InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert chrámového sboru Prachatice

    sobota 18.5 19:00 - Kostel sv. Prokopa, Strakonice

  • Šperkařský workshop

    sobota 18.5 9:00 - Hospoda Na Nové, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Proč mohl plánovaný převod majetku ohrozit fotbalový klub v Písku

Ilustrační foto  , Autor: Lucie Mužíková

Ilustrační foto     Autor: Lucie Mužíková

PÍSEK – Písecké zastupitelstvo jednalo na svém srpnovém zasedání o převodu majetku fotbalového klubu do vlastnictví města. Klub FC Písek odkoupil v roce 1999 od tehdejšího Okresního úřadu pozemky za 100 tisíc korun s tím, že je po dobu 20 let pozemky nemůže převést na jiného vlastníka. Zastupitelstvo schválilo v srpnu roku 1999 uzavření budoucí smlouvy o bezúplatném převodu pozemků do majetku města. A lhůta vypršela letos. Klub by tím ale přišel o nájemné, ze kterého financoval svůj chod.

 

Fotbalový klub se ozval a požádal o navýšení finančního příspěvku, když už nebude inkasovat nájemné od města. Zažádal o 734 600 korun nad rámec klasického příspěvku města, což je částka, která údajně tvoří důležitou část rozpočtu klubu. Předseda FC Písek Leoš Gornický na jednání zastupitelstva vysvětlil, že rozpočet klubu je kolem osmi milionů korun a že výpadek nájmu bude znamenat asi devět procent z částky. „Od města dostáváme finance na provoz, mládež nás stojí ročně 4,3 milionu a v této částce bude chybět nájem. Režie klubu se kvůli inflaci prodražuje. Máme v tom dopravu, nájmy tělocvičen, trenéry...," prosil o řešení situace Gornický.

Zastupitel Josef Soumar (Piráti) tlumočil usnesení finančního výboru, který navrhl pomoci fotbalistům a doplatit klubu peníze, které by vyrovnaly nájemné, kdyby ho ještě dostával. A pak vytvořit nová pravidla pro financování sportu, o kterých se v Písku už nějakou dobu mluví.

„Když se před 20 lety počítalo nájemné, bylo na základě faktických cen? Nebo to bylo myšleno jako podpora sportu," ptal se zastupitel za Písek sobě Marek Anděl. Dostal od městského úřadu odpověď, že šlo o faktické ocenění pozemků.

Také Jiří Lejčar (KSČM) se přiklonil k návrhu pomoci fotbalistům alespoň pro tuto sezonu. „Připravuje se řada zásadních změn ve využití prostředků a údržbě sportovišť. Pak by se situace dořešila. Je pravda, že náklady na mládežnická mužstva neustále rostou," doplnil Lejčar. Jeho stranický kolega Karel Vodička připustil, že nájem byl tehdy schvalován i jako pomoc fotbalovému klubu.

Starostka Eva Vanžurová (Pro Písek) ale naznačila, že jedná o určitý precedent, který může vyvolat negativní reakce mezi sportovními oddíly. „Vědělo se, že smlouva skončí. Vytvořili jste si nějakou rezervu na nárazové období?" ptal se fotbalistů místostarosta Petr Hladík. Leoš Gornický mu odpověděl, že klub není schopný budovat finanční polštář.

Zastupitelé nakonec po poradě nesouhlasili s navýšením každoročního příspěvku, ale zvedli ruku pro dofinancování zbývající části sportovní sezóny 2019/2020 ve výši tří splátek původního nájemného zahrnující i poslední splátku za rok 2019 v konečné částce 550 950 korun.

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • :) 

    Reagovat

     

    Chtěl bych mít doma finanční polštář

    Vloženo 6.9.2019 19:44:08

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace