Souhrn událostí uplynulého dne – 28.8.2019

Jihočeští zemědělci odmítají pevné limity u dotací z EU

Jihočeští zemědělci odmítají zavedení pevného limitu, tzv. zastropování dotací z EU. Zanikla by tak podle nich řada živočišných chovů v ČR. Na agrosalonu Země živitelka to včera řekli ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná a předseda Agrární komory Strakonice Bohumil Hradecký.

Žně ve středních Čechách spějí ke konci, výnosy jsou dobré

Žně ve středních Čechách jsou u konce, výnosy jsou dobré. Zatímco loni činil průměrný výnos sklizených obilovin kolem 5,3 tuny na hektar, letos je téměř 5,8 tuny z hektaru. Podle dnešních údajů ministerstva zemědělství zbývá v regionu sklidit čtyři procenta ploch osetých obilím.

Místo sila jen hromada zrní. Rok stará věž neudržela 1200 tun pšenice a roztrhla se

V zemědělském areálu na Jičínsku se roztrhla a zřítila třiadvacetimetrová silážní věž, ve které bylo 1200 tun pšenice. Incident se obešel bez zranění. Stav zbytku sila, které sestávalo ze čtyř věží, zkontroluje statik.

Sucho má negativní dopad i na situaci v Moravském krasu

Klimatická změna a nedostatek vody má negativní vliv i na situaci v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras. Vyplývá to z výzkumu vědců Mendelovy univerzity v Brně. V jeskynním prostředí ubývá voda, což se v některých místech s aktivním průtokem vodního toku projevuje úbytkem nitěnek a žížal.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

 

 

 

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info