžaka v úterý odlétá na 13. Mistrovství světa juniorek do Spojených států. Jak probíhala příprava a s jaké soupeře vyzve česká devatenáctka jsme se zeptali přímo hlavního kouče. 

Juniorky míří na MS do Kalifornie

Petře, jaká byla příprava juniorek na nadcházejí mistrovství světa?

 

Letos se příprava hodně podobala minulosti, a to především v zimních víkendových soustředěních a na jaře hraných utkáních extraligy žen. Novinkou byla regionální sportovní centra mládeže, ve kterých se trénovalo jednou týdně ve všední den v regionu, odkud hráčky pochází. S nominovanými hráčkami jsme pak pokračovali jako každý rok účastí na Pražském softballovém týdnu (5. místo) a poprvé jsme závěrečné soustředění udělali v zahraničí. Na konci července jsme jeli trénovat a hrát do Holandska, kde jsme si zahráli s jejich juniorskou reprezentací.

 

Je to poslední MS devatenáctiletých. Některé dívky reprezentují již několik let. Co bys řekl o téhle generaci? Nabízí se tu srovnání s úspěšnou generací ročníku 98-99 která se přesunula do reprezentace žen v celkem velkém počtu.

 

Já už jsem to říkal po ME kadetek v Ostravě v roce 2017, že tyhle ročníky, tedy 2000 a 2001, jsou extrémně silné. Šest našich hráček už bylo na minulém MS, takže už tehdy, o dva roky mladší, měly vysokou kvalitu. Letos máme oproti floridskému MS jen jednu hráčku sedmnáctiletou. Ty dvě generace velmi těžko srovnávat, ale já si troufnu říct, že aktuální ročníky toho za sebou mají minimálně stejně hodně a řekl bych, že je v nich větší tlak na každý post.

 

Jací soupeři vás čekají na MS?. A jaká je aklimatizační příprava na místě, v Los Angeles?

 

Budeme na mistrovství světa usilovat o postup ze základní skupiny, ve které máme Botswanu, Mexiko a Spojené státy. Když budeme předpokládat, že juniorky Botswany zvládneme, tak nám z toho vychází, že si to s Mexikem hned ve svém prvním zápase rozdáme o druhé postupové místo. Nejdůležitější zápas tedy bude nejspíš hned ten první, ale my si na něj věříme a chceme překonat osmé místo z minulého MS. Na místě budeme pár dnů před turnajem a čekají nás tam ještě tři zápasy. Dvakrát si zahrajeme s místním týmem a závěrečný přípravný zápas s Irskem, které bylo na minulém ME stříbrné.

 
Utkání ČR ve skupině:
11.8.   17:30   ČR x Mexiko 
12.8.   12:30   Botswana x ČR
12.8.   20:00   ČR x Spojené státy americké
 
 
Mistrovství světa v Kalifornii, Irvine, můžete sledovat na webu WBSC. Reprezentaci juniorek na FB profilu Czech Softball nebo vlastním profilu reprezentace. Titul obhajuje tým USA, který se finále porazil tradičního soupeře Japonsko. 

 

Realizační tým, stejný jako v minulém roce při postupovém Mistrovství Evropy v Itálii:
 
Petr Mindžak, Petra Kolkusová, Zuzana Šrejberová, Stanislav Havel, Petra Lechnerová, Jitka Vernerová, Veronika Lučanská, Terezie Kudrnová
 
 
Hráčky reprezentace U19:
 
Anežka Bartoňová (Storms Řepy)
Klára Čejková-Kolací (Eagles Praha)
Magdaléna Kavanová (SaBaT Praha)
Natálie Kopicová (Eagles Praha/Patriots Liberec)
Adéla Linková (Joudrs Praha)
Denisa Pineckerová (Storms Řepy)
Kateřina Růžičková (Joudrs Praha)
Barbora Saviola (Žraloci Ledenice/SKSB Ostrava)
Adéla Šimůnková (Joudrs Praha)
Alice Škardová (Eagles Praha)
Gabriela Slabá (Eagles Praha)
Eliška Slaninová (Joudrs Praha/SK Horní Staré Město)
Eliška Stejskalová (Snails Kunovice/Cats Brno-Hroch)
Anna Štenglová (Tempo Praha)
Natálie Tvrzníková (Eagles Praha)
Ema Vodičková (Tempo Praha)
Anna Zoulová (Joudrs Praha)

 


MS mužů

12. - 16.. 6. 2024   |   Hermosillo, Mexiko

ME kadetek

1. - 6.7. 2024   |   Svoboda park

WBSC
ESF
Národní sportovní agentura
Hlavní město Praha - 30
Exkluzivní připojištění - 135
'47 - Oficiální distributor kšiltovek a oblečení - 315
Kappa  - 485
Play-ball - najdete 2x v Praze (v Dejvicích a na Tempu), Brně-Řečkovicích a Ostravě na Arrows!!! - 665
Mizuno - Levelsport Koncept - 800
Česká slowpitchová liga - 950
Český olympijský výbor - 1063