Přechodná vláda vedená Corbynem? Hlasy liberálních demokratů mohou být klíčové

Vůdkyně britských liberálních demokratů Jo Swinsonová ©Shutterstock

Britští liberální demokraté jsou pod sílícím tlakem, aby podpořili případnou přechodnou vládu vedenou šéfem labouristů Jeremym Corbynem. Šéfka liberálů Jo Swinsonová přehodnocuje svůj silně odmítavý postoj.

Corbynův návrh, aby parlamentní opozice a rebelující konzervativci vyslovili nedůvěru kabinetu Borise Johnsona a zabránili tak britskému odchodu z EU bez dohody, odmítla ve čtvrtek vůdkyně liberálních demokratů Jo Swinsonová. Podle listu The Guardian ji poté vyzvala ke změně postoje řada opozičních politiků. Swinsonová uvedla, že s šéfem labouristů bude jednat. Dodala však, že už mluvila se dvěma dalšími politiky ochotnými vést vládu.

Liberální politička nejprve označila za „nesmysl“ variantu, aby možnou přechodnou vládu vedl právě Corbyn, který podle ní rozděluje národ. Její prounijní strana má sice v Dolní sněmovně pouze 14 mandátů z 650, avšak při očekávaném těsném hlasování o případném Johnsonově svržení a vzniku nové vlády mohou být hlasy liberálů klíčové.

Johnson obvinil část konzervativců z kolaborace. Corbyn chce s jejich pomocí svrhnout vládu

V Británii to vře čím dál více. Část konzervativců chce zablokovat případný brexit bez dohody, lídr labouristů je vyzývá ke společnému svržení vlády. Premiér Johnson obvinil spolustraníky z „kolaborace“, podporu pro své plány naopak našel u Donalda Trumpa.

Labouristická poslankyně Angela Raynerová označila postoj Swinsonové za „dětinský“ a poslankyně zelených Caroline Lucasová i předsedkyně Skotské národní strany Nicola Sturgeonová ji vyzvaly k přehodnocení názoru.

„Návrh Jeremyho Corbyna není jedinou možnou variantou, vzhledem k okolnostem by ale v tuto chvíli nemělo být vyloučeno nic,“ adresovala Sturgeonová twitterovou výzvu Swinsonové; osobně na ni apelovala i Lucasová.

Jiný názor než šéfka strany má i její nejnovější poslankyně Sarah Wollastonová, která k liberálním demokratům přešla jako nezařazená tento týden. Možnost, že by zemi k předčasným volbám vedl Corbyn, označila jako „menší ze dvou zel“.

Corbyn není jediná varianta

Swinsonová po svém prvotním rázném odmítnutí zveřejnila dopis, v němž souhlasila se schůzkou s Corbynem, kde by měli diskutovat o různých variantách. Dnes ovšem v rozhovoru s BBC uvedla, že o možnosti vést přechodnou vládu už hovořila s někdejší šéfkou labouristických poslanců Harriet Harmanovou a předním představitelem umírněného proudu konzervativců Kenem Clarkem, kteří jsou oba ochotni vládu národní jednoty vést.

„Službu veřejnosti staví na první místo a nechtějí, aby nastal brexit bez dohody,“ řekla Swinsonová. Podle ní by oba zmínění politici měli větší šanci získat podporu většiny poslanců než Corbyn, s jehož postoji má řada pravicově smýšlejících politiků zásadní problém.

Černé scénáře situace odchodu Británie z Unie i další finance na brexit bez dohody

Minulý týden se nesl ve znamení prvních návštěv nového premiéra Johnsona v jednotlivých částech Spojeného království. Jeho vláda také předložila několik dalších, zejména finančních, opatření pro odchod země z EU. Spekuluje se také nad scénáři kolem brexitu.

Corbyn v dopise, který rozeslal možným spojencům v parlamentu, uvedl, že vedle vypsání nových voleb je jeho prioritou i nové referendum o brexitu, v němž by Britové mohli hlasovat také pro setrvání své země v Evropské unii.

O variantě přechodné vlády je podle britských médií ochotno diskutovat i několik členů umírněného křídla Johnsonových konzervativců, kteří odmítají opustit EU bez dohody.

Johnson po svém červencovém nástupu do funkce Britům slíbil, že zemi z Unie vyvede 31. října, ať už na základě dohody s Bruselem, či bez ní. Parlament je ale proti neřízenému odchodu, který by podle analytiků mimo jiné poškodil britskou ekonomiku, narušil dopravu a vedl k růstu cen a k nedostatku dováženého zboží.

Johnsonovi lidé zatím šíří přesvědčení, že případné hlasování o nedůvěře premiér v parlamentu ustojí a plán na dokonání brexitu vyjde.

„Jsem pevně přesvědčen, že vláda hlasování o nedůvěře vyhraje. Jeremy Corbyn podle mě není schopen sehnat potřebný počet (hlasů), ani nepovažuji za možné, že by vedl takzvanou vládu národní jednoty,“ řekl dnes televizi Sky News náměstek ministryně energetiky Kwasi Kwarteng.

Británie míří k odchodu bez dohody. Zvrátit tento scénář nemusí ani hlasování o nedůvěře vládě

Britští zástupci už pomýšlí na situaci po svém odchodu z Unie, který zřejmě proběhne neřízenou cestou bez dojednané dohody. S tou totiž premiér Johnson nesouhlasí a Unie ji nechce měnit. Žádný jiný plán nové vlády údajně neexistuje, domnívá se EU.

Kalendář