Kanadský pivot Kelly Olynyk bojuje v zápase s Nigérií.

Kanadský pivot Kelly Olynyk bojuje v zápase s Nigérií. | foto: AP

Kanada přichází o naději na světový úspěch. A ještě má smůlu

  • 2
Omluvenkářská odysea americké reprezentace před mistrovstvím světa zastiňuje ostatní basketbalové dění, důvod k mrzutosti však mají hlavně kanadští fandové. Papírový uchazeč o finále přišel o řadu opor. Jeho posun mezi nejužší světovou elitu se tím nejspíš odkládá.

Toronto Raptors jsou úřadujícími šampiony NBA, kanadská juniorka před dvěma lety vybojovala titul mistrů světa mezi devatenáctiletými a letošním draftem v nejlepší lize světa prošlo rekordních šest reprezentantů javorového listu. V rámci dvou kol, tedy pouhých 60 jmen.

Že je kanadský basketbal na bezprecedentním vzestupu, o tom nemůže být pochyb.

A zářijové mistrovství světa v Číně mělo tenhle fakt potvrdit.

Stále může. Jenže trenéru Nicku Nursemu (jenž stojí i za titulem pro Raptors) v posledních dnech pár trápení přibylo.

Původní seznam 27 nominovaných borců obsahoval 17 jmen z NBA. Teď jich na soupisce zbylo už jenom pět. S většinou omluvenkářů se přitom počítalo do hlavních rolí.

Poslední velkou ranou bylo zklamané ne, které musel zaslat Jamal Murray.

Dvaadvacetiletý rozehrávač z Denveru měl být jednou z tváří nové generace a i přes své mládí také tahounem. Jenže si poranil kotník.

Nenahradí ho ani o rok mladší Shai Gilgeous-Alexander, který se raději připravuje na svou druhou sezonu v NBA, ani devatenáctiletý R. J. Barrett, talent z NY Knicks souží potíže s lýtkem.

Čínu vzdali i Dillon Brooks (Memphis), Dwight Powell (Dallas), Trey Lyles (Denver) a zkušený Tristan Thompson (Cleveland). Omluvenku nakonec poslal i nositel největšího jména mezi nominovanými - Andrew Wiggins z Minnesoty.

Kdo tedy zbyl?

Rozehrávač Cory Joseph ze Sacramenta, pivoti Kelly Olynyk z Miami, Khem Birch z Orlanda a Chris Boucher z Toronta. V hierarchii svých klubů klasičtí náhradníci. A také křídelník Oshae Brissett, s nímž Raptors nedávno podepsali nováčkovskou smlouvu.

No a stačil jediný přípravný zápas, výhra nad Nigérií 96:87, aby měli Kanaďané ještě více starostí.

Zápas nedohrál klíčový podkošový hráč Kelly Olynyk, když podklouzl na mokré palubovce a poranil si koleno. Pro šampionát by však snad měl být k dispozici.

Kelly Olynyk padá na mokré palubovce:

A to ještě není všechno: Chris Boucher, jenž měl patřit k základům kanadské obrany, ve čtvrtek oznámil, že se zářijového turnaje nezúčastní z osobních důvodů.

„Jsem trochu zklamaný, protože v tréninku Chris vypadal dobře, ale život takové chvíle přináší,“ nechal se slyšet kouč Nurse. Do nominace se tak posunul Owen Klassen z Ludwigsburgu.

Kromě Josepha či (snad vyléčeného) Olynyka by k tahounům měli patřit rozehrávač Kevin Pangos z FC Barcelona nebo křídelník Melvin Ejim, nedávná posila španělské Málagy.

Na turnaj se stále mohou podívat teprve osmnáctiletý středoškolák Addison Patterson anebo o rok starší vysokoškolák Andrew Nembhard.

Kanada se v základní skupině střetne s Austrálií, Litvou a Senegalem. A půjde jí též o postup na olympiádu do Tokia (z MS se přímo kvalifikuje sedm nejlepších).

Kanadská nominace pro MS basketbalistů

širší kádr

Rozehrávači: Cory Joseph (Sacramento/NBA), Kevin Pangos (Barcelona/Šp.), Aaron Best (Ludwigsburg/Něm.), Brady Heslip (Istanbul BBSK/Tur.), Kaza Kajami-Keane (Weissenfels/Něm.), Phil Scrubb (Estudiantes Madrid/Šp.), Duane Notice (Raptors 905/G-League)

Křídla: Melvin Ejim (Málaga/Šp.), Oshae Brissett (Toronto/NBA), Andrew Nembhard (Florida/NCAA), Eugene Omoruyi (Oregon/NCAA), Addison Patterson (Bella Vista Prep./USA), Thomas Scrubb (Štrasburk/Fr.)

Pivoti: Khem Birch (Orlando/NBA), Kelly Olynyk (Miami/NBA), Kyle Wiltjer (Türk Telekom Ankara/Tur.), Owen Klassen (Ludwigsburg/Něm.)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž