Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskup Martin David posvětil ve Vlčovicích nový oltář s ostatky rodičů sv. Terezie z Lisieux

Datum publikace21. 8. 2019, 15.30
TiskTisk

V sobotu 17. srpna posvětil pomocný biskup ostravsko-opavské diecéze Martin David ambon a také nový obětní stůl, který ukrývá ostatky rodičů svaté Terezie z Lisieux. Ukončila se tak osmiletá rekonstrukce kostela.

Foto: Jakub David

Nový obětní stůl a ambon posvětil v sobotu 17. srpna při mši svaté ve farnosti Vlčovice na Novojičínsku biskup Martin David. Mobiliář do kostela Všech svatých navrhl malíř a grafik Milivoj Husák. Pískovec opracoval kameník Vítězslav Orel ze Staré Vsi nad Ondřejnicí. Úpravou presbytáře se tak završila oprava kostela, která trvala osm let

„Kostel jsme rekonstruovali postupně. Dělala se podlaha, lavice, osvětlení, výmalba, restaurováním prošly vitráže v oknech i varhany,“ uvedl duchovní správce farnosti P. Roman Macura, který farníky přesvědčil také k proměně kněžiště.

Důvod, proč právě ostatky rodičů sv. Terezie z Lisieux uvedl P. Macura pro Novojičínský deník: „Přemýšlel jsme nad tím, co by bylo pro to místo nejvhodnější. Kostel je zasvěcený všem svatým, jediný obraz konkrétního světce je obraz svaté Terezie z Lisieux. Tak jsem ve farnosti navrhl, aby to byli její rodiče, ve farnosti to bylo přijato kladně a tak jsme do toho šli.“ 

Ludvík a Zélie Martinovi

Manželé Ludvík i Zélie Martinovi, rodiče sv. Terezie z Lisieux, pocházeli z důstojnických rodin ve Francii. Oba nejdříve toužili po řeholním životě a pak poznali, že si Bůh od nich přeje službu skrze manželský život. Jak řekl papež František v homilii „Svatí manželé Ludvík Martin a Maria Zélie Guérin žili křesťanskou službu v rodině a den za dnem vytvářeli prostředí plné víry a lásky. Z tohoto klimatu vzešla povolání jejich dcer.“ Měli celkem 9 dětí, z nichž 4 brzy zemřely. Jejich 5 dcer se stalo řeholnicemi - čtyři z nich bosými karmelitkami a jedna vizitantkou. Sama sv. Terezie z Lisieux o svých rodičích pravila, že byli „hodní nebe“.

Postulátor kanonizačního procesu P. Sangalli OCD o manželech Martinových řekl, že „čelili všemu pod Božím pohledem a v každé situaci, ve chvílích radostí i úzkostí, stavěli Ježíše Krista na první místo. Byli si stále jisti Pánovým velkým objetím a tím, že s jeho pomocí budou nakonec schopni udělat vše a překonat jakoukoliv těžkost“. A právě tím jsou vzorem.

Manželé Martinovi byli svatořečeni v říjnu roku 2015 papežem Františkem. 

Umístěním ostatků svatých manželů, jejichž dcera - sv. Terezie z Lisieux - byla svatořečena již před téměř 100 lety, farnost připomíná význam rodiny. „Chtěli jsme vyzdvihnout skutečnost, že svatými jsou i její rodiče. Je to výjimečné a moc se o tom nemluví. Umístěním ostatků manželů Martinových bychom chtěli symbolizovat důležitost rodiny,“ uvedl duchovní správce farnosti Vlčovice P. Roman Macura. Farníci si ostatky obou světců přivezli z pouti do Lisieux v malém relikviáři letos v červnu.

(zdroj: www.doo.cz, Novojičínský deník)

Autor článku: Tereza Myslilová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou