Danielle Williamsová si běží pro vítězství na 100 metrů překážek na mítinku Diamantové ligy v Birminghamu. | foto: AP

Potíže s Williamsovými. Jedna bojuje s funkcionáři, druhá s dopingem

  • 4
V nominaci jamajských atletů na mistrovství světa v Dauhá vzbudilo největší emoce příjmení Williamsová. A hned dvakrát. Specialistka na krátké tratě Briana Williamsová byla do týmu sprinterské velmoci jmenována navzdory pozitivnímu dopingovému testu. A její jmenovkyně Danielle se zúčastní šampionátu, který začne 27. září v Dauhá, i když funkcionáři její start kategoricky odmítali.

Účast nadějné sprinterky Briany Williamsové je podmíněna očištěním při projednávání případu disciplinární antidopingovou komisí, které je naplánováno na 23. až 25. září. V těle juniorské mistryně světa v běhu na 100 a 200 metrů kontrola zjistila zakázané diuretikum hydrochlorothiazid.

Podle pravidel IAAF jí hrozí až čtyřletý trest, diuretiky je možné maskovat užití jiných dopingových látek včetně steroidů. Sedmnáctiletá sprinterka se hodlá hájit, že se zakázaná látka do jejího těla dostala z volně prodejného léku na nachlazení.

Jamajská esa v Dauhá

Hlavními jamajskými sprinterskými hvězdami v éře po Usainu Boltovi by měly být v Dauhá dvojnásobná olympijská vítězka z Ria Elaine Thompsonová a trojnásobná mistryně světa na 100 metrů Shelly-Ann Fraserová-Pryceová. O úspěch bude usilovat také mistr světa z roku 2011 Yohan Blake. Světový titul na krátkých překážkách bude obhajovat Omar McLeod. Medailové vyhlídky má z mužské části týmu i diskař Fedrick Dacres.

Pokud disciplinární komise její argumenty uzná, bude moci Williamsová startovat na seniorském mistrovství světa, kam se kvalifikovala třetím místem a národním juniorským národním rekordem 10,94 z národního šampionátu.

„Nominovali jsme Brianu Williamsovou na 100 metrů a do štafety na 4x100 metrů, pokud bude očištěna,“ uvedl na středeční tiskové konferenci viceprezident jamajského svazu Lincoln Eatmon. Náhradnicí je Jonielle Smithová.

Danielle Williamsová

Díky divoké kartě za vítězství v Diamantové lize se do Dauhá dostala překážkářka Danielle Williamsová.

Jamajští funkcionáři po jejím odporu proti diskvalifikaci na domácím šampionátu nejdříve tvrdili, že ji do týmu v žádném případě nezařadí, ale nakonec ustoupili. Williamsová je časem 12,32 letos nejrychlejší závodnicí na 100 metrů překážek před svou reprezentační kolegyní Janeek Brownovou.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž