Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NECHCE SE VÁM ČÍST? RECENZI NA FURIOSU SI MŮŽETE POSLECHNOUT V RÁMCI NAŠEHO PODCASTU ZDE.

Joker si odváží z Benátek Zlatého lva

Nejlepším snímkem letošního ročníku prestižního benátského festivalu se stala americká komiksová adaptace Todda Phillipse Joker. Snímek si z Benátek odváží Zlatého lva. Velkou cenu poroty obdržel snímek Romana Polanského J´accuse. Nabarvené ptáče nakonec nevyšlo úplně naprázdno. Film Václava Marhoula obdržel cenu UNICEF. Stříbrného lva za režii dostal Roy Andersson za About Endlesness. Nejlepší herečkou je Ariane Ascaride za Gloria Mundi, mužský ekvivalent ceny získal Luca Marinelli za adaptaci románu Jacka Londona Martin Eden.

Komiksový snímek Joker už při obsazení výtečného Joaquina Phoenixe sliboval mimořádný projekt. Phoenix si role pečlivě vybírá a tato komiksová postava patří herecky k nejkomplexnějším a nejvděčnějším napříč celým komiksovým světem. Pod vedením režiséra Todda Phillipse si ve filmu zahrál i Robert De Niro, Zazie Beetz a další. Brzy přineseme videorozhovory s tvůrci Jokera z benátského festivalu.

Režisér Jokera Todd Phillips s hlavním představiteleme Joaquinem Phoenixem

Česko bylo na festivalu oceněno v oblasti restaurování filmů. Na festivalu uváděný snímek Extase získal cenu za nejlepší restaurovaný film.
“Pro Národní filmový archiv je to mimořádný úspěch, zvláště když přihlédneme k tomu, jaká byla mezi restaurovanými filmy letos konkurence. Náš restaurátorský tým odvedl vynikající prácí a ocenění patří všem, kdo se na návratu Extase do kin podíleli”, řekl generální ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant.

Účast filmu Nabarvené ptáče v hlavní benátské soutěži byla pro tuzemskou kinematografii obrovský úspěch. Film kvůli své nekompromisní syrovosti a explicitnímu zobrazení útrap malého hrdiny rozděluje diváky i kritiky. V každém případě ale v Benátkách na premiérové projekci diváci filmu tleskali 10 minut. Potlesk byl dokonce o něco delší než aplaus vítěznému Jokerovi.
Nabarvené ptáče vejde do českých kin 12. září. O den dřív v Praze proběhne slavnostní premiéra.

Joker se do českých kin podívá 3. října. Restaurovaná Extase počátkem roku 2020.

-red-
foto/video: Vertical Entert., Bioscop, NFA © 2019

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast