Za prodej padělaných obrazů poslal soud Fröhlicha na osm let do vězení. Mezi poškozené patří i Bohdalová

Krajský soud v Praze odsoudil manžele Evu a Jaroslava Fröhlichovy a jejich známého Milana Trokana. Trojice prodala podle obžaloby několik desítek falešných obrazů za 30 milionů a nabízela další za 56 milionů korun. Soud poslal Fröhlicha na osm let do vězení a uložil mu pokutu 15 milionů. Jeho ženu Evu poslal na šest let do vězení a kolegovi Martinu Trokanovi uložil sedmiletý trest. Rozsudek je nepravomocný.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiřina Bohdalová a Michael Kocáb u Krajského soudu v Praze

Jiřina Bohdalová a Michael Kocáb u Krajského soudu v Praze | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

Fröhlichovi s Trokanem měli prodávat padělané obrazy od Jana Zrzavého, Václava Špály, Emila Filly a dalších českých malířů. Hlavní líčení trvalo tři čtvrtě roku. Podle obžaloby trojice věděla, že jsou díla padělaná.

Jiřina Bohdalová žaluje Komerční banku o miliony za padělané obrazy

Číst článek

Státní zástupce Miroslav Forejt ale v červenci uvedl, že se trojice mohla domnívat, že vlastní pravé obrazy. K prokázání viny podle něj chybí výslechy padělatelů, kteří buď neexistují, nebo je policie nedokázala zjistit. A proto dokonce navrhl obžalované viny zprostit.

Všichni obžalovaní trvají na své nevině. Sám Fröhlich tvrdil, že trestní stíhání si objednala jeho konkurence a že všechna prodaná díla byla pravá. K obrazům prý přišel tak, že je částečně zdědil po rodičích a částečně nakoupil po České republice i v zahraničí.

Verdikt osobně slyšela i herečka Jiřina Bohdalová - podle spisu jedna z poškozených. Ta se k obrazům dostala přes privátního bankéře Komerční banky Radka Pokludu. Ten je údajně vykupoval z jedné galerie, kam je dodávali Fröhlichovi.

Padělky uměleckých děl

Pořad o padělcích uměleckých děl vysílal nedávno Český rozhlas Dvojka. Poslechněte si ho zde

Pokluda pak obrazy nabízel svým VIP klientům, mezi které patřil režisér Ivan Zachariáš nebo generální ředitel rádia Impuls Jiří Hrabák, s legendou, že jde o propadlé zástavy banky, což ale nebyla pravda. Pokludův případ ale nakonec policie odložila s tím, že nevěděl, že jde o padělky.

Markéta Chaloupská, Anna Horáčková, pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme