InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert žáků Marie Homolkové

    středa 22.5 17:00 - ZUŠ – Hrad, Strakonice

  • Posezení s harmonikami

    středa 22.5 18:00 - Hospoda Myslivna Dražejov

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Polemika: Jihočeští Zelení odmítají útoky Jihočeského kraje na Národní park Šumava

Nesouhlasíme se lživou kampaní Jihočeského kraje, která tvrdí, že se z bezzásahových zón v Národním parku Šumava stává mrtvá nebo měsíční krajina.

 

V mezinárodně uznávaném národním parku je třeba podporovat vývoj přírodních procesů, a proto je třeba si uvědomit, že v nejcennějších územích NP Šumava, kde si příroda pomůže sama, není nutné zasahovat.

Příroda si s procesem zalesnění lokalit postižených disturbancemi dokáže poradit mnohem kvalitněji a prospěšněji, než nejlepší lesní hospodář a to právě s ohledem na lokalitu, ve které se obnova děje. V rámci Národního parku Šumava se proti kůrovci zasahuje v méně cenných územích, tak jak je to naprosto běžné i v hospodářských lesích v celé České republice. Odborníci z NP Šumava a vědci z univerzit prováděli v letech 2008-2018 výzkum na více než 1100 plochách na území celého národního parku. Z tohoto výzkumu je z vědecky podložených dat jasné, že průměrná obnova je více než 6000 ks stromků na jeden hektar. Toto je dostatečný počet semenáčků pro další rozvoj lesních ekosystémů v daném území. Tento les je plný mladých semenáčků a to nejen smrku, ale i listnatých druhů. Stačí se jen jít do daných lokalit projít pěšky, mít otevřené oči a každý pozná, že tento tzv. "suchý les" je ve skutečnosti plný života.

Jihočeský kraj zaplatil za kampaň Poslední šance pro Šumavu přes dva miliony korun včetně DPH a to za velmi podivných podmínek. Tento krok je dle našeho názoru jen zbytečné vyhazování peněz daňových poplatníků oknem, podobně jako investice do krajského letiště. Myslíme, že je mnohem prospěšnější směřovat krajské investice například do podpory integrované veřejné dopravy či do sociálních služeb, než platit nemalé peníze za kampaň, která je plná nepravd a záměrných manipulací, které mají za cíl vyvolat v lidech strach. Navíc představitelé Jihočeského kraje tento problém ještě více gradují podáním žaloby na novou zonaci národního parku a to jednomyslně prostřednictvím Rady kraje, kde sedí zástupci ČSSD, PRO JČ, Jihočeši 2012 a KDU-ČSL.

Jihočeský kraj v nejnovějším prohlášení na facebooku píše: „Největší riziko vidíme v tom, že odumírají obrovské plochy lesa v krátkém čase. To přeci musí mít obrovské dopady na přírodu a vodu." Z tohoto prohlášení je zřejmé, že tito lidé přírodním procesům nerozumí. V nejcennějších částech národních parků je přirozený koloběh rození, života a umírání právě takový, jaký má v bezzásahových územích být.

Vyzýváme členy rady i zastupitelstva Jihočeského kraje, aby se na tento problém nedívali jen z vrtulníku či silnice, ale šli se podívat dovnitř do tzv. mrtvého lesa v doprovodu odborníků ze správy NP Šumava nebo vědců z řady univerzit, kteří problematice lesních ekosystémů rozumí a přírodní procesy respektují jako vhodnou cestu obnovy bezzásadových území zasažených různými disturbancemi. Pokud je někde problém, není to na Šumavě, ale v hospodářských lesích a právě na hospodaření v těchto lesích by měla směřovat pozornost představitelů Jihočeského kraje především.

Diskuse k článku - 7 příspěvků
 

Kam dál?

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Vanous 

    Reagovat

     

    Kraj neměl vyhazovat peníze na podivnou kampaň. Ale vy jste taky sedmilháři, nezapomeňte se pochválit, že jenom vy jste odborníci a experti.

    Vloženo 16.8.2019 13:15:04

  • Pro 

    Reagovat

     

    Ani korunu z našich daní této polofašistické organizaci. Kdyby neexistovala, tak již na Šumavě žádnej kůrovec není.

    Vloženo 16.8.2019 13:00:56

    • Souhlas!!! 

      Reagovat

       

      Za holou Šumavu by měli jít celí pseudozelení do lochu za obecné ohrožení. Co takhke přivázat se řetězama na Černou Horu , měsíc dokazovat , že je to krásné místo k životu i oro brouky, ptáky, zvěř i zelenáče. 6000 stromků na hektaru!!!! Tomu se nedá ani smàt. Kdo nic neumí, o všem přednáší. To už není blbost, to je ubohost.

      Vloženo 16.8.2019 13:31:47

  • Mrkev je biomasa. 

    Reagovat

     

    Stejná úroveň s autoru tohoto zlidovělého moudra. Radši ať Vám stát zaplatí za to, že nebudete nic říkat. Co takhle nahlédnout do Rakouska?

    Vloženo 16.8.2019 12:38:07

  • Prachy, prachy 

    Reagovat

     

    Vřele souhlasím s tím vzít takovýmto neziskovkám státní prachy. Ať si každý dělá co chce a pro koho chce, ale za své. Takhle je tato instituce mimo jiné...... dobrý kšeft. " zaměstná" a hlavně zaplatí neználky a snadno zblbnutelné mladé. Prachy se sypou a co bude dál? Zase jiný jšeft jinde. Zbyde Šumava jen pro vyvolené, však oni si kolem EKO chalup a hotelů něco vysází. Lesáci se na to nemohou dívat a dobře, že se toho ti srdcaři hajní a všichni lesáci, ti Opravdoví zelení nedožili

    Vloženo 16.8.2019 12:25:35

  • Smiřte se s tím holky a kluci 

    Reagovat

     

    Že jste vděčný cíl a PR objekt hrátek bohatých v prizatiSSaci Šumavy. Cokoli řeknete, použijí proti vám. Jde o prachy a švindly s pozemky. Taková hra potřebuje nevděčníka, který absorbuje hněv mas, neznalých hlupáků. Krajské vrchnosti nestoudně se chovající k obyvatelstvu (viz. zmíněná veřejná doprava) jste spadli přímo z nebe.

    Vloženo 16.8.2019 09:11:56

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Co je prizatiSSace Šumavy?
      A běžte už s tím tapetováním o likvidaci veřejné dopravy do háje, to to musíte cpát do úplně každé diskuze?

      Vloženo 17.8.2019 14:24:05

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace