Divadelní Ostrava v Praze letos již podesáté

Podzimní divadelní minipřehlídku Ostrava v Praze zahájí Divadlo loutek Ostrava v pražském Minoru 31. října pohádkou Astrid Lindgrenové Ronja, dcera loupežníka. Foto Roman Polášek

Podzimní divadelní minipřehlídku Ostrava v Praze zahájí Divadlo loutek Ostrava v pražském Minoru 31. října pohádkou Astrid Lindgrenové Ronja, dcera loupežníka. Foto Roman Polášek

Divadlo Petra Bezruče nabídne V Celetné dvě inscenace – snímek je z dramatu Transky, body, vteřiny Tomáše Dianišky, které vypráví o osudu prvorepublikové špičkové atletky, která vlastně byla… mužem. Tomáš Burýšek v hlavní roli. Foto Lukáš Horký  
Komedii Mandragora renesančního filozofa a umělce Niccoló Machiavelliho zahraje soubor ostravské Komorní scény Aréna v pražské La Fabrice 3. listopadu. Na snímku Josef Kaluža a Michal Čapka. Národní divadlo moravskoslezské uvede v závěru festivalu Ostrava v Praze veleúspěšný světový muzikál Kočky Andrewa Lloyd Webbera. Hrát se bude v Hudebním divadle Karlín. Uprostřed Tomáš Savka jako Vašnosta Brum. Foto Martin Popelář

Pět pražských divadel "obsadí" na přelomu října a listopadu čtyři divadla ostravská: V pořadí desátý ročník divadelního festivalu Ostrava v Praze nabídne publiku v hlavním městě opět to nejlepší z tvorby Národního divadla moravskoslezského, Divadla Petra Bezruče, Komorní scény Aréna a Divadla loutek Ostrava. Letos to bude celkem osm inscenací v hlavním programu 31. října až 5. listopadu, v off-programu 5. a 6. listopadu pak ještě koncert současné experimentální hudby v prostoru DOXu a komorní muzikál. Celkově tedy festival zahrne deset produkcí. Divákům v Praze ostravská divadla nabídnou komorní operu, velký světový i komorní muzikál, loutkovou pohádku pro děti a pět činoherních inscenací.

Město Ostrava je zřizovatelem všech čtyř divadel, festival pořádá a podpoří jej částkou 1,8 milióny korun.

Národní divadlo moravskoslezské vůbec poprvé poveze do největšího muzikálového divadla v Praze světový muzikál: Kočky Andrew Lloyd Webbera se budou hrát 5. listopadu v Hudebním divadle v Karlíně. Většina vstupenek je již prodána . "Nebývá to u festivalu obvyklé, s velkým muzikálem jsme vyjeli jen jednou, a to před dvěma lety - naše Edith a Marléne se líbila. Letos sázíme na úspěch světových Koček. U nás jsou od premiéry stále vyprodané a zájem pražských diváků nás přesvědčuje, že hrát v Karlíně bylo dobré rozhodnutí," těší ředitele Národního divadla moravskoslezského Jiřího Nekvasila. Kočky oficiální program festivalu slavnostně uzavřou. Úvodní večer festivalu bude 31. října patřit Divadlu loutek Ostrava v pražském Divadle Minor s pohádkou Ronja, dcera loupežníka od Astrid Lindgrenové.

Prodej vstupenek zajišťují pražská divadla. V prodeji jsou nyní kromě muzikálu Kočky také produkce Národního divadla moravskoslezského v pražském Studiu Ypsilon: 1. listopadu komorní hříčka Toma Johnsona s názvem Čtyřnotová opera a v off-programu 6. listopadu muzikál Stephena Dolginoffa Thrill Me (Vzruš mě!) na motivy skutečného kriminálního případu. Další vstupenky budou uvolněny do prodeje 15. září (všechny tři produkce v Divadle v Celetné) a poté - do konce září a na začátku října - zahájí prodej vstupenek na ostravská představení další pražská divadla.

Ostravská divadla budou tedy kromě zmíněného Karlína, Ypsilonky a divadla Minor hrát v Divadle v Celetné (1x činohra NDM a 2x Divadlo Petra Bezruče), v prostorách multifunkční La Fabriky (2x Komorní scéna Aréna). V off-programu ještě zazní v prostoru DOXu koncert Ostravského centra nové hudby.

"Pražské publikum uvidí opět to nejlepší z nabídky našich divadel. Aréna se tradičně drží ve špičce českých činoherních scén (je čtyřnásobným Divadlem roku), Bezruči mají v Praze vždy při hostováních vyprodáno stejně jako u nás v Ostravě. Velkému diváckému zájmu se těší také skvělá představení Národního divadla moravskoslezského nebo Divadla loutek," zdůrazňuje náměstek primátora Ostravy Zbyněk Pražák s tím, že divadla tento rok sama zvolila ty pražské scény, kde pravidelně hostují nebo kde je předpoklad, že inscenace najdou svého diváka, který přesně tam na vybraný žánr či typ divadla chodí.

Kompletní podrobný program na www.ostravavpraze.eu a průběžně na facebooku Ostrava v Praze. Diváci tam najdou i odkazy na nákup vstupenek v pražských divadlech.

Festival Ostrava v Praze vznikl v roce 2010 jako jedna z akcí při vyhlášení kandidatury Ostravy na Evropské město kultury pro rok 2015. A koná se od té doby každoročně s velkým úspěchem. Devátý ročník vloni představil osm inscenací v osmi dnech, vidělo je asi 2500 diváků. Letos s ohledem na velký muzikál v Karlíně může Ostrava nabídnout vstupenky 3500 diváků a produkcí je včetně off-programu deset.

Podrobněji k programu:

"Náš muzikál Kočky Andrewa Lloyd Webbera budou oficiální část přehlídky uzavírat. Oproti zvyklostem jsme ale přidali ještě komorní muzikál Thrill me Stephena Dolginoffa v režii Juraje Čiernika, který tématem zcela vybočuje z mainstreamové produkce a ostravské publikum jej přijalo s nadšením. My už máme vyprodána některá zářijová ostravská představení a věřím, že se bude dílo líbit i publiku v pražské Ypsilonce, kde budeme v off-programu festivalu muzikál hrát 6. listopadu," popisuje Jiří Nekvasil.

Kromě zmíněných inscenací nabídne největší divadlo moravskoslezského regionu v pražské Ypsilonce komorní Čtyřnovotou operu Toma Johnsona (1. listopadu) a V Celetné 3. listopadu činohru Ivana Vyrypajeva Opilí.

"Kromě muzikálu Kočky jsou to vše díla nastudovaná pro naše nové komorní Divadlo Dvanáctka, které jsme otevřeli v září 2018 ve zrekonstruovaných prostorách Divadla Jiřího Myrona a jsem rád, že o naprostou většinu tam hraných inscenací je obrovský zájem mezi ostravským publikem. Čtyřnotová opera je navíc společným počinem Operní akademie Ostrava a našeho divadla, které do nastudování opery zapojilo vůbec poprvé v Česku v profesionálních podmínkách studenty zpěvu Fakulty umění Ostravské univerzity," uzavřel ředitel Nekvasil.

Divadelní festival Ostrava v Praze zahájí 31. října loutkové divadlo představením inscenace Ronja, dcera loupežníka, a to v Divadle Minor. Světoznámý příběh o dobrodružném putování strašidelným lesem a přátelství, které překoná i zlobu dvou loupežníků-rivalů, napsala Astrid Lindgrenová.

Dne 1. listopadu zazní již zmíněná komorní Čtyřnotová opera Toma Johnsona v podání souboru opery NDM, a to v Ypsilonce. Každý z pěti sólistů v humorném dílku představuje jeden druh hlasu a každý se drží po celou dobu pouhých čtyř tónů.

První dva listopadové dny budou V Celetné patřit Divadlu Petra Bezruče - tam jsou diváci na ostravské hosty zvyklí, s tamním Spolkem Kašpar ostravská scéna dlouhodobě spolupracuje. Obě inscenace pro Prahu měly premiéru v této sezóně. Transky, body, vteřiny Tomáše Dianišky vyprávějí o osudu prvorepublikové běžkyně Zdeny Koubkové, která se stala mužem a její jméno bylo vymazáno z historie sportu. Obě hry se těší velkému zájmu našich diváků. Heda Gablerová: teorie dospělosti je autorská parafráze na slavné dílo Henryka Ibsena z pera česko-chilské autorky Anny Saavedry.

3. listopadu bude činohra NDM hrát V Celetné úspěšnou komedii Opilí Ivana Vyrypajeva, kde střízlivý není sice nikdo z aktérů po celou dobu není, ale překvapivě všichni "dostřízliva" uvažují - a to změní během jediné noci životy jim a jejich blízkým.

Podobně atraktivní tituly vybrala Komorní scéna Aréna: divácky už osvědčenou černou komedii amerického autora Tracyho Lettse Zabiják Joe a letošní jarní novinku, komedii o zamotaných milostných vztazích z pera renesančního italského filozofa a autora Niccoló Machiavelliho s názvem Mandragora. V prostoru La Fabrika se na ně diváci mohou těšit 4. a 3. listopadu.

5. listopadu skončí oficiální program již zmíněnými Kočkami v podání souboru opereta/muzikál Národního divadla moravskoslezského v Hudebním divadle Karlín. Tentýž soubor se ještě vrátí do Ypsilonky a nabídne v off-programu 6. listopadu muzikál Thrill me (Vzruš mě!). Ten napsal Stephen Dolginoff podle skutečného případu dvou chicagských mladíků, kteří spáchali ve 20. letech 20. století vraždu, o níž se domnívali, že je dokonalá. Příběh sleduje především jejich vzájemný vztah.

Ostravské centrum nové hudby představí v off-programu 5. listopadu experimentální světovou scénu koncertem s názvem Zásadní Xenakis v DOXu. Unikátní počin podpořený virtuózními výkony sólistů ze zahraničí zahrne tři orchestrální kompozice jednoho z nejvlivnějších evropských skladatelů 2. poloviny 20. století (a také architekta) Iannise Xenakise, které v Praze nikdy nezazněly.

INSCENACE - PŘEHLED - OSTRAVA V PRAZE 2019:

31.10. Divadlo Minor Praha - Divadlo loutek Ostrava

Ronja, dcera loupežníka (Astrid Lindgrenová)

Režie Martin Tichý

1.11. Studio Ypsilon - opera Národního divadla moravskoslezského

Čtyřnotová opera (Tom Johnson)

Režie Juraj Čiernik

1.11. Divadlo v Celetné - Divadlo Petra Bezruče (dvě produkce)

Transky, body, vteřiny

autor i režie Tomáš Dianiška

2.11. Heda Gablerová: Teorie dospělosti (Henryk Ibsen, Anna Saavedra)

režie Janka Ryšánek Schmiedtová

3.11. Divadlo v Celetné - činohra NDM (1x)

Opilí (Ivan Vyrypajev)

Režie Lukáš Brutovský

3.11. La Fabrika - Komorní scéna Aréna (dvě produkce)

Mandragora (Niccoló Machiavelli)

Režie Ivan Krejčí

4.11. Zabiják Joe (Tracy Letts)

Režie Jiří Pokorný

5.11. Hudební divadlo v Karlíně - muzikál Národního divadla moravskoslezského

Kočky (Andrew Lloyd Webber podle sbírky T.S. Eliota Praktická kniha o šikovných kočkách)

Režie Gabriela Petráková

OFF-PROGRAM

5.11. DOX Praha - Ostravské centrum nové hudby

Zásadní Xenakis (koncert experimentální elektronické hudby)

6.11. Studio Ypsilon - muzikál Národního divadla moravskoslezského

Thrill me (Vzruš mě!) (Stephen Dolginoff)

Režie Juraj Čiernik

Začátky v 19:00, resp. v 19:30 hodin dle programu příslušných divadel v Praze. Loutkové divadlo hraje v Minoru od 18:00.

Mediální zastoupení a marketing festivalu Ostrava v Praze:

Šárka Swiderová, tel. 604 238 789

ostravavavpraze@seznam.cz

sarka.swiderova@ndm.cz

Klíčová slova ČR-divadlo-Národní divadlo moravskoslezské-Ostrava-Praha

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Kultura

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.