Dnešní společnost je v politickém smyslu bezpáteřní a bez perspektivy, říká výtvarnice Nováková

Výtvarnice Věra Nováková na konci 40. let z politických důvodů nedostudovala v ateliéru monumentální malby pražskou Akademii výtvarných věd. Svoji první velkou výstavu obrazů z 50. let měla až v roce 1991, vzpomněla pro Český rozhlas Plus.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výtvarnice Věra Nováková

Výtvarnice Věra Nováková | Foto: Lucie Pařízková / Empresa Media | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Ve svých 91 letech a se zkušenostmi s komunistickým pučem v únoru 1948, politicky tvrdými 50. léty, okupací i normalizací říká:

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Osobnosti Plus je Věra Nováková

„Dnešní společnost vidím jako v politickém smyslu bezpáteřní, vykolejenou a bez perspektivy. V tom smyslu, že není zakořeněná, protože během různých režimů a kotrmelců jí byly ty kořeny systematicky odsekávány. Je to vlastně bloudění. A tedy, myslím, hodně velká bolest naší společnosti.“

Hodné, ale naivní

Výtvarnice vzpomíná na vyhazov z Akademie výtvarných umění, kdy se musela podrobit zkoumání komise složené ze spolužaček, zanícených svazaček. Poznamenává, že ona děvčata byla vlastně hodná, ale naivní.

„Mám opravdu strach z toho, že se to může opakovat,“ říká Nováková. „Ony svazačky si myslely, že je to dobré. Byly pro socialismus a já jsem také sociálně cítící. To je skutečně obyčejný populismus. Takhle se mohou nechat zblbnout lidé, kteří nejsou informovaní,“ uzavírá téma.

Poslechněte si celý rozhovor Lucie Vopálenské s jejím pátečním hostem. Věra Nováková bude mimo jiné s úsměvem líčit radosti i útrapy téměř 70 let trvajícího manželství s výtvarníkem Pavlem Brázdou.

Kateřina Tesařová, Věra Luptáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme