Hlavní obsah

Tříletá podmínka pro ženu, která nechávala přespat dcerku u pedofila

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Tříletou podmínkou za obchodování s lidmi a ohrožování mravní výchovy mládeže potrestal v pátek pražský městský soud čtyřicetiletou ženu, která nechávala svou šestiletou dceru přespávat u pedofilního učitele tance Petra Dostála. Stejný trest už dostala žena v únoru, vrchní soud ale vrátil její případ k novému projednání. Verdikt není pravomocný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Senát soudu podle jeho předsedkyně Moniky Křikavové uvěřil obžalované ženě, že o detailech přespávání nevěděla. „Byli jste ujištěni a přesvědčeni odsouzeným Dostálem, že jeho úmysly jsou čisté,“ řekla soudkyně. Obžalovaná nicméně měla poté, co zjistila, co je Dostál zač, jednat. „Vy jste vzdělaná žena, jak jste tohle mohla připustit?“ ptala se Křikavová ženy s inženýrským titulem.

Podle soudu nešlo ze strany matky o úmyslné jednání ale o nedbalost. Což zohlednil i při ukládání trestu. Stejně jako jaké následky by mělo uvěznění matky, které hrozilo osm až patnáct let vězení.

Soud měl podle Křikavové dvě možnosti. „Tvrdé potrestání má přednost, nebo minimalizace škod, ke kterým došlo na zdraví dítěte, má přednost?“ ptala se soudkyně. „Soud se přiklonil na tu stranu vah, která znamená větší šanci vašeho dítěte pro stabilizaci jeho stavu a další vývoj,“ podotkla.

Žena dostala trest za obchodování s lidmi, když pedofilnímu učiteli tance Petru Dostálovi svěřovala svou šestiletou dceru. Matka dívku několikrát týdně nechávala přespat u Dostála, i když věděla je muž pedofilní. Před soudem připustila, že věděla o jejich „platonickém vztahu“, o jejich společných aktivitách sexuálního rázu prý nevěděla.

„Věděla jsem, že se koupali nazí. Převažovalo to, že jsem panu Dostálovi opravdu důvěřovala, že se sexuálními aktivitami počká, dokud dceři nebude patnáct let,“ prohlásila žena s tím, že věřila, že jde o nevinný vztah, „převážně na platonické úrovni“.

(Obžalovaná) jednala naprosto nemateřsky a i nelidsky. Věděla o tom, že její dcera je pohlavně zneužívána, navzdory tomu ji tam posílala
státní zástupkyně

Odvolací soud městskému vytýkal hodnocení důkazů a také právní kvalifikaci skutku. Podle odvolacího soudu by mohla připadat v úvahu i změna kvalifikace na znásilnění ve formě účastenství, tedy pomoci. Podle státní zástupkyně Barbory Kvášové ale jiná kvalifikace, než obchodování s lidmi nepřipadá v úvahu.

„Mám za to, že ta právní kvalifikace je přiléhavá a nedomnívám se, že by bylo možné na to aplikovat jinou právní kvalifikaci,“ uvedla Kvášová s tím, že skutková podstata obchodování s lidmi nevyžaduje zištný motiv. „(Obžalovaná) jednala naprosto nemateřsky a i nelidsky. Věděla o tom, že její dcera je pohlavně zneužívána, navzdory tomu ji tam posílala,“ dodala.

Obhájce obžalované Beno Jeřábek připomněl, že jeho klientka od počátku přiznávala ohrožení mravní výchovy mládeže. Podle něj ale ani kvalifikace obchodování s lidmi není přiléhavá a navrhl ženu potrestat pouze za ohrožení výchovy.

„Jsem si vědoma toho, že tím, že jsem se nechala zmanipulovat panem Dostálem, budu mít do konce život u dcery dluh. A ráda budu po jejím boku tento dluh splácet,“ prohlásila na závěr žena. „Minulost změnit nemůžu, ale můžu pomoct dceři, aby měla budoucnost lepší,“ dodala.

Říkal si Plyšáček

Dostál, který svou pedofilii otevřeně přiznával, prohlásil se za „pedokrále“ a na internetu si říkal Plyšáček, byl letos v únoru odsouzen na devět let za pohlavní zneužívání holčiček ze školek po celé Praze. Objektem Dostálova zájmu byly holčičky okolo pěti šesti let, které v letech 2015 a 2016 docházely do tanečních kroužků, které vedl. Způsob zneužívání byl podle obžaloby víceméně podobný.

Zatímco ostatní děti tančily, umístil Dostál podle žalobkyně v nejméně deseti případech židli na místo, na které nebylo vidět, a přiměl jednu z holčiček, aby si mu sedla obkročmo na klín, hladil ji, líbal, držel za zadek a penisem se třel o její tělo.

Podobně si počínal například i na tanečním soustředění. Zneužitých holčiček bylo více, nejsilnější vztah měl ale Dostál k dceři obžalované. Ani jej nijak neskrýval, chodili spolu do restaurací, kde vystupovali jako zamilovaný pár, holčička Dostálovi posílala vzdušné polibky, při odchodu se dlouze líbali.

Dostál si od holčičky nechával říkat „králi“, ji tituloval „královno“. Matku holčičky Dostál ujišťoval, že její dcera je jeho životní láska, které by v životě neublížil, a s klasickou souloží počká, až dívce bude patnáct. Dostálovi v létě vrchní soud devítiletý trest potvrdil, muž si proti tomu nakonec podal dovolání, které bude řešit Nejvyšší soud.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám