InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Výlet s knihovnou do okolí Volyně

    Úterý 14.5 11:20 - Strakonice – sraz na autobusovém nádraží

  • Vernisáž výstavy obrazů Rudolfa Riedlbaucha

    Úterý 14.5 17:00 - Muzeum Středního Pootaví

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Marie Michaela Šechtlová v Týně. Galerie zve na Půl století s mezzotintou

TÝN NAD VLTAVOU – Od 14. září do 20. října bude v Městské galerii v Týně nad Vltavou k vidění výstava Půl století s mezzotintou od výtvarnice Marie Michaely Šechtlové. Vernisáž se uskuteční v pátek 13. září od 18 hodin za doprovodu Swing Bandu Tábor.

 

Marie Michaela Šechtlová (1952) žije a pracuje v Táboře. Pochází z rodiny táborských fotografů, kteří po několik generací kromě standardní práce v ateliéru objevným způsobem zaznamenávali dění ve městě a jeho okolí. Rodinné zázemí i spoluúčast při fotografování výtvarnici formovaly od malička.

Studovala na Střední odborné škole výtvarné v Praze, poté na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové. V roce 1975 se začala soustavně věnovat grafické technice mezzotinty, což bylo tehdy poměrně ojedinělé grafické zaměření. Mezzotintě zůstala věrná až doposud a je v ní „nejvíce svá". Archiv umělkyně obsahuje řadu drobných grafických lístků, exlibris, novoročenek nebo formátově větších ilustrací či volných grafik. Většina je vytvořena „její" technikou. Pracuje ale i v suché jehle a barevné litografii.

Mimo to Marie Michaela Šechtlová ilustrovala řadu knih vydaných průmyslově. Ve volných grafických listech se opakuje tematika divadla, loutek, cirkusu nebo biblické motivy. Temnota, stíny, podivná tajemná zákoutí, fragmenty divadelních kulis, zahalené tváře, poetický nádech a další momenty upozorňují na ovlivnění surrealismem.

Od grafiky si výtvarnice ráda odskočí k malbě. Jako malířka vytvořila mimo jiné sérii velkoformátových maleb stromů, které v roce 2016 prezentovala v Obrazárně Špejchar Želeč. V roce 2018 představila naopak menší formáty akvarelových záznamů z cest v táborské galerii U Radnice. Má za sebou několik realizací v architektuře, například stropy do JIP v nemocnici Salzburg (začátek 90. let), mozaiky v Baby centru, Tábor (1995) nebo mozaiku v Dětském světě bazénu v Táboře (2019).

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace