Hlavní obsah

Čínský šachista Ting Li-žen vyhrál turnaj roku v St. Louis

St. Louis

Nejlépe obsazený šachový turnaj letošního roku vyhrál v St. Louis Číňan Ting Li-žen. Při rovnosti bodů po 11 kolech v dnešních dodatečných partiích v bleskovém šachu dvakrát porazil norského mistra světa Magnuse Carlsena. O třetí místo se rozdělili Ind Višvánáthán Ánand a Rus Sergej Karjakin.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na Springfield Cupu s dotací 325 tisíc dolarů startovalo dvanáct velmistrů, mezi nimi devět z aktuální první světové desítky. Carlsen se dlouho nemohl prosadit a po devíti remízách byl až ve druhé polovině výsledkové listiny. Dvě závěrečné partie, v nichž byli jeho soupeři Američan Wesley So a Francouz Maxime Vachier-Lagrave, ale vyhrál a bodově se dotáhl na Ting Li-žena, který ani jednou neprohrál a zdolal Američana Fabiana Caruanu a Nizozemce Anishe Giriho.

Obě dodatečné partie v rapid šachu skončily remízami. V bleskovém šachu s pětiminutovým limitem je sice Carlsen trojnásobným mistrem světa, ale Ting Li-žen ho dnes porazil bílými i černými a vedle prestižního vítězství získal i prémii 90 tisíc dolarů, to je více než dva miliony korun. Šestadvacetiletý Číňan se posunul už na třetí místo světového žebříčku a je považován za pravděpodobného vyzývatele Carlsena v boji o titul mistra světa.

Šachový turnaj v St. Louis - konečné pořadí:
1. Ting Li-žen (Čína) 6,5
2. Carlsen (Nor.) 6,5 (tie-break 3:1)
3. Ánand (Indie)
a Karjakin (Rus.) 6
5. Caruana (USA)
Giri (Niz.)
Mamedjarov (Ázer.)
a Něpomjaščij (Rus.) 5,5
9. Vachier-Lagrave (Fr.)
a Nakamura (USA) 5
11. So (USA)
a Aronjan (Arm.) 4,5