Lyons-la-Foret

 

Koho by to napadlo, že ujedete pouhých 100 km severozápadním směrem z Paříže a ocitnete se v Horní Normandii. Ano, tak blízko se nachází malebná vesnice Lyons-la-Foret.

Vesnice mající 800 duší (ano, ještě během Francouzské revoluce zde žilo dvakrát tolik lidí) patří mezi ty nejhezčí v Normandii. Jenomže, ve Francii toto označení si pro sebe uzurpuje spousta sídel. Nutno ale dodat, že většinou mají pravdu. Ono, jak také poměřit malebnost. Nespornou výhodou této obce je její poloha v samém srdci „národního lesa Lyons“. Vesnice leží na místě původní pecnosti vybudované Jindřichem I. Anglickým (na počátku 12.století), který uzavírá normanskou dynastii. Místo je ale zmiňované už v souvislosti naopak s jedním z prvních vévodů této dynastie, Vilémem I. Normandským (to bylo v době, kdy ještě normandská šlechta mluvila norsky, jazykem svých vikinských předků).

Pod zelenými kopci se rozkládá malebné městečko se starými napůl hrázděnými domy. Stranou dnešního sídla je kostel Saint-Denis postavený na místě starého římského osídlení. Podívejte se do radnice s nádherným nábytkem, kde ve sklepě se má nalézat ještě původní žalář z konce 18.století. Nejvíce fotogenická je ale stará dřevěná tržnice na náměstí Isaaca de Benserade (pojmenované po básníkovi na dvoře Ludvíka XIV., který se zde narodil) v centru vesnice. Stále se zde konají trhy, povšimněte se umně skrytých dřevěných schodů, po kterých se můžete dostat do prvního patra. Jsou vytažené ke stropu, takže nikdo se nemůže dostat do prvního patra, kde v minulosti asi měli kupci uskladněné zboží.

Dřevěná tržnice byla i kulisou pro dvě filmové verze Madam Bovaryové (od Jeana Renoira a Claude Chabrola). Pokud vás příběh paní Bovaryové zajímá, jeďte se podívat do 15 km vzdáleného městečka Ry, kde žila skutečná předloha záletné Emy. V okolí vesnice můžete najít i další zajímavá místa k výletům, například pěkné, zčásti již rozpadlé, gotické opatství Notre-Dame de Fontaine-Guérard.

1 620 x shlédnuto
About Milan Dvořák 287 Článků
Milan Dvořák je aktivní cestovatel již od mládí. A to už je setsakramentsky dávno 8-) Žil a pracoval v Jižní Koreji a USA. Aktivně procestoval především Asii, přidal k tomu něco z Ameriky a Afriky. Evropa se nepočítá. Rád fotí a filmuje. Zakladatel Poutníka.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.




Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..