InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • NeDius: Bylo nebylo

    středa 5.6 19:00 - Dům kultury Vodňany

    Literárně-divadelní večer.

  • Divadélko bez opony

    středa 5.6 18:00 - Dům kultury Milevsko

    Myši patří do nebe... Ale jen na chvilku. Dramatický kroužek 2. ZŠ Milevsko.

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Anketa: Domácí úkoly ano či ne?

Jste v základních školách pro zrušení domácích úkolů?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Představitelé Tábora se sešli s obyvateli ulice Dukelských bojovníků kvůli rekonstrukci zeleně

O setkání projevilo zájem kolem pětadvaceti lidí.  , Autor: L. Kolářová

O setkání projevilo zájem kolem pětadvaceti lidí.     Autor: L. Kolářová

TÁBOR - Vedení města Tábora zareagovalo na nespokojenost obyvatel ulice Dukelských bojovníků, kteří mají výhrady k probíhající rekonstrukci veřejné zeleně ve vnitroblokových areálech. Ve středu 18. září se s nimi na místě sešli místostarosta Václav Klecanda, odborná pracovnice Odboru životního prostředí Blanka Candrová a za zhotovitelskou firmu Jan Matoušek. Podle původního plánu totiž měla tato akce, která začala na jaře, skončit v roce 2020. Firma ji ale dokončí už letos.

 

Lidé kritizovali hlavně velmi vysoký počet laviček, kterých bylo do této čtvrti osazeno přes 60. Umístění některých z nich považují obyvatelé za nesmyslné - zejména s výhledem na parkoviště nebo do oken přízemních bytů. Zástupci města vysvětlovali, že lavička může sloužit i k odložení nákupu při hledání klíčů do domu nebo prostě ke krátkému odpočinku pro starší lidi. Nejen k sousedskému povídání. Vzhled některých míst se podle zhotovitele Jana Matouška změní, až se lavičky ocitnou v zákoutí dosazených stromů. Bylo také zřejmé, že lidé vnímají prostor mezi domy jako svůj - sušáky přiléhající spíš k protějšímu domu již nepovažují za "svoje". Rozvinula se debata, proč by tyto sušáky nemohli využít i lidé odnaproti - obyvatelé oponovali, že pro starší lidi není snadné nést koš s prádlem o kus dál. Řeč přišla také na záhony u chodníků podél domů. Lidé vyslovovali obavy, že se záhony zničí, pokud by například k domu měla jet záchranka nebo se tam stavělo lešení při opravě domu. Zástupci města jsou přesvědčeni, že lešení se na chodník vejde. Připomínky jsou také k suchým stromům a kdysi využívanému pingpongovému stolu, který stojí pod křovisky před prvním z domů. Tam ale Blanka Candrová řekla, že jde o pozemky parku Židovské obce. K pokácení suchých stromů má v období vegetačního klidu dojít. Pracovnice odboru životního prostředí připomněla, že z veřejného projednávání vzešly od obyvatel hlavně dva požadavky - osadit lavičky a zachovat sušáky. A tak i když město mělo původně o funkci veřejného prostoru širší představu a chtělo jej budovat s výhledem do budoucna, přistoupilo na kompromisy, aby vyhovělo současným obyvatelům, mezi nimiž převažují starší lidé. I z vycházky ulicí bylo patrné, že názory obyvatel se ale různí a vyhovět všem je prakticky nemožné. 

Městský úřad dnes zveřejnil k vycházce vyjádření, že vítá konstruktivní kritiku i návrhy, jak situaci v daném území dílčím způsobem změnit. Drobné změny, které nejsou v zásadním rozporu s projektem nebo nenaruší vedení důležitých sítí, lze i v této fázi ještě realizovat.

Město se bude zabývat např. připomínkami k počtu či umístění sušáků na prádlo, otočením některých laviček - tuto změnu musí ale nejdříve posoudit a finančně nacenit zhotovitel, lavičky jsou totiž přibetonované napevno, nebo posunutím odpadkového koše.

Další podněty od občanů se týkaly stavu chodníků, tyto požadavky převezme odbor dopravy. Setkání s veřejností shrnul místostarosta Václav Klecanda: „Domnívám se, že při realizaci rekonstrukce zeleně v lokalitě Dukelských bojovníků jsme přistoupili na dost kompromisů. Podle mých informací byla veřejnost do přípravy vtažena nadstandardně a kompromisů, které díky tomu vzešly, je také nadstandardní množství. Jsme připraveni vyslyšet konstruktivní návrhy veřejnosti. Rozčarování z toho, že už to nebude jako dřív, chápu. Pozměňující návrhy obyvatel probereme s dotačním správcem, kterým je Fond životního prostředí."

Výsadba stromů v říjnu

V tomto čase je hotova veškerá výsadba kromě cibulovin a stromů. Podle sdělení Jana Matouška se stromy budou sázet v říjnu. Mj. půjde o javory amurské. Javor pochází z oblasti východní Asie a má exotický vzhled. Listy mají jen tři laloky a na podzim se zbarvují mj. do karmínově červena. Není náročný na půdu. Nevadí mu posypová sůl ani sucho. Firma Jana Matouška bude také o vysazenou zeleň ještě tři roky pečovat. Záruka na zahradnické práce bude platit dva roky a následná péče tedy potrvá ještě rok navíc.

Diskuse k článku - 5 příspěvků
 

Kam dál?

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Pan místostarosta Klecanda má smysl pro humor, když tvrdí, že město přistoupilo na řadu kompromisů. Ve skutečnosti v Domě armády radnice představila úplně jiný projekt, než to, co tu letos udělali. V horní části ulice na pozemku za zastávkou MHD nezůstal z původní studie kámen na kameni, aniž by se město obtěžovalo lidem vysvětlit, z jakého důvodu došlo k tak zásadní změně a kdo je ve skutečnosti autorem návrhu. To si město z lidí dělá blázny? Tak slušná radnice s lidmi nejedná, pane Klecando!

    Vloženo 21.9.2019 09:04:47

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Zeleň, nezeleň a další místní problémy neznám, ale jeden pozitivní aspekt ta rekonstrukce má, díky ní se našly pod starou lavičkou, oblíbeným místem drbáren, amarykanskyje bomby z II.sv. války. To je pozitivní, prokazatelně. To ostatní je sporné.

    Vloženo 20.9.2019 15:04:03

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Zeleň, nezeleň a další místní problémy neznám, ale jeden pozitivní aspekt ta rekonstrukce má, díky ní se našly pod starou lavičkou, oblíbeným místem drbáren, amarykanskyje bomby z II.sv. války. To je pozitivní, prokazatelně. To ostatní je sporné.

    Vloženo 20.9.2019 15:03:56

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    ......kdyby k domu měla jet záchranka.....
    Záchranka se přes zaparkovaná auta nedostane ani poblíž, natož pak ke vchodu.
    Zrovna tohle je v Táboře pro záchranáře spíš okrajový problém, jsou jiné, daleko větší, ale to by bylo na samostatný článek.

    Vloženo 20.9.2019 13:59:45

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem :o)

    Vloženo 20.9.2019 13:19:55

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace