InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Májový koncert - Komorní sbor Ostrava

    pátek 3.5 18:00 - Gotický sál, Stará radnice, Tábor

  • Absolventský koncert Silvie Voldřichové - hoboj

    pátek 3.5 18:00 - ZUŠ Vimperk

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Betoňáci mají i Betonové páry. Co muž nestihne, to žena doběhne!

 Autor: Vít Řezáč

    Autor: Vít Řezáč

VLKOV – Podmračené sobotní dopoledne přivítalo 17. srpna na hlavní pláži vlkovské pískovny nedaleko Veselí nad Lužnicí již po 36. účastníky tradičního amatérského triatlonového závodu zdatnosti Betonový muž a žena. Proč jsou právě betonoví? Odpověď je jasná. Kromě města Veselí nad Lužnicí a dalších spolupořadatelů je hlavním z nich a zároveň hlavním sponzorem zdejší společnost MABA Prefa, dodavatel betonových výrobků. Počet závodníků se každoročně pohybuje kolem 150, letos byl zájem vyšší. Na startovní čáru tří disciplín nastoupilo 161 závodníků téměř ze všech koutů České republiky. Ale i ze Slovenska a jeden dokonce ze Švédska.


Úderem desáté hodiny dopolední starosta Veselí Vít Rada odstartoval plavání napříč přes pískovnu a zpět (584 m). Teploměr naměřil stejnou teplotu vody a vzduchu 23 stupňů. Voda se ale plavcům zdála teplejší než vzduch. Následovala cyklistická etapa na okruhu pískovna – Vlkov – Val – Dehetník – pískovna (20 km) a na závěr běh na okruhu kolem pískovny (7 km). Soutěžilo se ve třech hlavních kategoriích. Betonový muž, Betonová žena a Betonový pár. Poslední z kategorií byla před lety vyhlášena proto, že manželské a partnerské páry se objevovaly na startu stále častěji a třetí kategorii si vlastně vyžádaly. Dnes už lze jen těžko říci, kdo přišel s jejich mottem, které zní: Co muž nestihne, to žena doběhne! Na startu se objevily také odrostlejší děti, ale ty do 15 let mohly podle pravidel závodit jen v doprovodu rodičů.

„Nejobávanějším okamžikem je asi cyklistický start," svěřila se hlavní organizátorka a vedoucí veselského informačního střediska Lenka Horejsková. Dopadlo to dobře, jen několik šrámů si odnesl cyklista po kolizi s odpadkovým kontejnerem.

K nejzkušenějším účastníkům patři bezpochyby Miroslav Šimek z Českých Budějovic, jinak rodák z nedalekého Valu. Na vítězství sice nedosáhl, ale v jedné věci měl zaručený primát už před startem. Dostalo se mu zaslouženého potlesku všech přítomných poté, co ho organizátoři představili. Na startu betonového muže a ženy stanul letos již po šestadvacáté a zúčastnil se v roce 1982 také prvního ročníku. K těm vzdálenějším účastníkům patřil například Zdeněk Knap, který do Veselí zamířil s partou osmi Brňáků již potřetí. „Poprvé mne vytáhli na Betonového muže a ženu kamarádí a zalíbilo se nám tady tak, že jezdíme pravidelně do Veselí na celý víkend. Je tady výborná parta a zábava, takže nelituji. I mimo závod jsou tady špičkové traťě a cyklostezky, takže pořádáme vyjížďky okolím," chválil Petr, který právě před cyklistikou dohušťoval kolo. A jaké měl ambice? Dostat se prý alespoň do první třetiny.

Na závěr měli velkou radost veselští patrioti. Veseláků startovalo více než v minulých letech a v kategorii Betonový muž se dva z nich umístili v první pětici. Kromě druhého Lukáše Studnaře také čtvrtý místní lékař Marek Novotný.

Kdo tedy stanul v jednotlivých disciplínách na bedně a stal se pro letošek Betonovým mužem, ženou či párem?


Betonový muž
1. Martin Korous, Votice
2. Lukáš Studnař, Veselí nad Lužnicí
3. Martin Kosobud, Srubec


Betonová žena
1. Eliška Říhová, Tábor
2. Helena Foltová, Římov
3. Dana Adámková, Vlkov

Betonový pár
1. Jana a Lukáš Ágh, Praha
2. Barbora a Jan Langerovi, Praha
3. Jitka Koubová a David Drtina, Praha

Nejvzdálenější účastník: Michal Pohud, Švédsko
Nejstarší účastník: Karel Boháč (72), Tábor
Nejmladší účastník: David Sedliak (11), Tábor

Ještě pohled od historie. První ročník Betonového muže a ženy u příležitosti Dne stavbařů uspořádali Jaroslav Schmied, Jaroslav Petrů a Petr Brůža v roce 1982. Nastavili discipliny a limity pro nenáročné – 500 m plavání, 20 km kolo, 10 km běh a se sešlo 35 sportovců. Ale již v druhém ročníku startovalo 157 účastníků. Letos 161, což svědčí o tom, že popularita závodu vydržela a trvá.

Víc už ve středu v Táborsku.

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace