Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Studenti vytvořili pro onkologické pacienty stromořadí z keramické mozaiky v rámci projektu Barevná nemocnice

Prostor jednoho z atrií Onkologické a radioterapeutické kliniky FN v Plzni nově zkrášluje umělecké stromořadí z keramické mozaiky. Autory jsou studenti Střední odborné školy obchodu, užitého umění a designu, Nerudova 33, Plzeň. Stromořadí vzniklo díky projektu „Barevná nemocnice“, na který darovala keramické obklady a stavební chemii značka RAKO.

V rámci projektu „Barevná nemocnice“, na němž spolupracuje FN Plzeň se SOŠ obchodu, užitého umění a designu, Nerudova 33, Plzeň, už od roku 2017, vzniklo již několik výtvarných děl. Cílem projektu je vylepšení a rozjasnění prostředí nemocnice pro pacienty a zaměstnance tak, aby se v ní cítili dobře.

Do akce “Stromořadí na onkologii” se zapojilo 38 studentů 1. až 3. ročníku oboru Design interiéru. „Jedná se o venkovní prostor, který je naproti recepci. Sousedí s psychologickou poradnou pro pacienty a jejich blízké a zároveň s občerstvením. Nabízí se tedy, že právě zde by pacienti mohli trávit svůj čas, který je nezbytný pro pobyt na oddělení,“ říká o prostoru pedagožka ze SOŠ obchodu, užitého umění a designu, paní Mgr. et BcA. Lenka Lišková. Právě ona přišla s nápadem vytvořit v atriu uměleckou mozaiku s přírodní tematikou. Keramické obklady a stavební chemii dodala značka RAKO.

Třítýdenní realizace
Uvažovat nad tím, jak mozaiku pojmout, začali studenti už v říjnu 2018. Z návrhů poté vybrali obraz stromořadí, jehož autorkou je studentka 3. ročníku, Lucie Hrudová. Následoval proces schvalování a příprav. Dva květnové dny věnovali studenti řezání obkladů a jejich sestavování do tvaru stromů na šablony z netkané textilie. Následně jednotlivé kusy očíslovali, seskládali do krabic a převezli. V posledních 3 červnových týdnech již probíhala samotná realizace: Nejprve penetrování podkladu podle papírových šablon, skládání mozaiky na šablony, obkládání a na závěr spárování a mytí.

Byla to zajímavá práce, studenti se seznámili s činnostmi, se kterými doposud neměli zkušenosti,“ říká Lenka Lišková a dodává: „I hledání nejlepšího postupu pro nás bylo zábavou. Těšily nás kladné reakce kolemjdoucích, ale doufáme, že se dílo bude líbit především pacientům, kterým je určeno.“ Prostor by měl být ještě doplněn o posezení, zeleň, případně prvky pro deskové hry.

LASSELSBERGER, s.r.o. vyrábějící pod značkou RAKO jako jediná firma v České republice keramické obklady si je vědoma své společenské zodpovědnosti, a podporuje proto vybrané organizace a instituce z oblasti umělecké, kulturní, sportovní i sociální.

Zdroj: www.rako.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *